Atitudinea multora dintre cei care şi-au manifestat intenţia şi dorinţa de a se alătura demersului Grupului de Iniţiativă, militant pentru înfiinţarea Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, a produs dezamăgire celor implicaţi într-o acţiune fără precedent în zona noastră. Ce să înţelegem din comportamentul celor care, iniţial, au spus „da” cu toată convingerea, după care, când a fost vorba de concretizarea acordului verbal în fapte, au refuzat să mai răspundă la telefon? Că nu-şi doresc chiar atât de mult protejarea sănătăţii şi vieţii locuitorilor Câmpulungului şi Muscelului şi a renumelui de zonă turistică? Că nu ţin la localitatea în care trăiesc şi, în primul rând, la cei dragi, încât să susţină un proiect, care urmăreşte un control al pericolului care ne otrăveşte sănătatea şi viaţa, din cauza societăţilor care operează cu deşeuri periculoase pe teritoriul municipiului şi în apropierea lui? A deveni membru fondator înseamnă parcurgerea unei proceduri minime, care presupune obţinerea unui cazier fiscal de la Finanţele Publice. Atât, nimic mai mult. 47 de persoane din peste 100 care s-au arătat entuziasmate au îndeplinit această formalitate. Restul, cărora entuziasmul le-a pierit subit, nici măcar nu mai răspund la telefon.
Grupul de Iniţiativă derulează în continuare procedura înfiinţării Asociaţiei „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, care a ajuns în etapa întocmirii Actului Constitutiv, ţinând cont de ideile transmise de cei alăturaţi acţiunii. Documentul a fost comunicat tuturor celor peste 100 de persoane care şi-au exprimat dorinţa de a fi membri fondatori.
Potrivit Actului Constitutiv: „Asociaţia este persoană juridică română de drept privat, constituită sub forma unei organizaţii neguvernamentale, fără scop patrimonial, apolitică, independentă şi cu beneficiu public.” Scopul este următorul: „Asociaţia este constituită în scopul promovării unui mediu curat, sănătos şi sigur în zona Muscelului şi dezvoltarea unui turism durabil în zonă. Acţiunea principală urmărită în vederea îndeplinirii scopului propus de Asociaţie o reprezintă achiziţionarea mai multor staţii fixe şi mobile de măsurare a calităţii aerului în zona Muscelului, precum şi informarea populaţiei şi a autorităţilor în legătură cu rezultatele activităţii de monitorizare a nivelului poluării.”
Invitaţiei de a deveni membri fondatori i-au dat curs, aşa cum am precizat, peste 100 de persoane, dar, ulterior, foarte mulţi au bătut în retragere, rămânând 47, care au continuat demersul, punând la dispoziţia Grupului de Iniţiativă cazierul fiscal solicitat, în vederea constituirii asociaţiei. Trebuie să precizăm că statutul, foarte permisiv, de altfel, nu conţine nicio constrângere, care să-i determine pe cei interesaţi să se răzgândească.
La Capitolul III – Membrii Asociaţiei, Art.3.1 Dobândirea şi încetarea calităţii de membru, alin.5, lit b, se specifică clar: Renunţarea la calitatea de membru – printr-o cerere scrisă adresată Consiliului Director.”
În condiţiile în care statutul nu conţine nicio prevedere care să le angajeze răspunderea, am căutat să găsim nişte motive ale refuzului acestora de a răspunde măcar la telefon şi de a fi tranşanţi: „albă sau neagră”. Ne-am gândit care ar putea fi aceste motive:
Poate au fost speriaţi de cotizaţia de 1 leu/lună, care se poate plăti o dată pe an (fiind o asociaţie cu număr mare de membri fondatori, trebuie să aibă nişte venituri);
Poate li s-a sugerat să-şi retragă intenţia de a fi membru fondator în această asociaţie;
Poate sunt ocupaţi, au plecat din ţară ori au alte motive, pe care, din păcate, nu le-au comunicat Grupului de Iniţiativă, ca să ştie sigur cu cine porneşte la drum.
Pentru cei care nu s-au răzgândit, dar n-au avut timp să-şi scoată cazierul fiscal, anunţăm că marţi, 22 septembrie 2015, este ultima zi în care îi aşteptăm cu acest document, o dată, pentru că expiră valabilitatea actelor celor care le-au depus deja şi, în al doilea rând – şi cel mai important – trebuie finalizată acţiunea.