-2.6 C
Campulung Muscel
05/12/2023

După amenajarea unui loc de veci, oasele au ajuns în stradă

Un bărbat care se ocupă cu amenajarea cavourilor în cimitirele din municipiu a folosit pământul rezultat din aceste amenajări la nivelarea unui teren din zona Vişoi. Vineri după amiază, Poliţia Locală Câmpulung a fost sesizată că pe strada Cuza Vodă, în faţa unei proprietăţi nelocuite, sunt mai multe grămezi de pământ, iar precipitaţiile căzute în ziua respectivă au scos la iveală  oseminte ce păreau să fie umane. Ajunşi la faţa locului, agenţii locali, în frunte cu şeful lor Auraş Ghiţă, au plecat în căutarea bărbatului care adusese, în cursul săptămânii trecute, patru transporturi cu pământul rezultat din amenjarea unui cavou, la poarta bucureşteanului Pavel Ţuluca, la intersecţia străzilor Cuza Vodă cu Neagoe Basarab. Cum proprietarul imobilului nu a fost acasă, Gigel Bolcoş a lăsat resturile la poartă, pe domeniul public, primind promisiunea că va fi mutat pe proprietate în cel mai scurt timp. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, ploaia a dezgolit osemintele, provocând panică printre cei care au tranzitat zona.   

Poliţiştii locali l-au găsit pe întreprinzător lucrând în Cimitirul Vişoi şi împreună au mers la faţa locului să se convingă că oasele sunt împrăştiate pe stradă. Despre situaţia inedită, şeful Poliţiei Locale, Auraş Ghiţă, ne-a spus: „Am primit o sesizare. La faţa locului am constatat că un bărbat, săpând gropi în Cimitirul Vişoi, a avut o înţelegere cu un anume domn Ţuluca, nu ştim dacă chiar la cavoul dânsului lucra, dar înţelegrea a fost ca ce rezultă din săpatul de gropi să ducă la dânsul pe proprietate. Cum proprietarul unde trebuia să ajungă pământul stă la Bucureşti, bărbatul a lăsat materialul la poarta casei, pe domeniul public. După ce am primit sesizarea, ne-am deplasat la faţa locului şi am văzut nişte resturi de oase a căror provenienţă pare a fi umană, nu ştim cu certitudine, mai ales că pământul provenea din incinta cimitirului. Cărase în zonă patru camionete, persoana deţinând o Dacia Papuc. Când am ajuns noi, Gigel Bolcoş, căci despre el este vorba, lucra în cimitir. Am mers împreună la faţa locului, a văzut despre ce e vorba. El nu le observase, pentru că a dus pământul cu câteva zile în urmă şi, fiind timpul ploios la sfârşitul săptămânii trecute, apa a spălat şi a dezgolit resturile. Sesizarea am primit-o vineri, în jurul orei 15.30. Justificarea dânsului a fost că nu are posibilitatea să ducă resturile într-un loc special amenajat, mai ales că acestea din cimitir au un regim mai aparte, pentru că în pământul respectiv mai sunt înhumate persoane.”
    Pentru fapta sa, Gigel Bolcoş va fi sancţionat contravenţional cu amendă între 300 şi 600 de lei, plus că a făcut curat pe domeniul public, aducând zona la starea iniţială. Dacă nu se va prezenta astăzi la Primărie, pentru a ridica procesul verbal prin care s-a constatat contravenţia, va fi căutat de poliştii locali şi tot nu va scăpa nesancţionat. „L-am somat să ecologizeze zona publică şi să o aducă la starea iniţială. Îl aşteptăm astăzi la Primărie, dacă nu, mergem după dânsul, ca să-i aplicăm şi o sancţiune contravenţională, în valoare de 300 până la 600 de lei.”, a adăugat Auraş Ghiţă.
    Pentru că se ocupă de amenajarea locurilor de veci, bărbatul a mai fost în vizorul oamenilor legii, care au primit o reclamaţie că pământ, cu resturi umane, a ajuns pe o proprietate privată din zona „Podul Gobej”. Preotul paroh Constantin Tarbă învinovăţeşte Primăria pentru lipsa unei platforme special amenajate pentru astfel de resturi care nu pot fi evitate. Şi angajaţii Primăriei recunosc că sunt deficitari la acest capitol, neavând la dispoziţie un loc amenjat pentru resturile din cimitire, dar şi pentru cele rezultate din demolări. „Consider că vina este a Primăriei că nu are un loc amenajat pentru astfel de resturi. Eu mă duc în cimitir şi măsor cât să aibă locul de veci, ce face el după… El sapă decât un singur metru, nu ajunge la oseminte, la coşciugul vechi, rămâne la limita asta şi ridică cavoul cu 40 de centimetri faţă de nivelul solului. În cazul în care se ajunge la coşciug, vine groparul bisericii, spală osemintele, le pune într-un sac şi le reintroduce în cavou. Nimănui nu-i convine să vadă osemintele înaintaşilor înşirate.”, ne-a declarat preotul Constantin Tarbă.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!