Că „interesul poartă fesul” se demonstrează la absolut toate dezbaterile în Consiliul Local pe tema împărţirii banilor plătiţi de câmpulungeni ca impozit pe clădiri şi alte taxe. La sport şi la fotbal, în special, sunt cei mai mulţi şi cei mai înverşunaţi purtători de interese, care luptă pentru pompatul continuu de bani publici într-o echipă ai cărei proprietari sunt minim trei persoane care n-au nicio treabă cu Primăria. Mai precis, Asociaţia Club Sportiv 2015 Câmpulung. Cu sau fără performanţe, echipa era un lux şi dacă Primăria era proprietară. La recenta şedinţă a Legislativului municipal, convocată de viceprimarul Liviu Ţâroiu „de îndată”, pentru aprobarea câtorva chestiuni, să zicem, de interes public, deşi punctele de ordinea de zi priveau strict interesul Primăriei, al şcolilor, al soţilor Coşa şi al unui club de baschet, unul dintre politicienii aflaţi la conducerea municipiului a avut o reacţie necontrolată. Chiar a şocat cu ieşirea nepermisă generată de hobby-ul personal, pe care, din fericire pentru el, îl practică şi la serviciu şi ia şi bani pentru asta: fotbalul. Consilierul Cristi Creţu a tratat forul legislativ al Câmpulungului ca pe Casa de Ajutor (ne)Reciproc pentru câţiva amici care, din lipsă de ocupaţie, au făcut o echipă de fotbal, cărora, evident, le trebuie bani pentru „distracţia” de a mima un sport care la noi s-a stins de mult. Dacă li s-a dat un deget, dintr-o greşeală generată de nostalgia după vremurile în care oraşul avea fotbal la un alt nivel – ARO, care era o gaură fără fund, din care toţi s-au înfruptat – acum au pretenţia de a apuca toată mâna şi mai mult decât atât. În loc să stea în banca lui şi să creeze aparenţa de obiectivitate, distanţându-se de subiectul „bani pentru fotbal”, Cristi Creţu a izbucnit nervos, intrând într-o dispută cu colegii de partid, pe motiv că baschetul a primit finanţare, iar sportul său preferat, nu. Dacă, pentru fotbal, Creţu, aspirant să conducă o urbe cu nevoi şi lipsuri din toate punctele de vedere, s-a manifestat ca un suporter fanatic, nu aceeaşi frenezie am remarcat-o la politicianul ocupant al unui loc în Consiliu pentru problemele reale, serioase şi urgente ale Câmpulungului, în faţa cărora s-a făcut mic cât să încapă sub masă.
4,6 miliarde irosite pe fotbal
Ca urmare a presiunilor făcute în Consiliu de profesorul de Sport şi antrenor de fotbal Cristi Creţu, care pleda cauza (şi interesul) unor camarazi posesori de echipă, colegii săi au acceptat să finanţeze turul campionatului 2014-2015 cu un miliard de lei vechi. Aşadar, anul trecut, o sumă consistentă din taxele şi impozitele achitate de câmpulungeni la Primărie au intrat în fotbal, într-o echipă constituită de câţiva pătimaşi după acest sport, care, ca să-şi satisfacă plăcerea, ar fi trebuit să aibă totul planificat de la început: finanţare, finanţatori din rândul iubitorilor de fotbal ca şi ei. Sunt destui afacerişti potenţi, care se declară topiţi după fotbal şi care, din banii lor, pot transforma în realitate visul celor care le împărtăşesc pasiunea. Dar nu-ţi faci echipă şi după aceea vii şi smiorcăi la uşile Primăriei, ştiind că-i vei obţine cu un susţinător furibund chiar în rândul administratorilor banului public.
Per total, în mandatul lui Călin Andrei din banii strânşi din impozitele noastre s-au pompat în fotbal 2,1 miliarde de lei vechi, o căruţă de bani, vorba românului, care puteau fi investiţi în orice altceva. În orice vă lipseşte în cartier, nicidecum pentru un moft, o aroganţă şi pentru umplerea timpului, ca să nu spunem a buzunarelor unora care s-au lipit ca ventuzele pe bugetul şi aşa prăpădit al comunităţii.
De pildă, cu aceste fonduri irosite pentru un rezultat peste care inclusiv microbiştii au tras apa se putea procura cea mai performantă staţie fixă automată de măsurare a calităţii aerului. O astfel de aparatură poate fi achiziţionată şi la 35.000 de euro. Cu 47.000 de euro, cât s-a aruncat pe Apa Sâmbetei cu fotbalul, se cumpăra inclusiv platforma mobilă, cu ajutorul căreia staţia de monitorizare a poluării era deplasată peste tot în municipiu şi pe teritoriul comunelor, dacă existau cereri de închiriere a laboratorului.
După ruşinea făcută Câmpulungului în campionatul trecut, liderii echipei au avut tupeul de a înainta Primăriei o adresă prin care cer 2,5 miliarde de lei vechi! Preţul a două staţii de monitorizare a poluării, pe care aleşii se pregătesc să-l consume tot în fotbal, ca să facă fericiţi o mână de gură cască. Câtă nepăsare din partea consilierilor municipali, pentru care miuţele comunale sunt mai importante decât responsabilizarea agenţilor economici şi recâştigarea faimei zonei al cărei aer curat era o carte de vizită pentru cei din afara oraşului, în niciun caz fotbalul!
Creţu şi-a pierdut controlul când a văzut că aleşii nu sar cu banii când vor capii echipei
După amânarea, la sfârşitul lunii august, a proiectului de hotărâre prin care fotbaliştii se pricopseau cu cele 2,5 miliarde de lei vechi, lui Cristi Creţu nu i-a picat bine să remarce că alt proiect de hotărâre – finanţarea unui club sportiv de baschet – amânat şi el cu aceeaşi ocazie, a fost introdus pe ordinea de zi a unei întruniri de îndată, ţinută nouă zile mai târziu. Nu şi cel cu fotbalul. Când a auzit că ai săi colegi mai au nevoie de lămuriri, acesta s-a manifestat ironic la început, după care a ridicat tonul la colegii de partid. Mai cu seamă când a auzit din gura colegului Bogdan David că echipa are destui bani ca să înceapă campionatul. Bine ar fi să găsească bani – în niciun caz din bugetul local, adică din taxele câmpulungenilor – ca să-l şi continue. Când preşedintele de şedinţă l-a atenţionat că fotbalul nu face parte din discuţie, Creţu a sărit ca ars. „Ce nu face parte? Întrebarea mea?!”, l-a apostrofat pe Iustinian Stănescu. „Lăsaţi-mă să vorbesc dacă mi-aţi dat cuvântul! Lăsaţi-mă să vorbesc cum consider!”, s-a răstit la preşedinte Creţu, pe care nu l-am văzut atât de iritat şi pătimaş pentru situaţii cu adevărat dramatice pentru Câmpulung.
Cu banii prăpădiţi cu echipa se cumpărau în jur de 40 de pâini pentru fiecare gospodărie din Câmpulung
Poate, unora dintre dumneavoastră, cuantumul valorii dirijate către fotbal nu le stârneşte nicio reacţie, de aceea vom explica în continuare la ce puteau servi aceşti bani. 4,6 miliarde de lei vechi este suma pe care aleşii o împing în fotbal, punând la socoteală şi suma cerută recent de asociaţia sportivă care patronează echipa şi pe care, cel mai probabil, o va primi la sfârşitul lunii octombrie. În Câmpulung, potrivit recensământului din 2011, sunt 12.264 de gospodării. Împărţind cele 4,6 miliarde la totalul gospodăriilor din municipiu, rezultă că o familie ar fi putut plăti cu aproximativ 40 de lei mai puţin la impozitul pe imobil, ca să dăm un exemplu, dacă nu s-ar fi prăpădit atâta bănet cu fotbalul.
Sau preţul a aproximativ 40 de pâini care ar fi aprovizionat o gospodărie din Câmpulung a intrat în fotbal. Ca să repare prostia, şefii administraţiei publice locale ar face bine să reducă impozitul fiecărui câmpulungean cu 40 de lei.
Nu mai vorbim de faptul că 4,6 miliarde rezolvau o situaţie gravă, urgentă, care priveşte sănătatea şi siguranţa comunităţii locale. Decât să-i fi aruncat pe divertismentul fotbaliştilor, al şefilor, al rudelor, iubitelor şi prietenilor acestora, mai bine i-ar fi dat lui Sergiu Filip, directorul societăţii Landmark Management, pe a cărei proprietate se află încă depozitul de otrăvuri abandonat de moldovean. Cheltuielile cu distrugerea deşeurilor, operaţiune care va pica în sarcina autorităţilor locale, aşa cum am anticipat imediat după incendiul în care au ars mii de tone de otrăvuri, vor depăşi, potrivit unor cunoscători în domeniu, peste 10 miliarde de lei vechi. Nişte lideri cu cap şi cu grijă pentru oameni puneau la bătaie cele 4,6 miliarde pentru debarasarea curţii lui Raţiu de substanţele periculoase, lucru care trebuie făcut urgent. În concluzie, moldoveanul a luat bani de la agenţi economici, pentru a le ridica deşeurile de pe proprietate, i-a băgat în buzunar, iar acum comunitatea, pe banii noştri, va plăti alţi agenţi economici ca să le distrugă şi să ne scape de ele.