Mica intervenţie a noastră în spaţiul verde, pe care ni-l pune la dispoziţie Primăria, joacă un rol important în imaginea de contur a municipiului. Reamenajarea sau păstrarea acelui spaţiu, îngrijirea şi curăţarea lui nu trebuie lăsate în paragină.
Grădina din jurul blocului, în sarcina cui?
Spaţiul verde din faţa blocului nu este al asociaţiei, ci revine Primăriei locale, care are sarcina de a le întreţine pe acestea, cu ajutorul fondurilor provenite din banii contribuabililor. În ceea ce priveşte situaţia municipiului, Primăria a reuşit să amenajeze pe aceste parcele de teren din faţa sau spatele blocului doar două spaţii: un parc de joacă pentru copii în cartierul Grui şi un alt spaţiu de joacă în spatele blocului nr. 2, de pe strada Negru Vodă.
Iar pentru că Primăria lasă mână liberă, prin legile nescrise, asociaţiei de locatari a fiecărei scări de bloc, să se ocupe de menţinerea spaţiului verde, avem de a face cu o amenajare a spaţiului care diferă în funcţie de interesul locatarilor pentru aspectul estetic pe care şi-l doresc în faţa blocului.
Îngrijirea spaţiului verde de către locatari!
Pentru că Primăria lasă mână largă amenajării terenurilor de lângă scările de bloc, unii locatari fie şi-au atribuit spaţii în scop propriu, fie grupuri de locatari s-au ocupat împreună de imaginea din faţa imobilului în care locuiesc.
În mod normal şi legal, pe acele spaţii, singura intervenţie este plantarea de flori, pomi fructiferi, garduri vii, etc., dar acest lucru, evident, nu se respectă şi apar pe singurele oaze de verdeaţă diverse construcţii, cu sau fără aprobări. Pe strada Gruiului sunt astfel de construcţii ce sunt folosite ca spaţii alimentare şi cabinete particulare.
Un bun exemplu de îngrijire, păstrare şi curăţare a buruienilor şi bălăriilor, iar, ulterior, de plantare de copaci, garduri vii şi flori, este întâlnit de-a lungul străzii Fraţii Goleşti, la scările blocurilor A6, A6a şi A39. Totodată, acelaşi lucru se întâmplă şi în cartierul Grui, pe strada Gruiului, la scările blocurilor P14 şi D6. Aceşti locatari se pare că nu s-au culcat pe o ureche şi au cât de cât un bun simţ pentru îngrijirea imaginii scărilor de bloc.
La polul opus, în cartierul Vişoi, toate scările blocului D24, de pe strada Alexandru cel Bun, au spaţiul verde într-o situaţie execrabilă, locatarii au lăsat totul în paragină, iarba netăiată, buruieni şi bălării creascute haotic. Acelaşi fenomen de nepăsare se întâmplă şi la blocul C5, scara B, tot în acest cartier.
Blocul D2, scara A, un exemplu de urmat!
În cartierul Vişoi, pe strada Căpitan Ion Becleanu, există un locatar al blocului D2, scara A, care uimeşte prin grădină amenajată de acesta, cu mare minuţiozitate.
Ştefan Gigel Crăciun, căci despre el este vorba, pe spaţiul verde, la scara blocului, creează o imagine absolut spectaculoasă, plină de viaţă, prin trandafiri, statui din ipsos cu animale, scorburi de copaci sculptate, unde în interiorul acestora sunt plantate diverse flori şi tui, bine curăţate. La spusele lui, prin aprobare de la Primărie, a reuşit să aibă parte de acest teren, pe care l-a transformat într-un spaţiu viu de toată admiraţia. Tot acesta este dezamăgit de faptul că munca lui nu este pe deplin recunoscută, iar, în locul laudelor bine meritate, primeşte critici din partea altor locatari.
Aceste mici intervenţii în fiecare spaţiu verde nu numai că schimbă faţada oraşului, ci, totodată, scot din banal construcţiile standard ale blocurilor, le oferă o nouă imagine griurilor faţadelor de mult făcute.