3.5 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Resturile de păcurină, deversate pe lângă bazinele dezgropate pe furiş

Se face anul de când a apărut în spatele Liceului Sportiv un crater enorm, în interiorul căruia două rezervoare de dimensiuni considerabile fac cu ochiul oricărui afacerist cu fier vechi. Cine are drum pe strada Eremia Grigorescu nu se poate să nu fi remarcat proporţiile săpăturii, pe măsura dimensiunii recipientelor care, odată, au făcut parte din sistemul de încălzire al şcolii. Şi nu numai imaginea „apocaliptică” atrage atenţia, ci şi mirosul de combustibil, care pluteşte în atmosferă, accentuat de căldura zilelor trecute. Unul dintre consilierii municipali susţine că păcurina rămasă în interior s-a scurs, în încercarea de a scoate „averea din adâncuri”, fapt care, dacă ajunge la urechile Gărzii de Mediu, n-are cum să rămână nesancţionat. Curioasă este, însă, maniera în care s-a acţionat, după cum au reclamat mai mulţi membri ai Legislativului municipal, fără consultarea Consiliului de Administraţie al liceului, în care Consiliul Local are reprezentanţi.
 

„Cum să fie o eroare să furi două bazine?!  Ce, suntem nebuni la cap?!”

Problema de la fostul LNPA miroase urât la propriu, a sesizat consilierul local Ionel State, la şedinţa ordinară din luna mai, în cadrul căreia i-a anunţat pe colegii care n-au mai trecut recent prin zonă că păcurina din bazinele de combustibil a fost deversată pe lângă ele, în timpul manevrelor de  scoatere. „Pericolul este că, dacă se sesizează Garda de Mediu, iarăşi avem nişte probleme şi devenim oraşul cu probleme de poluare tot timpul. Ştiu că au fost o problemă mai veche acele bazine. A trecut prin Consiliul de Administraţie? Avem nişte colegi care sunt în Consiliul de Administraţie al liceului respectiv.”, a deschis subiectul Ionel State, cu cerinţa ca viceprimarul, care sigur ştie ce se întâmplă la Liceul Sportiv, să-i lămurească şi pe ei.   
Iar viceprimarul i-a lămurit parţial. Adică Liceul Sportiv a formulat către Primărie solicitarea de extragere a bazinelor. Înainte de asta, s-a încercat scoaterea lor anul trecut, dintr-o eroare!, susţine vicele Ţâroiu. Când a auzit motivaţia şefului Câmpulungului, Dan Şipoteanu, membru al Consiliului de Administraţie de la Liceul Sportiv, a explodat: „Cum să fie o eroare să furi două bazine?! Doamne fereşte! Ce, suntem nebuni la cap?! A fost o eroare umană!”, s-a manifestat acesta ironic pe tema erorii, care poate fi explicată, totuşi, prin faptul că săpătorii care aveau informaţii, să zicem, despre un tezaur îngropat în curtea şcolii ce trebuia musai salvat au dat, din „eroare”, de bazinele de păcurină.
Într-un sfârşit, ceea ce viceprimarul cu atribuţii de primar scuza drept o „eroare a liceului” a căpătat o aparenţă de legalitate, printr-o adresă pe care şcoala a depus-o la Primărie. Lucrarea, abandonată de aproape un an, după ce s-au iscat nişte valuri în urbe că recipientele se scot pe furiş, a fost impulsionată de intervenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean, introdus într-o piesă în care nu are ce să caute, „actorii” fiind Primăria şi Liceul Sportiv. Odată netezită calea prin adresa Inspectoratului, care, chipurile, a cerut autorităţilor să rezolve problema dezgropată, gata să fie tăiată şi vândută la fier vechi, Primăria a fost în măsură să dea şcolii ok-ul oficial. „Le-am dat hârtii că este în responsabilitatea dânşilor să organizeze licitaţie, selecţie de oferte şi ce trebuie să facă, ca să scoată acele bazine. Odată şi odată tot trebuie scoase.”, a susţinut Ţâroiu, care, după cum am precizat anterior, a lămurit pe jumătate chestiunea de la LNPA.     
Este adevărat că nici consilierii n-au pus întrebările care trebuie. Cine doreşte impresionanta cantitate de fier vechi? Asta pentru că este posibil ca săpăturile să fi fost întreprinse din iniţiativa cuiva care este interesat să cumpere cazanele. Dacă treaba a fost perfect legală, de ce nu s-a finalizat de anul trecut, de când au fost scoase la iveală? De ce a fost nevoie de amestecul Inspectoratului, care să facă presiuni asupra Primăriei? 
 

“Vă daţi seama ce se mai fură pe lângă noi, dacă voiau să fure nişte bazine!” 

Dan Şipoteanu, care face parte din conducerea şcolii, ca reprezentant al finanţatorului, adică al municipalităţii care susţine şcolile din banii câmpulungenilor, a explicat în felul său ce s-a întâmplat în curtea Sportivului. „Eu am spus la momentul respectiv, în urmă cu mai bine de un an, că acolo cineva a încercat să scoată bazinele fără să aibă nicio aprobare, nimic, zero! Întâmplarea a făcut că, în momentul în care ei lucrau acolo şi au făcut acel crater, a trecut prin zonă, cu maşina, domnul primar Călin Andrei. Dacă nu mă înşel, era şi domnul David. Şi s-au sesizat şi a intervenit scandal! În acel moment, toată lumea nu mai ştia nimic. Cine a zis, cum a zis, cine să le ia. Şi au rămas acolo, cu crater, cu tot, până în ziua de astăzi. Acum o săptămână-două, eu, dacă merg aproape zilnic acolo, am sesizat faptul că cineva scoate bazinele.”, a descris Dan Şipoteanu un fapt incredibil. Dintr-o instituţie publică, finanţată din bani publici, cineva – nu se ştie cine, deşi lucrează ziua – dezgroapă, tiptil-tiptil, două cazane uriaşe! Aşadar, să nu ne mirăm dacă la întrebarea cine a plecat cu ele vom avea parte de nişte umeri ridicaţi în semn de „nu ştiu eu”.  
„Hotărârea a luat-o domnul director, de unul singur, fără Consiliul de Administraţie, să înţeleg.”, a încercat să tragă o concluzie Ionel State. „Din punctul meu de vedere, da. Şi fără un acord al domnului primar. Cred. Dacă a fost doar verbal, este o altă discuţie.”, a replicat reprezentantul Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al şcolii. Ca să justifice acţiunea conducerii şcolii, viceprimarul a repetat că a înaintat o hârtie către liceu, potrivit căreia bunurile respective aparţin şcolii, nefiind în evidenţele Primăriei, ca să poată să le scoată şi să le valorifice. „Domnul director poate să le scoată şi să le valorifice fără Consiliul de Administraţie.”, a revenit în dialog Ionel State, contrazis de viceprimar cum că directorul trebuie să facă toate diligenţele şi toţi paşii procedurii. Că nu s-au făcut o demonstrează faptul că Dan Şipoteanu habar nu are de vânzarea recipientelor cu pricina. Din nou, în apărarea conducerii liceului, Liviu Ţâroiu a scuzat „ocolirea” Consiliului de Administraţie prin faptul că, deocamdată, nu s-a făcut nimic, doar s-a săpat pe lângă ele. 
„Noi, acum, ne lovim de o chestie foarte serioasă. Aceşti oameni care au încercat, practic, să fure nişte bazine. Ele trebuie transportate cu nişte maşini şi ei au încercat să le fure, sub ochii noştri, ai tuturor. Vă daţi seama ce se mai fură pe lângă noi, dacă nişte bazine voiau să le fure fără ştiinţa nimănui! Nu poate să intre pe poarta unui liceu un excavator, care să facă un crater fără ştiinţa nimănui şi să scoată de acolo nişte bazine! Asta mi se pare aberant!”, a răbufnit iar Dan Şipoteanu, pe care Liviu Ţâroiu încerca fără succes să-l facă să înţeleagă n-a fost fără ştiinţă. La a două rundă de săpături, căci prima este de domeniul trecutului. În orice caz, şi a doua încercare a fost stopată până când o decizie va fi luată în Consiliul de Administraţie care va aproba scoaterea şi vânzarea bazinelor, căci ar fi ca la nebuni să se încăpăţâneze şi să spună: „Acoperiţi-le la loc!”       
Şefei Auditului din Primărie i s-a cerut, prin vocea lui Constantin Chiţulescu, să întreprindă un control la liceu, justificat de faptul că bazinele respective sunt mijloace fixe şi se scot din funcţiune cu aprobarea ordonatorului principal de credite. „Ca atare, solicit: să verifice evidenţa contabilă, să vadă cum apar aceste mijloace fixe; dacă îndeplinesc condiţiile să fie scoase din funcţiune şi să ne prezinte procesele verbale de scoatere din funcţiune cu aprobarea ordonatorului principal de credite.”, lămuriri pe care liberalul le vrea la şedinţa din iunie. 
 

Poluarea este exclusă de la „combustibilul foarte, foarte puţin” care s-a scurs

Cât despre poluarea de la care a plecat discuţia, avem asigurări din partea viceprimarului că în cele două rezervoare mai este „foarte, foarte puţin combustibil”. „A fost scos combustibilul. Sunt reziduuri de combustibil.”, a eliminat Liviu Ţâroiu temerea repetării scenariului deversării tot a unor reziduuri de combustibil în canalizarea municipiului, tot cu ocazia extracţiei unor bazine, manevră întreprinsă de patronul unei firme din Câmpulung. La acel moment, din cauza poluării Râului Târgului, Staţia de Epurare a fost „terminată” pe o perioadă de şase luni, iar barajul de la Apa Sărată n-a lucrat o săptămână ca să fie absorbite resturile petroliere. În cazul de la Sportiv, insistă State, el crede că este ceva mai mult decât nişte urme de păcurină în cazanele dezvelite, în aşteptarea ofertelor, care bănuim că există. 
Ironică, Maria Cotenescu şi-a anunţat colegii că o să-i informeze când ajunge păcura la proprietatea sa, aflată în apropiere. Aceştia nu s-au lăsat mai prejos şi i-au răspuns în acelaşi ton: „Vedeţi mai bine unde ajung bazinele!” 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!