22.9 C
Campulung Muscel
16/06/2025

Prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, Judecătoria Câmpulung poate pierde 4 posturi de magistraţi

Consiliul Superior al Magistraturii a întocmit, luna trecută, lista instanţelor supradimensionate din punct de vedere al personalului, pe care figurează 90 de judecătorii şi tribunale din ţară aflate în situaţia reducerii posturilor, pentru a fi transferate acolo unde este nevoie de magistraţi. Pe această listă „neagră” figurează şi Judecătoria Câmpulung, cu patru posturi de judecători, a căror pierdere este posibil să atragă reducerea numărului de grefieri, precum şi desfiinţarea funcţiei de vicepreşedinte. Hotărârea Plenului CSM din 19 martie nu este bătută în cuie, deoarece cântăreşte în decizia tăierii celor patru funcţii de magistraţi punctul de vedere al Curţii de Apel Piteşti, în circumscripţia căreia funcţionează instituţia câmpulungeană, în funcţie de care se va lua decizia finală. Dar CSM a considerat că este necesară indisponibilizarea tuturor posturilor propuse pentru redistribuire – inclusiv a celor de la Câmpulung – chiar dacă nu sunt vacante, pentru a se evita ocuparea lor după o eventuală vacantare. Altfel spus, dacă unul, până la patru, din cei 10 magistraţi cu care funcţionează în prezent Judecătoria Câmpulung ies la pensie, posturile lor nu vor mai putea fi ocupate niciodată. După nemulţumirile, reclamaţiile, controalele şi scandalurile de presă, declanşate după instalarea noii conduceri, 2015 este posibil să aducă la instanţa câmpulungeană o grilă de personal „intrată la apă”. Asta după ce, ani la rând, Judecătoria Câmpulung a deţinut primul loc între cele zece judecătorii din Argeş şi Vâlcea aflate în jurisdicţia Curţii de Apel Piteşti, din punct de vedere al performanţelor înregistrate, analizate în funcţie de cantitatea, calitatea şi celeritatea soluţionării cauzelor. Iar timp de şase-şapte ani, s-a aflat în topul primelor cinci judecătorii din ţară. 
  
La Câmpulung, media de cauze pe judecător, cu 100 mai mică decât media la nivel naţional   
    Anul trecut, pe 21 octombrie, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat procedura care trebuie urmată în vederea redistribuirii posturilor magistraţilor de la instanţele cu surplus de personal la cele care au nevoie. Concret, forul care face regulile în această activitate a stabilit mai multe etape în cadrul procedurii respective. Prima: la începutul fiecărui an, se întocmeşte lista instanţelor la care se pot reduce schemele de judecători, după criteriile aprobate, pe care le vom prezenta în continuare. Apoi se indisponibilizează postul vacant, pentru analizarea situaţiei, pentru o perioadă de maximum o lună. A treia etapă o reprezintă stabilirea unui termen de recomandare de cel mult o lună de la momentul indisponibilizării postului vacant până la acordarea avizului pentru reducerea schemei sau, după caz, până la revizuirea de către plenul CSM a măsurii de indisponibilizare. După această fază, este analizată situaţia instanţei în cazul căreia se propune reducerea schemei. Etapa finală o reprezintă fie reducerea grilei de angajaţi, fie se revine asupra măsurii care afectează numărul personalului instanţei, în funcţie de rezultatul fazei precedente.
    Pe lista judecătoriilor şi tribunalelor de la care pot fi transferate posturi, indiferent dacă există sau nu locuri vacante în momentul aprobării ei, figurează şi Judecătoria Câmpulung, cu 4 judecători, care trebuie să dispară din actualul stat de funcţii. În urma concluziilor Direcţiei de Resurse Umane şi Organizare – Serviciul Resurse Umane pentru instanţele judecătoreşti, care a înaintat Plenului Consiliului Superior al Magistraturii propunerea de redistribuire a unor posturi de judecător în 2015, la Câmpulung nu este nevoie de 4 magistraţi, fiind prea mulţi cei care figurează în actuala schemă.
    Ca să fie asigurat un echilibru între instanţele de acelaşi grad, au fost fixate mai multe criterii în funcţie de care vor fi redimensionate schemele judecătoriilor şi tribunalelor. Extragem din Hotărârea nr.253 din 19 martie 2015, adoptată de Plenul CSM, care sunt aceste criterii ce au stat la baza „tăierii” numărului de magistraţi de la o instanţă „pe plus”, pentru a completa grila deficitară a altei instanţe „sufocate” de numărul mare de dosare: „=raportarea la volumul de activitate şi încărcătura pe schemă aferente anului anterior (sunt avute în vedere exclusiv dosarele nou intrate în perioada de referinţă); =excluderea din analiză a judecătoriilor cu o schemă de cel mult 3 posturi de judecător şi a tribunalelor cu o schemă de cel mult 10 posturi de judecător (criteriul nu se aplică instanţelor specializate); =reducerea schemelor de la instanţele care au o încărcătură pe schemă mai mică cu peste 100 de dosare faţă de media de referinţă (…).” Analiza a exclus curţile de apel, întrucât la aceste instanţe nu există perspective reale de vacantare.
    Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat hotărârea pe baza notei Direcţiei de Resurse Umane şi Organizare, întocmită pe baza concluziilor Grupului de lucru interinstituţional. Din documentele întocmite în cadrul acestei proceduri a reieşit faptul că „în anul 2014, la nivelul judecătoriilor, încărcătura medie/schemă/dosare nou intrate la nivel naţional a fost de 722 de cauze/post de judecător.” Pornind de la acest număr, Plenul CSM a ajuns la concluzia că poate fi redus numărul de magistraţi la judecătoriile care au înregistrat o încărcătură mai mică cu 100 de cauze decât media la nivel naţional, aşadar, sub 622 de cauze nou intrate/post de judecător, iar schema cuprinde mai mult de 3 posturi.

S-ar putea pierde funcţia de vicepreşedinte şi reduce şi numărul de grefieri 
    În această situaţie se găseşte şi Judecătoria Câmpulung, care numără în prezent 10 magistraţi, dintre care unul detaşat: Ana Denis Oprea – preşedinte de instanţă, Adriana Caplan – vicepreşedinte, Alina Elena Austrianu, Sanda Diaconescu, Violeta Nicolescu, Otilia Vişoiu, Georgeta Roibu, Iuliana Popescu, Avram Tudor şi Cătălin Gabriel Bunea. Ca personal auxiliar, al cărui număr, se pare, va avea şi el de suferit, ca urmare a reducerii posturilor de judecători (şi aici ne referim la cel de grefieri), acesta se ridică, momentan, la 25 de angajaţi: 17 grefieri (număr incluzând şi grefierul şef), un grefier arhivar, un agent procedural, doi aprozi, un şofer, doi muncitori şi un îngrijitor.
    Aşadar, Judecătoria Câmpulung figurează pe lista celor 90 de instanţe din România (87 de judecătorii şi 3 tribunale), la care se pot reduce schemele de judecători, listă aprobată prin Hotărârea nr.253 din 19 martie 2015 de către Plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Numărul de posturi care urmează a fi reduse la Câmpulung se ridică la 4! Pentru o perioadă de o lună, după cum a hotărât CSM, posturile sunt indisponibilizate, indiferent dacă sunt vacante sau nu în prezent. În acest timp, s-a solicitat punctul de vedere al Curţii de Apel Piteşti, în circumscripţia căreia se găseşte instanţa la care s-a propus reducerea schemei, pentru a-i analiza situaţia concretă în cadrul grupului de lucru interinstituţional şi a se formula o propunere corespunzătoare de redistribuire efectivă.
    Prin aceeaşi hotărâre, prin care s-a aprobat lista judecătoriilor şi tribunalelor luate în vizor pentru reducerea numărului de personal din rândul magistraţilor, au fost aprobate şi instanţele (23 de judecătorii şi două tribunale), la care este necesară suplimentarea posturilor. „Tăierea” efectivului de magistraţi la Câmpulung, care ar scădea sub 10, dacă se va produce în realitate, va influenţa, din câte se pare, numărul grefierilor, nemaifiind nevoie de serviciile tuturor, în condiţiile reducerii numărului judecătorilor. O altă consecinţă a punerii în practică a hotărârii CSM, în cazul în care analiza finală va fi de redistribuire a posturilor în plus, ar putea fi pierderea funcţiei de vicepreşedinte, situaţie în care judecătorul Adriana Caplan ar putea să se întoarcă la Judecătoria Piteşti, locul de muncă anterior celui ocupat în prezent.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!