15.5 C
Campulung Muscel
17/06/2024

Dorinţa lui Nelu Constantin de a lansa ultimul său volum a fost îndeplinită de soţia sa, Lili Constantin, şi coautorul cărţii, Moise Constantin

Miercuri, 8 noiembrie 2023, Biblioteca Municipală „Ion Barbu” a găzduit lansarea volumului semnat de cei doi autori cunoscuţi şi foarte apreciaţi de oamenii de cultură din Muscel, respectiv Nelu Constantin şi Moise Constantin, intitulat „Pagini de satiră şi umor: epigrame şi catrene la pătrat”.

  • Nelu Constantin a dorit foarte mult să apară această carte, deşi acesta bănuia că nu o va mai putea vedea publicată

Apariţia acestui volum se datorează soţiei lui Nelu Constantin, Lili Constantin, dar şi coautorului cărţii, Moise Constantin, cărora le-a transmis că, deşi nu va mai apuca să vadă cartea lansată, doreşte foarte mult să apară publicaţia acestui volum. Nelu Constantin s-a stins din viaţă în luna decembrie a anului 2022, lăsând în urma sa manuscrisul la care a lucrat împreună cu colegul său, Moise Constantin. Astfel, cei doi autori au reuşit, în acest volum, să îmbine proză, poezie, catrene şi epigrame.

Nelu Constantin a fost cunoscut mai mult ca pictor şi ca preşedinte al Cenaclului „I.D. Negulici”. În prima tinereţe, acesta a activat ca solist vocal pe lângă Sindicatul Uzinei ARO, apoi a continuat ca interpret la Brigada Artistică, după care a fost trimis la Bucureşti, la cursurile de vară la teatru. După terminarea acestor cursuri, Nelu Constantin a devenit instructor şi textier la Brigada Artistică. Acesta a participat la numeroase concursuri, atât locale, cât şi naţionale, la care a câştigat o mulţime de premii, fiind apreciat de fostul director al Uzinei ARO, Victor Naghi. În anul 1998, Nelu Constantin a plecat de la Uzină, fiind disponibilizat ca urmare a intrării firmei în colaps. De atunci, având mai mult timp liber, a fost ales preşedinte al Cenaclului Pictorilor „I.D. Negulici”, unde a păstrat această funcţie timp de 22 de ani. La împlinirea vârstei de 80 de ani, acesta a reuşit realizarea a 80 de portrete în cărbune, care ilustrau oameni de seamă din Câmpulung. În anul 2013 a luat fiinţă Clubul Umoriştilor Musceleni, la iniţiativa lui Constantin Agricola MIiu şi Maria Chirtoacă, împreună cu membrii Cenaclului „I.D. Negulici”. Acesta a reuşit să editeze, în anul 2015, prima carte intitulată „Scena Vieţii”. În anul 2016 a urmat „Figuranţi pe Scena Vieţii”, iar în anul 2018 a editat cartea „Melancolii Întruchipate”, carte ce cuprinde 82 de portrete, realizată în colaborare cu poeta Maria Chirtoacă, cea care a scris pentru fiecare portret câte o poezie. În anul 2020, Nelu Constantin a editat cartea de schiţe umoristice „Epigrame şi catrene pentru cine mai citeşte”. „Astăzi, pentru că autorul nu mai este printre noi, îmi revine mie sarcina să vă prezint ultimele creaţii ale lui Nelu Constantin, „Pagini de satiră şi umor: epigrame şi catrene la pătrat”, în colaborare cu Moise Constantin. Această carte a fost gândită şi scrisă în ultimele luni de viaţă. Sper că va fi apreciată! Aşa cum ştiţi, Nelu Constantin a încetat din viaţă în decembrie, 2022. A fost un spirit creator pentru care nu exista „nu se poate”. Dumnezeul să-l odihnească!”, a transmis soţia acestuia, Lili Constantin.

  • Moise Constantin: „Cred că a presimţit că o să plece; ţinea foarte mult la cartea aceasta!”

Coautorul cărţii, Moise Constantin, a specificat faptul că în urmă cu un an şi jumătate, Nelu Constantin l-a contactat în ideea de a scrie o carte împreună, luând naştere, aşadar, volumul „Pagini de satiră şi umor: epigrame şi catrene la pătrat”. „Cred că a presimţit că o să plece; a ţinut foarte mult la cartea aceasta! Mi-a spus: „Nu lăsaţi să nu fie tipărită cartea aceasta! S-ar putea ca eu să nu mai apuc”. Era sigur că nu o să mai vadă apărută cartea. În curând se împlineşte un an de când a plecat dintre noi. Domnul Nelu, ştim cu toţii, a fost o mare personalitate a culturii muscelene. Noi trebuie să fim mulţumiţi că în jurul nostru sunt oameni de valoare, dar din păcate nu ştim să-i scoatem în relief. Domnul Nelu Constantin face parte din cei câţiva oameni care au pus bazele Revistei „Acidava”. Este o revistă foarte bine văzută în ţară, chiar de specialiştii în epigrame, iar noi, muscelenii, care practicăm acest „hobby” de câţiva ani de zile, ne putem compara cu oameni care scriu epigrame de 50-60 de ani. Noi am intrat într-un clasament, fiind şi pe locul 6 din peste 20 de asociaţii ale epigramiştilor. Suntem foarte bine văzuţi. Despre carte pot spune că sunt convins că unii vor râde printre dinţi, probabil pe la colţuri, deci, cu siguranţă este o carte „de râs”, fiindcă am văzut şi câteva poante prin ea”, a transmis Moise Constantin.

  • Nicolae Mihăilă, prieten vechi cu cei doi autori, a semnat prefaţa cărţii

Prefaţa cărţii a fost realizată de Nicolae Mihăilă, cel care i-a cunoscut de foarte mult timp pe cei doi autori. Acesta şi-a reamintit momentele când, duminica, alături de cei doi, mai creau, din când în când, câte ceva, precum epigrame, tablouri, schiţe de grafică şi altele. Nelu Constantin şi Moise Constantin fac parte dintr-o pleiadă de creatori musceleni. Aşa cred că pot să îi numesc, şi să numesc această categorie socială din Câmpulung, oameni de creaţie. Mă bucur că cei doi, aici de faţă, doamna Lili Constantin, soţia lui Nelu Constantin şi domnul Moise Constantin, au pus în pagină ceea ce Nelu Constantin vorbea de această carte cu mult timp înainte de a pleca dintre noi. Acest proiect l-am cunoscut prin diversele discuţii pe care le-am avut la telefon. Sunt multe momente foarte frumoase pe care le-am trăit cu acest prieten şi vreau, cel puţin îmi doresc, ca de acolo, de unde a plecat, respectiv Cercul Epigramiştilor, Cercul Literar și nu în ultimul rând Cenaclul „I.D. Negulici” să înflorească încontinuu. Să aducă talente care se pot încadra cu brio în această a oamenilor creatori din Muscel”, a menţionat Nicolae Mihăilă. De asemenea, acesta a mai adăugat că: „Mie mi-a venit sarcina, atunci când domnul Moise Constantin m-a apelat la telefon, să fac o prefaţă. În primul rând, m-am întrebat despre ce carte e vorba, şi era acea carte pe care Nelu dorea să o publice împreună cu Moise Constantin. Aşadar, am primit un manuscris al cărţii şi am parcurs-o fără să îmi pară rău de timpul pe care, de multe ori, îl pierd atunci când citesc o carte fără esenţă”.

Lansarea cărţii „Pagini de satiră şi umor: epigrame şi catrene la pătrat” a fost un prilej pentru toţi cei apropiaţi lui Nelu Constantin, cât şi soţiei acestuia, Lili Constantin, precum şi coautorului cărţii, Moise Constantin, de a-şi aduce aminte de momentele frumoase petrecute alături de autor şi de a păstra vie memoria acestuia.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!