Într-o formulă nouă, cu mulţi „boboci” în rândurile sale, echipa Watt’s Up a Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” a pornit la drum într-o nouă ediţie (2020/2021) a concursului naţional de robotică First Tech Challenge (FTC), o competiţie cu finalitate în SUA, unde deja a devenit o tradiţie. Concursul se adresează elevilor de liceu şi presupune proiectarea, construirea şi programarea unui robot. În România se desfăşoară din anul 2016 şi este organizat de Asociaţia Naţie prin Educaţie.
Au construit un robot în trei zile
Echipa FTC Watt’s Up reprezintă Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung la cel mai mare concurs de robotică din România încă de la prima ediţie, 2016/2017, având ferformanţe remarcabile, vârful de formă fiind atins în anul 2019, când s-a impus detaşat la nivel naţional şi s-a clasat pe locul 5 la competiţia modială similară care s-a derulat în Statele Unite ale Americii, la Detroit. Actuala ediţie se derulează în condiţii speciale, impuse de pandemia de COVID-19, iar acest lucru influenţează negativ munca elevilor şi a profesorilor îndrumători. „Elevii Colegiului Naţional „Dinicu Golescu” au abordat încă din septembrie tema respectivă şi au reuşit să facă şi un robot în trei zile. Este o chestiune în premieră în România, nu cred că a mai reuşit cineva să realizeze, după primele trei zile de la data când s-a pus tema pe internet, un astfel de robot, cu care ne-am şi jucat în această săptămână (n.r. săptămâna trecută). Nu am mai avut timp să aducem îmbunătăţiri acestui robot pentru că în octombrie s-au oprit şcolile din cauza pandemiei şi, fizic, nu au mai putut veni la şcoală. Avem acum versiunea numărul doi, care e total diferită de prima, în care am încercat să îmbunătăţim sistemele de aruncare, şi credem că suntem într-un punct pozitiv la acest moment”, a precizat directorul Colegiului Naţional „Dinicu Golescu”, Octavian Dumitraşcu, unul dintre mentorii elevilor din echipa de robotică.
Speră să atingă cel puţin faza naţională
Aflată la momentul schimbului de generaţii, echipa FTC Watt’s Up nu s-a lăsat doborâtă de pandemie şi s-a străduit să realizeze un robot performant cu care speră să ajungă cel puţin la faza naţională. „Anul acesta avem câteva dificultăţi din punct de vedere al design-ului robotului, este foarte provocator, dar cât timp am stat în online şi nu am avut voie la şcoală ne-am străduit pe cât posibil să facem un design cât mai bun şi am ajuns la unul pe care noi îl considerăm câştigător şi care, sperăm, că ne va duce până la etapa naţională sau mai departe. Anul acesta avem o mulţime de juniori pe care ne străduim, pe cât posibil, să-i integrăm în echipă, să-i învăţăm tot ce am învăţat şi noi la rândul nostru.”, a declarat Andrei Pavel, unul dintre membrii echipei.
Robotul trebuie să se joace cu anumite inele
La ediţia din acest an, robotul construit de elevii de la „Dinicu Golescu” are misiunea de a arunca într-un coş cât mai multe cercuri adunate de pe o suprafaţă plană. „Robotul trebuie să se joace cu anumite inele, adică să le colecteze şi să le arunce într-un turn. Sunt trei etaje şi fiecare are un punctaj. Cu cât dai mai sus, cu atât primeşti mai multe puncte. La fel primeşti puncte pentru parcare în anumite locuri. În principal, din aruncarea discurilor se iau majoritatea punctelor. În modul autonom, perioada de 30 de secunde în care robotul merge singur, se iau cele mai multe puncte, iar noi sperăm să ajungem la 300 de puncte care ar fi ideale pentru a trece mai departe. Mai sunt doar câţiva dintre elevii care au fost în SUA, dar sperăm să ajungem din nou acolo. Ne străduim, venim aici (n.r. la şcoală, în laborator) şi stăm ore întregi pentru a ajunge acolo. Dacă nu e să fie, măcar rămânem cu experienţa şi cu amintirile.”, a mai spus Andrei Pavel.
Robotica, un mod de relaxare
Membrii echipei FTC Watt’s Up sunt pasionţi de robotică, astfel că orele în plus pe care le petrec la şcoală nu-i deranjează, dimpotrivă reprezintă pentru ei şi un mod de relaxare. „Este relativ dificil, dar noi o facem din pasiune. Dacă-şi place ceea ce faci, atunci găseşti mereu o oră, două ore, să-ţi rupi din timpul liber ca să vii aici, plus că e şi un mod de a te relaxa, e ca o terapie, ca să zic aşa. Cei de-a XII-a au problemul cu timpul, dar restul stăm şi trei ore pe zi, 15 ore săptămânal.”, mărturiseşte Andrei Pavel. Primul hop pentru FTC Watt’s Up îl reprezintă etapa regională, unde vor participa peste 100 de echipe. Dintre acestea, doar şase vor merge la faza naţională, unde vor fi stabilite cele trei echipe care vor reprezenta România la competiţia finală din SUA.
Amalia MANOLE