0.2 C
Campulung Muscel
06/12/2024

Autorităţile, cuprinse de febra coronavirusului

Isteria cu coronavirus a ajuns şi în judeţul Argeş. Pe lângă faptul că foarte multe persoane au luat cu asalt magazinele pentru a avea frigiderele şi cămările pline în caz de nevoie, autorităţile judeţene s-au mobilizat şi au susţinut, pe 25 februarie, o conferinţă de presă pe tema acţiunilor necesare şi măsurilor pentru pregătirea în situaţia apariţiei de cazuri de infecţie. La întâlnirea cu jurnaliştii, la sediul Consiliului Judeţean Argeş, au fost preşedintele Dan Manu, prefectul Emanuel Soare, directorul DSP Argeş, Sorina Honţaru, inspectorul şef al ISU Argeş, locotenent colonel Bogdan Olar, directorii medicali ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalului de Pediatrie Piteşti şi Serviciului Judeţean de Ambulanţă Argeş.

Două centre de carantină la Nucşoara

Preşedintele C.J. Argeş, Dan Manu, a făcut apel la calm, explicând în ce constă infecţia cu noul coronavirus şi prezentând cele mai importante reguli pe care trebuie să le respectăm pentru a preveni îmbolnăvirea. „Acest virus are perioada de contaminare de 14 zile. În primele trei zile, simptomatologia poate să fie fără conotaţii. Se comportă ca o viroză respiratorie de sezon, cu starea sub-febrilă, febrilă. Transmiterea se face prin contact direct şi secreţii. Nu este rezistent la temperaturi mai mari de 28-30 de grade. Acesta este motivul pentru care în zonele continentale din partea de sud nu există astfel de cazuri. Are o doză mare de penetrabilitate şi de complicaţii date la vârstele înaintate şi la pacienţii cu comorbidităţi din sfera cardiovasculară, respiratorie, diabetici. Cele mai mari complicaţii sunt date de febră, tuse seacă. În această perioadă, ca în cazul altor viroze respiratorii, trebuie să conştientizăm că este important să ne spălăm bine cu apă şi săpun sau substanţe dezinfectante.”, a subliniat Dan Manu. Regula de bază ar fi să ne spălăm mâinile cu apă şi săpun de mai multe ori decât o făceam în mod obişnuit şi să folosim dezinfectant; evitaţi aglomeraţiile şi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute; nu vă atingeţi ochii , nasul şi gura cu mâinile; folosiţi şerveţele de unică folosinţă atunci când strănutaţi sau tuşiţi; nu luaţi medicamente antivirale şi nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Antibioticele administrate fără recomandarea specialistului pot face mai mult rău; curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool; utilizaţi masca de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave; animalele de companie nu transmit coronavirus. 

Tot pe 25 februarie a avut loc şi o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă la nivel de judeţ, iar prefectul Emanuel Soare a spus explicit care sunt locaţiile pentru izolarea persoanelor posibil infectate cu coronavirus. „Autorităţile sunt pregătite şi urmează proceduri clare. La nivelul judeţului, încă de luni am avut contact cu Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. În planul de măsuri agreat, au fost identificate două locaţii pentru izolarea persoanelor suspectate de infectarea cu coronavirus: Centrul de Agrement Nucşoara (10 locuri) şi cabana de vânătoare Bahna (7 locuri). Căutăm şi alte locaţii pentru a extinde capacitatea de cazare în eventualitatea în care ne confruntăm cu mai multe cazuri”, a precizat prefectul. 

Sătenii din Nucşoara, protest împotriva centrelor de carantină

Anunţul prefectului Emanuel Soare că în Argeş au fost stabilite două centre de izolare în cazul în care apar suspiciuni de infectare cu noul coronavirus a creat nemulţumiri în rândul cetăţenilor din Nucşoara. Aceştia au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva acestei măsuri, care, în mod normal, ar fi trebuit să nu fie făcută publică, după cum susţine Sorina Honţaru, şefa DSP Argeş, care a anticipat că vor exista revolte. Primarul le-a spus oamenilor că a discutat cu prefectul Emanuel Soare și i-a cerut să identifice și alte spații. Ion Cojocaru susţine că decizia autorităţilor, în frunte cu prefectul, este pripită şi va afecta serios turismul din zonă. „Prin comuna Nucşoara se ajunge pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf montan din ţară, denumit şi „Acoperişul României”. Noi am făcut eforturi supraomeneşti să promovăm acest obiectiv turistic, iar acum autorităţile judeţene vin şi pun lacăt pe poarta de intrare în comună prin cele două locaţii de carantină. Vedem ce se întâmplă în Europa şi cum panica face ca astfel de zone de carantină să fie ocolite de toată lumea. Anul trecut, numărul turiştilor a crescut cu 300%. Şi acum ce facem? Închidem comuna, printr-un gest pripit, ca să nu zic iresponsabil, şi care nici nu rezolvă problema, ci doar va alunga turiştii din zona noastră”, a declarat primarul Cojocaru. Edilul-şef mai spune că cele două locuri stabilite pentru carantină sunt nişte dărăpănături în care nu poţi să „izolezi” nici măcar un câine, darămite un virus. Nu doar Vârful Moldoveanu este principala atracţie din zonă, ci şi casa Elisabetei Rizea, fostă luptătoare anticomunistă, care va fi transformată în muzeu. Tot în Nucşoara se află Lacul Învârtita, care face parte din frumuseţile unice ale naturii. Este cel mai mare lac carstic format pe gips (sulfat de calciu şi rocă solubilă) de la noi din ţară. Aflat la o altitudine de 780 m, în regiunea muscelelor subcarpatice dintre râurile Brădet şi Doamnei, lacul a fost declarat monument al naturii şi este inclus în arealul rezervaţiei naturale Măgura – Nucşoara. Lacul Învârtita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona Munteniei şi datorită izvoarelor sulfatate, calcice, sodice sau sulfuroase ce se pot folosi în scopuri balneare. Ama IVAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!