3 C
Campulung Muscel
25/10/2021

Un 1 Decembrie special, la Dâmbovicioara

Luptele din culoarul Rucăr – Bran din Primul Război Mondial au fost de răsunet pentru istoria României, iar acum, în an de Centenar, administraţia locală a comunei Dâmbovicioara a ales să realizeze un eveniment special, chiar de 1 Decembrie. La Dealul Sasului, la iniţiativa Primăriei Dâmbovicioara, a avut loc dezvelirea bustului lui Poenaru Bordea – primul ofiţer român mort în prima conflagraţie mondială. 

În locul în care, sâmbătă, s-a desfăşurat activitatea dedicată Zilei Naţionale de 1 Decembrie, acum 100 de ani, încă se duceau crâncene lupte pentru reîntregirea ţării. În noaptea de 15-16 august 2016, avea să moară pentru Patrie primul ofiţer român, loc. col. Poenaru Bordea. Mai multe detalii despre acest eveniment au fost date de primarul comunei Dâmbovicioara, Dumitru Secăreanu. „Vă mulţumesc pentru participare şi vreau să vă anunţ că suntem pe culoarul Rucăr – Bran, la o altitudine de 1187 m, o comună cu patru sate aferente, dar pot să vă spun numai ce se întâmplă aici, în spate. Astăzi este una din zilele Centenarului. În 1916-1918, pe culoarul Rucăr – Bran au avut loc luptele pe care le ştim cu toţii bine. Acum, unde suntem exact, în spatele nostru, avem tranşeele. Aici, nu sunt vorbe, ci realităţi. Aceste realităţi au fost dezvăluite în ultima perioadă de către noi şi cei care au depus suflet în acest proiect. În Primul Război Mondial, în noaptea spre 14 spre 15 august, primul ofiţer român avea să cadă pentru Patrie, chiar în Dâmbovicioara. Pentru efortul şi tot ceea ce au însemnat eroii noştri, avem 79 de eroi din Dâmbovicioara, pe care astăzi îi cinstim.”, a transmis primarul comunei. 

Alături de invitaţii speciali s-a aflat şi colonelul Traian Soroceanu, militar de carieră, iubitor de istorie, cel care a explicat cât de importantă este această zi pentru toţi românii. „Dragi români! Pentru mine, ca militar de carieră, care a slujit ţara cu simţul datoriei, peste trei decenii, am o deosebită onoare şi o deosebită bucurie să mă pot adresa dumneavoastră, cu prilejul Centenarului Marii Uniri şi Zilei Naţionale a României. Celebrarea celor două evenimente de o uriaşă importanţă pentru naţiunea română este rezultatul hotărârii noastre de a ne decide singuri destinul, ca Stat Unitar şi indivizibil. Astăzi, aici, în trecătoarea Carpaţilor din culoarul Rucăr – Bran, ca semn al cinstirii Armatei României, aduc un pios omagiu şi recunoştinţă eroilor neamului românesc. Avem şansa să participăm la un eveniment simbolic, spre aducere aminte şi cinstire a istoriei greu încercate a neamului.”, a transmis colonelul, iar apoi, primarul Secăreanu i-a oferit distincţia de „Cetăţean de Onoare” al comunei Dâmbovicioara, pentru sprijinul necondiţionat oferit de-a lungul timpului. 

La eveniment, alături de primarii din comunele învecinate şi oficialităţi de la nivel central şi judeţean, s-a aflat şi senatorul Gheorghe Marin, cel care a ţinut să le transmită celor prezenţi câteva cuvinte. „1 Decembrie 2018 – 100 de ani de la Marea Unire… este un moment înălţător. Acum 100 de ani, poporul român şi-a dat jertfa supremă prin aceşti eroi, pentru ca noi, astăzi, să ducem mai departe sacrificiul lor. Dumnezeu ne-a dăruit o Românie frumoasă, eroii ne-au lăsat o Românie unită. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, a transmis senatorul Gheorghe Marin. 

După alocuţiuni, toţi cei prezenţi s-au îndreptat către bustul primului ofiţer român căzut pe front, loc. col. Gheorghe Poenaru Bordea. Aici, după dezvelirea bustului, a fost citit din jurnalul de război al colonelului Corneliu Calotescu, „În luptă cu Regimentul Muscel No. 30”, episodul în care se prezintă pas cu pas moartea ofiţerului Poenaru Bordea. „Ungurii alarmați pun mâna pe arme și, fără să știe unde și în cine trag, deschid focuri în direcţia barei de la frontieră. Aci, se găsea în acest moment Lt. Colonel Poenaru Bordea care, cu tot întunericul nopţei, se agita în dreapta și în stânga șoselei îmbărbătând trupa Companiei 9-a care impresionată de primele focuri ucigătoare se culcase la pământ. Un glonţ nebun, neochit, dar trimis pentru o viaţă de român, loveşte pe Lt. Colonel Poenaru Bordea care cade trăsnit la pământ. Câteva clipe după aceea sângele cald al unei inimi calde, curgea șiroae, udând pământul țărei iubite, pentru fericirea căreia cu un minut mai înainte bătea cu atâta putere și atâta speranţă.  Murise unul din șefii Regimentului 30 Muscel! Murise cel dintâiu, înaintea oricăruia dintre subalternii săi, pentru a da celor ce aveau să mai trăiască încă, „Exemplul Șefului“ primul și cel mai convingător mijloc de educaţie ostăşească.  Iar… în cursul nopţei de 14/15 August 1916 întreg Regimentul 30 Muscel avea să defileze mergând spre moarte, prin faţa morţei, stăpână de acum pe trupul Lt. Col. Poenaru Bordea, care se odihnea pe o foae de cort la marginea șoselei lângă linia de frontieră, ce mai despărţea încă pământul ţărei sale de pământul pentru care sufletul său trecuse în lumea drepţilor, iar numele său devenise nemuritor…”.

După prezentare, un sobor de preoţi, în frunte cu preotul militar Gheorghe Nicolescu, a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului, dar, mai ales, pentru cei 79 de eroi de la Dâmbovicioara şi pentru loc. col. Poenaru Bordea, al cărui bust era prezentat acum în faţa tuturor. 

Au urmat o expoziţie culinară cu degustare organizată de pensiunile din comuna Dâmbovicioara şi o paradă de cai, care, îndrumaţi de călăreţi îmbrăcaţi în straie tradiţionale, au făcut un adevărat spectacol. În acelaşi timp, oamenii s-au strâns de mâini şi au format o horă mare, aşa cum este tradiţia noastră, la români. După paradă, a avut loc ceremonialul militar, organizat de Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”. Acesta a debutat cu onorul dat pentru Vasilică Grădinaru, locţiitorul comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, primarului Dumitru Secăreanu şi subprefectului de Argeş, Adrian Bughiu. 

După intonarea imnului, au urmat citirea mesajului trimis de premierul României şi o depunere de coroane din partea tuturor instituţiilor prezente. Evenimentul s-a încheiat aproape de înserare, cu un prânz ostăşesc, cu fotografii ale tuturor celor prezenţi la monumentul lui Poenaru Bordea şi cu multe alte activităţi specifice, care au făcut din eveniment unul special şi demn de cinstire a eroilor neamului. 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!