Spre sfârşitul anului trecut, Spitalul Municipal a scos la concurs mai multe posturi, printre care şi cel de dezinfector la Compartimentul de Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale. După selecţia dosarelor şi susţinerea celor două probe, s-a stabilit numele celui admis. De atunci, unul dintre candidaţi s-a îndreptat asupra unităţii medicale, contestând Centralizatorul concursului nr. 25952, din 14 decembrie 2017.
Locul de la CPIAAM a stârnit interesul a opt persoane, care şi-au depus dosarele şi au fost admise să participe la concurs. La testarea scrisă s-au prezentat doar şase şi trei au trecut mai departe. Ion Călin Manole a luat 70 de puncte, Petre Genică Tănăsoiu – 70 de puncte şi Ion Roşca – 65 de puncte.
În perioada de primire a contestaţiilor, Petre Genică Tănăsoiu a cerut recorectarea testului scris, iar comisia a constatat că petentul trebuie să primească 10 puncte în plus. La varianta I, întrebarea numărul 2, i s-au acordat 5 puncte, având în vedere faptul că, în definiţie, termenul „dezinfecţie de tip intermediar” este sinonim cu „dezinfecţie de tip mediu”. Cu 5 puncte în plus i-a fost notată şi întrebarea numărul 3 de la varianta I, deoarece, conform Ordinului 961/2016, art. 23 (alin. 2), se specifică în mod concret: „la prepararea şi utilizarea soluţiilor de dezinfectare sunt necesare: a)cunoaşterea exactă a concentraţiei de lucru în funcţie de suportul supus dezinfecţiei; b)folosirea de recipiente curate; c)utilizarea soluţiilor de lucru în cadrul perioadei de stabilitate şi eficacitate, conform unei corecte practici medicale, pentru a se evita contaminarea şi degradarea sau inactivarea lor”. Ultima corecţie a fost făcută de comisia de contestaţii la întrebarea nr.18 a variantei I, care, la fel, a fost notată cu 5 puncte, având în vedere OMS 1226/2012, cap. 11, art. 55. În urma soluţionării contestaţiei, nota lui Petre Genică Tănăsoiu a crescut de la 70 la 80 de puncte.
Trierea candidaţilor s-a făcut după interviu, când Ion Roşca a primit 58 de puncte şi a fost declarat câştigătorul concursului, iar ceilalţi doi au obţinut sub 50 de puncte, prag necesar de trecere a etapei orale. Ion Călin Manole a avut 0,9 puncte şi media 35,45, iar Petre Genică Tănăsoiu, 31,50 puncte, ajungând în final la 55,75 puncte.
Petre Genică Tănăsoiu, nemulţumit de rezultatul concursului, a contestat Centralizatorul acestuia la Tribunalul Argeş. Prima dată, procesul a fost înregistrat pe rolul Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal, iar după două termene, pe 14 iunie, s-a constatat necompetenţa material-procesuală a acestui complet. Cauza a fost scoasă de pe rol şi trimisă la Secţia de Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale a Tribunalului Argeş.
La Litigii de Muncă s-a derulat deja un termen de judecată, pe 24 septembrie 2018, când instanţa a respins ca neîntemeiată excepţia necompetenţei materiale procesuale, invocată de pârât, Spitalul Municipal Câmpulung. În schimb a încuviinţat ambelor părţi proba cu înscrisuri, iar pentru reclamant, Petre Genică Tănăsoiu, şi proba cu interogatoriu şi cu înregistrarea audio a interviului. Reprezentantului Spitalului, instanţa i-a pus în vedere să depună la dosar toate actele privind desfăşurarea concursului, copii conforme cu originalul, în special actele semnate de membrii comisiei, pentru a verifica aspectele de nelegalitate susţinute de reclamant, precum şi înregistrarea audio efectuată în timpul interviului.
Următorul termen va fi lunea viitoare, pe 22 octombrie 2018. „E.M.”
Articolul precedent