Liviu Ţâroiu susţine că scoate bani din buzunar, neavând voie să consume fondurile publice cu colindătorii.Pachetele, în schimb, sau cadourile, cum insistă primarul că se numesc, sunt plătite din bugetul local
În săptămâna Crăciunului a apărut pe site-ul Primăriei Câmpulung anunţul care îi priveşte pe câmpulungenii foarte săraci, inventariaţi la un total de 600 de persoane, pentru a fi sprijinite de sărbători cu un ajutor modic, în valoare de 50 de lei, acordaţi sub forma unui bon valoric. Înaintea anunţului a apărut, într-o conferinţă de presă, primarul Liviu Ţâroiu, la fel de rar pentru micul ecran local ca Moş Gerilă/Crăciun, cu aceeaşi noutate populistă, dar binevenită pentru cei care nu-şi permit nici măcar un cozonac de trei lei, pe care nici la câine nu-ţi vine să-l arunci, gândindu-te că are înlocuitor şi pentru făină. Deci, boală curată. Şeful Primăriei şi-a făcut un pustiu de bine, informând la tv potenţialii beneficiari despre gestul de milostenie, căci este greu de crezut că cel care n-are bani de pâine îşi permite internet, ca să vizualizeze anunţurile publicate în mediul virtual de Primărie.
Planul iniţial era de a consuma din cele peste 11 miliarde de lei vechi, alocate de la bugetul de stat, prin Finanţele Publice, 18.000 de lei, adică 180 de milioane de lei vechi, la o valoare a bonului social de 30 de lei. Cum bucata de hârtie s-a umflat la 50 de lei, la propunerea liberalului Ionel State, făcută la şedinţa de îndată din 14 decembrie 2016, suma totală care se va cheltui a crescut şi ea la 30.000 lei. Sunt vizaţi prin acţiunea caritabilă câmpulungenii fără niciun venit, pensionari cu pensii individuale sub 500 de lei, copiii cu handicap grav, accentuat şi mediu, şomeri neindemnizaţi, care, în aceste zile, au putut depune cereri la Direcţia de Asistenţă Socială.
Cum sărbătorile nu înseamnă – şi nu trebuie să însemne – doar daruri pentru nevoiaşi, ca să ne întristăm de prezentul nefericit al unora dintre noi, în loc să privim cu încredere spre viitor, cea mai mare atenţie va fi canalizată către copiii Câmpulungului. Pentru ei există Moş Crăciun şi pe ei îi vizitează în aceste zile cu cadouri, cum i-a corectat Liviu Ţâroiu pe ziariştii care au folosit termenul „pachete”. N-a spus-o primarul, dar am înţeles ce voia să transmită: pachetele, transformate în tichete sociale, erau pentru amărâţi, în timp ce preşcolarii primesc cadouri. Odată lămuriţi ce primeşte fiecare categorie de beneficiari, de marţi, 20 decembrie, subalternii lui Ţâroiu, deghizaţi în costumaţia roşie XXL, au început să colinde grădiniţele şi centrele de plasament, unde, preţ de câteva zile, au asistat la serbări, de-au învăţat dumnezeieşte toate colindele din folclorul românesc. Interpretarea celor mici a fost răsplătită cu daruri cu o valoare de 20 de lei per punguţă. Primăria a pregătit în jur de 1.850 de cadouri, fiind luaţi în calcul şi membrii grupurilor de colindători care vor include Primăria în itinerarul de sărbători.
Fiindcă s-a împrăştiat o vorbă, cum că nu li s-ar mai deschide uşa urătorilor la Primărie, la final de 2016, primarul a sărit să dezmintă informaţia teribil de falsă! „Cine a zis că nu?! Doamne fereşte, primim colindători la Primărie, dar dau eu bani… aşa… la ăia mari. La ăia mici le dăm tot pacheţele.”, a asigurat Ţâroiu, care a uitat de propria regulă cu „pachetele”.
„Pentru sfârşitul de an vom avea o surpriză, şampanie şi foc de artificii. Să ciocnim, să ne salutăm, să fim împreună şi să ne dorim un An Nou fericit!”, i-a îndemnat Liviu Ţâroiu pe câmpulungeni să i se alăture în noaptea dintre ani.
Discuţia legată de patinoarul care urma să fie amplasat în Piaţa Primăriei s-a soldat cu un eşec, deoarece, motivează Ţâroiu, „acolo unde am făcut solicitări, cifrele de închiriere erau mult prea mari şi nu ne-am permis. Vă promit că, anul viitor, vom avea patinoar la Câmpulung. Posibil şi în ianuarie, dacă reuşesc să aduc ceva care să nu ne coste foarte mulţi bani. Dar greu de presupus că vom mai putea face ceva pentru ianuarie. Poate, în februarie, dacă vremea va fi rece.”
Nota de plată pentru distracţia de sfârşit de 2016… la anul. Deocamdată, sunt certe cheltuielile legate de pregătirea sărbătorilor, 50-60.000 lei, exceptând tichetele sociale. „Iluminatul se ridică undeva la 60-70.000 lei. Ceea ce am cumpărat ştim foarte bine. Am cumpărat de 50.000 de lei. Dar la partea de manoperă şi tot ceea ce s-a mai întâmplat n-am făcut calculul, fiindcă şi dezlegarea, desfacerea (n.r. demontarea) lor este tot o cheltuială, care se adună în acelaşi loc.”, a conchis primarul Liviu Ţâroiu.