A fost mobilizare generală în comuna Lereşti, de Ziua Mondială a Mediului. Peste 130 de persoane s-au mobilizat după apelul lansat de primarul Marian Toader, participând la acţiunea de ecologizare „Argeşul curat” elevii şcolilor din comună, cu profesorii, consilierii locali şi salariaţii Primăriei, asistaţii social, membrii Clubului de Karate, ai Salvamont Câmpulung, de la „Caii Munţilor”, un grup de tineri cu ATV-uri, plus mulţi localnici. Au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Comisariatul Judeţean Argeş, în frunte cu şeful Alexandru Vâjan, care le-a vorbit localnicilor despre responsabilitatea de a menţine curăţenia pe care administraţia locală încearcă să o facă frecvent.
Lereştenii au strâns 10 tone de gunoaie, cele mai multe de pe malurile Râului Târgului
În acţiunea de ecologizare de sâmbătă a Primăriei Lereşti, alături de Consiliul Judeţean Argeş şi A.D.I. Servsal Argeş, au participat şi elevii claselor: a IV-a, a VI-a şi a VII-a de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Lereşti, îndrumaţi de profesorii Elena Damaschin, Daniela Ambruş, Ionuţ Bratu şi Reluţa Cojocaru, iar de la Şcoala Gimnazială Voineşti, elevi din clasa a VI-a, îndrumaţi de profesorul Ionuţ Avrigeanu.
Raluca Enache, care a dus cu ea tot timpul, într-un „marsupiu”, băieţelul de nici două luni, coordonatoarea ACS Campionii Lereşti – Karate Club, împreună cu micii sportivi, au fost alţi voluntari, care, înainte de a pleca să cureţe albia râului, au discutat despre gunoi şi reciclare, cum să colecteze selectiv corect şi despre cum să nu facă gunoi – cum se poate refolosi în loc să se arunce. Au făcut treabă, au făcut şi kumite pe albia râului, şi s-au şi distrat!
De Ziua Mondială a Mediului, echipa Salvamont Câmpulung s-a ocupat de ecologizarea zonei montane, mai puţin accesibilă, mai precis Cuca-Bătrâna şi Valea Largă. Din echipă au făcut parte salvatori montani din cadrul S.P.J. Salvamont Argeş, formaţia Câmpulung, cât şi voluntari, Bogdan Ţoni, Ovidiu Hriscu, Florin Radu, Florin Puiu, Cristian Toma, Asociaţia APEX, Răzvan Trandafir, Mihai Sitaru, Gabi Moiceanu, Ionuţ Grigore, Gabriel Dudu. Primăria Lereşti a asigurat ridicarea şi transportul celor 150 de saci de gunoi.
„Acţiunea de sâmbătă a fost în cadrul proiectului „Argeşul curat”, organizat de Ziua Mondială a Mediului. Am marcat şi noi această zi prin acţiunea de ecologizare pe raza comunei. La invitaţia noastră au răspuns foarte mulţi voluntari. Au fost cei de la 416, asistaţii social; elevii Şcolilor din Voineşti şi Lereşti, în jur de 40-50, cu 12 cadre didactice; Clubul de Karate – Campionii Lereşti; echipa Salvamont Câmpulung, în frunte cu coordonatorul ei, Mihai Enache. Au fost voluntari foarte mulţi localnici, plus un grup cu ATV-uri, de la IezerVenture. Ei au fost undeva pe izlaz şi de acolo au adunat deşeurile pe care noi le-am colectat. Consilierii locali au fost, salariaţii Primăriei, inclusiv regizorul Nap Toader, care şi-a cumpărat o proprietate în Lereşti; preotul Alexandru Pahonţu, cu „Caii Munţilor”. În total au fost circa 130 de persoane şi s-au strâns aproximativ 10 tone de deşeuri. O parte le-a predat la staţia de transfer, din Grui, iar restul le-am sortat. De exemplu, astăzi (nr. miercuri, 9 iunie) avem zi de plastice şi o să băgăm la cantitatea de plastice, iar restul o să dăm la deşeuri menajere. În general, s-a făcut curat pe albia Râului Târgului. Am început de la zona de sub baraj – Râuşor; pe la unitatea militară – „Colţul lui Purice”; şi de la Capu Satului, în jos, până la Herişanu, la Marineşti. După ce a văzut invitaţia noastră publică, Garda de Mediu şi-a exprimat dorinţa să vină la Lereşti. Reprezentanţii au vorbit despre importanţa protejării mediului şi menţinerii curăţeniei, importanţa colectării selective a gunoiului, au mers pe străzi, au vorbit cu oamenii, le-au împărţi pliante şi le-au spus că nu e bine să arunce gunoaie în alte părţi că vor urma şi amenzi cu confiscarea automobilelor.”, ne-a declarat primarul de la Lereşti, Marian Toader.
Administraţia locală de la Lereşti a montat camere de supraveghere performante în toate punctele unde s-au format gropi clandestine de gunoi. Au fost atenţionaţi cei care au fost surprinşi aruncând mizerii, cel mai frecvent pe albia Râului Târgului, dar s-au dat şi amenzi, încet, încet începând să se vadă şi rezultatele acţiunilor de sancţionare.
Şeful Comisariatului de Mediu a făcut o campanie de informare
Mai mulţi comisari ai Gărzii de Mediu Argeş, în frunte cu şeful lor, câmpulungeanul Alexandru Vâjan, au sărbătorit şi ei Ziua Mondială a Mediului pe teren, în Muscel. Aceştia au stat de vorbă cu voluntarii şi cu localnicii despre necesitatea protejării mediului, dar şi pentru promovarea campaniei de adunare selectivă a gunoiului menajer în vederea reciclării. „Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Argeş a participat la acţiuni de informare a cetăţenilor cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor, stoparea depozitărilor necontrolate de deşeuri şi eliminarea lor în locuri neautorizate prin ardere sau orice alta metodă. Această acţiune a avut ca scop prevenţia şi informarea cetăţenilor, mai ales în rândul celor mici, de necesitatea menţinerii unui mediu sănătos şi, implicit, toată lumea ar trebui să contribuie în acest sens. Trebuie să ne pese de viitorul nostru, dar mai ales de viitorul copiilor noştri! Ne-a bucurat prezenţa unui număr mare de voluntari, cărora le-am împărtăşit din experienţa noastră de zi cu zi şi le-am prezentat obligaţiile lor ca cetăţeni, pentru a trai într-un mediu sănătos. Am marcat această zi prin vizita în localităţile Lereşti, Valea Mare Pravăţ, Stoeneşti, Dragoslavele şi Rucăr, unde localnicii, implicaţi cu mic cu mare, au sărbătorit Ziua Mondiala a Mediului adunând cantităţi considerabile de deşeuri de pe raza localităţilor lor.”, a transmis Alexandru Vâjan, şeful Comisariatului Judeţean de Mediu Argeş. Isabela FILIP
Articolul precedent
Articolul următor