4.8 C
Campulung Muscel
03/03/2024

Mica Unire, sărbătorită de comunele din Muscel, la Primăria Câmpulung

Ziua de 24 ianuarie a fost marcată impresionant la Primăria Câmpulung. Sub egida “Mica Unire în Muscel”, a avut loc un adevărat spectacol, cu prezentări de tradiţii şi obiceiuri ale zonei, la inițiativa Siminei Chiperi, fiica primarului comunei Rucăr, Ion Dulamă.

Pe 24 ianuarie 1859 a avut loc Unirea Principatelor Române, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, fiind primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român. Ieri, la 160 de ani de la Mica Unire, o parte dintre comunele din Muscel au ales să se unească şi să organizeze un frumos eveniment la Câmpulung. Astfel, Sala de Festivități a Primăriei a devenit un adevărat muzeu al portului popular, în care participanții au expus costume populare, produse tradiționale și obiecte vechi. 

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului, iar apoi profesorul de istorie Vlad Tudor a prezentat semnificația zilei de 24 ianuarie, urmat de Mihai Eftimine, reprezentantul unioniștilor, care i-a acordat Siminei Chiperi diploma de “Ambasador al Unirii” pentru meritele deosebite şi activitatea sa din ultimii ani.

Școlile din Schitu Golești, Mihăești, Rucăr, Stoenești, Mioarele, Poenarii de Muscel și Lerești, alături de Grupul vocal din Pitești, coordonat de interpreta de muzică populară  Elena Sima, au cântat cântece patriotice, cântece din istoria țării noastre, au prezentat scurte dansuri și obiceiuri populare, dar au și adus numeroase obiecte și piese vestimentare pentru expoziție. La ușa sălii de festivități a Primăriei s-a aflat un stand, prezentat de Raluca Busioc, de la Centrul de Informare și Promovare Turistică Dâmbovicioara, acolo unde oaspeții au avut ocazia să guste din bucatele tradiționale oferite de pensiunile din localitate. 

Evenimentul s-a încheiat așa cum știu românii mai bine, dar, mai ales, muscelenii, care au cântat cât au putut de frumos “Hai să dăm mână cu mână” şi au înfăptuit astfel hora unirii.

Printre sutele de copii prezenţi s-au aflat şi coordonatorii lor, dar şi primarul comunei Rucăr, Ionel Dulamă, viceprimarul de la Dâmbovicioara , Dorin Olteanu, senatorul Gheorghe Marin, Constantin Ivan, secretar de stat la Ministerul Economiei, şi Maria Cotenescu, consilier judeţean. Aceştia au fost alături de copii pe tot parcursul spectacolului, au cântat aproape fiecare piesă, iar la final, s-au prins în Hora Unirii. 

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!