11 C
Campulung Muscel
01/03/2024

Criză severă de medici la Pediatrie. Din noiembrie, iese la pensie şi doctoriţa Reasilvia Miloş

Spitalul Câmpulung se pregăteşte să facă noi angajări în domeniile deficitare, însă, pentru completarea personalului cu oamenii de care este nevoie, s-a impus modificarea statului de funcţii al instituţiei, în sensul transformării unor posturi în cele care se doresc a fi ocupate. Este vorba despre un kinetoterapeut, un asistent medical şi o infirmieră, în ultimele două situaţii fiind acceptaţi la concurs şi debutanţi. Mai greu este cu medicii, care nu se arată interesaţi de oferta Spitalului Municipal, nevoit să repete procedurile de selecţie, în lipsa candidaţilor. Proiectul de hotărâre ajuns în mapa Consiliului Local pentru şedinţa de ieri după amiază, cu documentaţia aferentă, a arătat cât de rău stă instituţia de sănătate publică în privinţa numărului de medici, care este departe de a fi completat cu specialiştii care lipsesc în prezent. La Pediatrie se încearcă, fără succes, de mai mult timp, găsirea unor ocupanţi pentru cele patru locuri disponibile. Partea proastă este că, începând cu luna noiembrie, şi-a anunţat pensionarea şi şefa secţiei, dr.Reasilvia Miloş, al cărei post, de asemenea, este scos la concurs.    

Se pregăteşte terenul pentru angajarea unui kinetoterapeut, a unui asistent şi a unei infirmiere  

La nivelul Comitetului Director al instituţiei de sănătate au fost adoptate, pe 13 septembrie 2017, trei hotărâri prin care poziţiile din grila de salariaţi la care managerii au hotărât să renunţe urmează a fi scoase la concurs. Funcţiile vacante de execuţie existente, pentru care conducerea Spitalului a lansat Consiliului Local propunerea transformării, sunt următoarele: un post de asistent medical cu studii medii, în cadrul Secţiei Pediatrie, devine asistent medical debutant, cu studii postliceale, la aceeaşi secţie; un post de medic cu competenţe limitate se transformă într-unul de kinetoterapeut la Laboratorul Recuperare, Medicină fizică şi Balneologie (baza de tratament); se renunţă la un post de medic cu competenţe limitate în favoarea unuia destinat unei infirmiere debutante în cadrul Compartimentului de Oncologie medicală. 

Semnatarii adresei înaintate finanţatorilor unităţii medicale îşi argumentează astfel demersul: 

„Postul de asistent medical cu studii medii a fost ocupat de un asistent cu diplomă de absolvire a Liceului Sanitar, cu durata de cinci ani, şi s-a vacantat prin pensionare la limita de vârstă; ţinând cont de faptul că liceele sanitare s-au desfiinţat şi că funcţia de asistent se obţine în urma absolvirii şcolii postliceale sanitare, s-a apreciat oportunitatea transformării postului în vederea scoaterii la concurs şi ocupării acestuia. 

Postul de kinetoterapeut este post unic în cadrul spitalului şi este necesar pentru evaluarea şi tratarea prin mijloace kinetice a deficienţelor fizice şi motorii, pentru reeducarea şi recuperarea dizabilităţilor şi deficienţelor motorii ale pacienţilor care necesită recuperare medicală, conform prescripţiilor medicului, de aceste servicii beneficiind pacienţi internaţi atât în cadrul Neurologiei, cât şi al Reumatologiei. 

Postul de infirmieră debutantă din cadrul Compartimentului de Oncologie medicală este necesar a fi ocupat, având în vedere că personalul auxiliar sanitar din cadrul compartimentului este format din patru infirmiere, normativul fiind de cinci, iar numărul pacienţilor internaţi în spitalizare de zi şi continuă este în continuă creştere de la an la an. Adresabilitatea fiind foarte mare, activitatea nu poate fi desfăşurată numai cu patru infirmiere.

În privinţa celor două posturi de medici cu competenţe limitate propuse pentru transformare, menţionăm că medicul cu competenţă limitată este medicul cu diplomă de licenţă după 2005 şi neconfirmat în rezidenţiat, fără drept de parafă, fără a putea profesa decât sub stricta supraveghere a unui medic specialist sau primar, ceea ce nu justifică angajarea acestor medici în cadrul unităţii noastre, unde este nevoie de medici confirmaţi în rezidenţiat de specialitate. În consecinţă, solicităm aceste transformări pentru îmbunătăţirea calităţii activităţii medicale în cadrul spitalului.”, precizează documentul semnat de managerul Ion Grigore Stănescu, directorul financiar-contabil Marinela Cristian, consilierul juridic Petrina Florea şi şeful Biroului RUNOS, Elisabeta Matei.

Modificările statului de funcţii au primit avizul Consiliului de Administraţie prin Hotărârea nr.6 din 20 septembrie 2017. Postul de kinetoterapeut, necesar pentru reabilitarea medicală a pacienţilor internaţi în spital, a fost propus de medicii de la Compartimentul Reumatologie, dr.Ionelia Berevoianu, medic coordonator, şi dr.Dragoş Albulescu, susţinuţi de directorul medical al unităţii, dr.Toma Berevoianu. Acesta, la rândul său, a solicitat angajarea specialistului respectiv, pentru buna desfăşurare a reabilitării medicale, prin transformarea unui post vacant din statul de funcţii. Potrivit hotărârii Comitetului Director din 13 septembrie, kinetoterapeutul îşi va desfăşura activitatea în cadrul Laboratorului de Balneo-Fizioterapie. 

În ceea ce priveşte postul de infirmieră debutantă la Oncologie, rezultat prin renunţarea la o poziţie de medic cu competenţe limitate, solicitarea înaintată conducerii instituţiei medicale a avut-o ca autor pe dr.Roxana Rogociu, medic coordonator al Compartimentului Oncologie medicală. Motivaţia cererii sale a constituit-o faptul că personalul auxiliar lucrează peste norma de bază, iar Maria Mihăilă, infirmieră, se va pensiona în acest an. Deşi normativul prevede cinci infirmiere, la compartimentul respectiv, care funcţionează cu patru, nu exista post vacant. „Se poate transforma un alt post din statul de funcţii, care nu este necesar a fi ocupat.”, este punctul de vedere comun al şefei de la Resurse Umane, Elisabeta Matei, şi juristei Petrina Florea, care au constituit, împreună cu referatul doctoriţei Rogociu, baza celei de-a doua hotărâri a Comitetului Director din 13 septembrie.       

A treia a vizat, printre altele, transformarea postului de asistent cu studii medii în asistent medical cu postliceală, debutant, post care va fi scos la concurs. La Pediatrie, unde se va face angajarea aprobată de conducerea Spitalului, sunt, puţin spus, probleme legate de necesarul de personal. Un post de asistent medical este vacant prin pensionarea Doinei Tarbă. Altul, de îngrijitoare de curăţenie, s-a eliberat prin pensionarea Genoviţei Asafti, drept pentru care Comitetul Director a aprobat, cu aceeaşi ocazie, ca şi acesta să fie scos la concurs. 

Începând cu luna noiembrie se vacantează şi un post de medic, prin pensionarea dr.Reasilvia Miloş, medic şef al Secţiei Pediatrie, autoarea referatului prin care s-a solicitat scoaterea la concurs a locurilor de muncă, despre care am relatat, inclusiv al ei. Potrivit opiniei Elisabetei Matei, „postul de medic a fost scos la concurs de mai multe ori, dar nu s-a prezentat niciun candidat. Urmează a fi republicat. Există vacante: un post de asistent medical cu studii medii (cel care se transformă în debutant), un post de îngrijitoare, trei posturi de medici primari, un post de medic specialist.” În urmă cu o lună şi jumătate, Comitetul Director a aprobat republicarea locurilor vacante de medici în specialitatea Pediatrie şi scoaterea la concurs a celor de asistent medical şi îngrijitor de curăţenie. „E.M.”      

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!