Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Menu
TRAFIC

Postul de Poliţie Boteni se judecă cu Poşta

  • Written by Evenimentul Muscelean
  • Hits: 339

b_400_250_16777215_10_images_images2_ziar_2021_aprilie_2576_15.jpgLa Tribunalul Argeş a fost înregistrat, de curând, apelul formulat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş, pentru Postul de Poliţie Boteni, aflat în proces cu Compania Naţională Poşta Română S.A. - Sucursala Regională Ploieşti. La Câmpulung, Poliţia a pierdut litigiul iniţiat în numele Oficiului Poştal Boteni, prin urmare, diferendul se mută pe rolul instanţei de la Piteşti, unde a şi fost înregistrată riposta perdantului, pe 18 martie 2021. 

Poşta Boteni, amendată cu 5.000 de lei pentru lipsa pazei 

Magistratul câmpulungean a soluţionat plângerea contravenţională depusă de Oficiul Judeţean Piteşti la termenul din 26 ianuarie 2012. Reclamanta s-a adresat instanţei după ce poliţiştii din Boteni i-au aplicat, toamna trecută, o amendă de 5.000 de lei. Pe 28 octombrie 2020, Poşta a depus o plângere împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, încheiat de Poliţia Rurală Boteni. Motivul, conform celor menţionate în actul de sancţionare: directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română S.A. nu a solicitat întocmirea analizei de risc la securitate fizică pentru Oficiul Poştal Boteni, cu toate că s-a cerut acest lucru în repetate rânduri.

Reclamanta dorea ca instanţa să anuleze amenda sau măcar s-o înlocuiască cu avertisment, în caz că i se găsea o culpă. Poşta a pus la îndoială corectitudinea întocmirii procesului verbal, care n-ar fi conţinut o descriere concretă a abaterii. Nici societatea sancţionată - Compania Naţională - nu era cea căreia îi revenea „răspunderea pentru luarea măsurilor de asigurare a pazei bunurilor şi valorilor deţinute cu orice titlu”. Care, în speţa de faţă, era conducătorul Oficiului Boteni. 

Petenta a mai invocat că procesul verbal a fost încheiat în lipsa sa, fapt care a privat-o de posibilitatea de a formula obiecţiuni. 

Oficiul Boteni, lipsit de sistem de alarmă contra efracţiei şi de sistem de supraveghere video

Poliţiştii şi-au apărat documentul întocmit şi au cerut menţinerea amenzii aplicate. Judecătorului i s-a relatat că, pe 12 octombrie 2020, agenţii constatatori din cadrul Postului de Poliţie Boteni au făcut verificări la Oficiul Poştal din Boteni, pentru a se constata dacă sunt respectate prevederile Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, cât şi a prevederilor Hotărârii de Guvern nr.301/2012 privind Normele metodologice de aplicare a legii menţionate. 

„Cu ocazia verificărilor, s-a constatat că petenta îşi desfăşoară activitatea în clădirea Primăriei Boteni, compusă din două camere, dintre care una destinată publicului şi una pentru depozitarea valorilor monetare şi a altor documente.”, redăm din hotărârea pronunţată la începutul anului. Poliţiştii au stabilit, în timpul controlului, că Poşta din comună nu are întocmită analiza de risc la securitate fizică, potrivit prevederilor legale, nu are montat sistem de alarmă contra efracţiei şi nici sistem de supraveghere video. Prin urmare, Poşta Boteni a fost taxată cu o amendă de 5.000 lei, minimul sancţiunii, cu posibilitatea de a achita 2.500 de lei în 15 zile. Contravenienta s-a achitat de obligaţie pe 28 octombrie 2020, când a plătit cei 2.500 lei.

Nu era prima dată când poliţiştii găseau Oficiul Poştal al comunei în neregulă. Aceleaşi carenţe au fost constatate şi la controlul din 30 octombrie 2017, când au aplicat unităţii un avertisment, tot pentru lipsa analizei de risc la securitate fizică. În primăvara anului următor, pe 11 aprilie, mai precis, poliţiştii au vizitat din nou Poşta, care nu pusese la punct nimic din carenţele pentru care, în toamna anului 2020, i s-a dat amenda minimă de 5.000 de lei. Însă, în 2018, a scăpat tot cu avertisment. 

Aceeaşi îngăduinţă au manifestat-o şi în 2019, şi în primăvară, şi în iarnă, când, la fel, s-au rezumat la a avertiza instituţia pentru lipsa analizei de risc. În anul pandemic 2020, când poliţiştii şi-au pierdut răbdarea cu poştaşii, agenţii au motivat că au încheiat procesul verbal în lipsa reprezentatului instituţiei sancţionate, din cauza contextului generat de infecţia cu coronavirus. Dar că i l-au trimis Poştei, prin Poştă, în termen legal, după cum o arată confirmarea de primire. 

Poliţiştii au pierdut din cauză că n-au completat cum trebuie procesul verbal 

Cei de la Poştă au rămas fermi în privinţa opiniei că agentul de Poliţie nu le-a respectat dreptul de a formula obiecţiuni faţă de procesul verbal de contravenţie. Document care nu era semnat de reprezentantul societăţii Poşta Română. „Agentul constatator a dispus aplicarea amenzii fără a avea în vedere gradul de pericol social al faptei,  împrejurările în care a fost săvârşită şi, mai cu seamă, lipsa urmărilor acestei fapte. Lipsa menţionării împrejurărilor în care a avut loc presupusa faptă contravenţională conduce la punerea instanţei de judecată în imposibilitatea de a aprecia gravitatea ei şi consecinţele sociale ale acesteia.”, este apărarea instituţiei sancţionate. 

Instanţa câmpulungeană a admis, pe 26 ianuarie 2021, plângerea Poştei, din cauza unor scăpări substanţiale ale celor care au redactat procesul verbal. În primul rând, actul trebuia să conţină măsurile şi, foarte important, termenele de remediere a deficienţelor. Apoi „conducătorii unităţilor răspund de soluţionarea în termen a măsurilor stabilite în procesul verbal. (…) Contravenient şi subiect activ al faptei contravenţionale imputate petentei poate fi doar conducătorul unităţii, nu şi persoana juridică sancţionată, fiind încălcat astfel principiul personalităţii răspunderii contravenţionale (…), sancţiunea fiind, în mod evident, nulitatea absolută a actului de constatare a contravenţiei.” (sursa: rolii.ro) 

Instituţia care a pierdut acţiunea pe fond a fructificat calea de atac a apelului, rămânând ca Tribunalul Argeş să fixeze un termen pentru următoarea confruntare între Poliţie şi Poştă. Magda BĂNCESCU

 

Google Ad

<script data-ad-client="ca-pub-8980371399763499" async src="https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

The most visited gambling websites in The UK