Oferta electorală a avut în Muscel reprezentare din partea majorităţii partidelor despre care auziţi la ştirile de la televizor, reuşita, în cele mai multe cazuri, disputându-şi-o formaţiunile consacrate. Am regăsit pe listele de candidaţi oameni de la PSD, PNL, USR, AUR, PMP, Forţa Dreptei, Pro România, SOS, PUSL, Partida Romilor, dar şi formaţiuni mai puţin obişnuite: Liga pentru Unificarea Patrioţilor – LUP, Mişcarea România Suverană – MSR, Uniunea Geto-Dacilor – UGD şi Partidul Naţional Ţărănesc Maniu Mihalache – PNŢMM.
- La Dâmbovicioara, 8 din cele 9 partide concurente au trecut pragul electoral de 5%
Partidul Uniunea Geto-Dacilor, al cărui preşedinte fondator este Nicolae Cicerone Marinescu, lector universitar la Facultatea de Energetică a Universităţii Piteşti, şi-a înfiinţat organizaţii şi în două comune din Muscel: Dragoslavele şi Dâmbovicioara. La Dragoslavele, n-a fost votat decât de 16 persoane însemnând un procent de 1,22% şi ultimul loc dintre cele şapte formaţiuni politice candidate la Consiliul Local.
În schimb, la Dâmbovicioara, Uniunea Geto-Dacilor a reprezentat opţiunea a 112 votanţi (15,89%), care au plasat-o pe locul doi în ierarhia celor 9 partide aspirante la forul legislativ al localităţii. În comuna de la margine de Muscel, fiind atâtea organizaţii politice înscrise în cursa electorală, bilanţul alegerilor a fost destul de divizat, pe fondul acestei varietăţi electorale. Exceptând prima poziţie a clasamentului, pe care s-a cocoţat PSD, ceea ce urmează n-are nicio legătură cu preferinţele electoratului muscelean, în general.
Reluăm ordinea rezultată după votul din 9 iunie 2024, la Dâmbovicioara: PSD (23,83%), UGD (15,89%), Pro România (12,62%), PNL (12,48%), AUR (9,65%), PMP (7,80%), USR (6,95%), PUSL (5,96%), SOS (4,82%).
Uniunea Geto-Dacilor, un partid cu o existenţă de şapte luni, a cărui înfiinţare a fost permisă prin decizia Curţii de Apel Bucureşti, din 14 septembrie 2023, a făcut furori la Dâmbovicioara: locul doi, după PSD, la o distanţă de 56 de voturi şi 7,94 procente. Uniunea Geto-Dacilor a lăsat în urma ei PNL, AUR şi USR, care au avut, totuşi, scoruri apropiate. Fragmentarea rezultatului alegerilor între atâtea partide care au depăşit pragul electoral de 5% va genera cel mai diversificat – din punct de vedere politic – Consiliu Local din Muscel. 8 din cele 9 formaţiuni politice concurente vor avea reprezentare într-un Consiliu Local format din 9 membri.
- La Berevoeşti, Mişcarea România Suverană a trecut de pragul electoral
Tot la Dragoslavele, a doua prezenţă inedită a constituit-o Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache, votat de 135 de locuitori ai comunei, ceea ce înseamnă un procent de 10,33%. Şi aici lumea a avut din ce alege, fiind înscrise opt propuneri de partide pretendente la forul decizional. PNŢMM s-a poziţionat la mijlocul clasamentului, având în faţă PNL (32,82%), PSD (25,02%) şi USR (14,46%), iar în spate, Partida Romilor Pro Europa (9,49%), PMP (6,66%) şi UGD (1,22%).
Alte prezenţe insolite în materie de candidaturi la Consiliul Local au fost Liga pentru Unificarea Patrioţilor (LUP), la Albeştii de Muscel, şi Mişcarea România Suverană (MSR), la Berevoeşti. La Albeştii de Muscel, LUP a fost votat de 7 persoane (0,8%), încheind ierarhia celor 5 partide aflate în cursa electorală: PNL (66,09%), PSD (15,06%), USR (11,26%), AUR (6,78%).
La Berevoeşti, deşi plasată ultima, MRS a obţinut 88 de voturi (5,27%), având înainte: PSD (46,35%), PNL (27,60%), Partida Romilor Pro Europa (14,85%), AUR (5,93%). Mişcarea România Suverană a atins pragul de 5%, care îi permite să intre în Consiliul Local.