3.5 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Dacă avea onoare, Măgeanu îşi dădea demisia pentru scorul catastrofal

Scorul ruşinos, dar meritat, scos de PNL la alegerile locale din 9 iunie 2024, ar declanşa într-un preşedinte de partid cu obraz gestul firesc al demisiei. Retragerea dintr-o poziţie în care te-ai făcut de râs şi ţi-ai făcut de râs şi partidul, aşa cum n-a făcut-o nimeni altcineva înaintea ta, este urmarea normală când eşti om de onoare. Calitate care se pare că lipseşte în cazul lui Norris Măgeanu, dar al lui Georgel Mădulărea, alegeri nefericite în materie de candidaţi ale superiorilor, care le-au aşezat pe cap pălării prea largi decât puteau duce. Neexperimentaţi politic – în materie de administraţie publică n-are rost să mai vorbim – şi neatractivi electoral, cei doi oameni, teoretic, de imagine au năruit şansele mai multor locuri în Consiliul Local pentru partidele lor, care plătesc, cum spune românul, pentru propria prostie.

  • Cu groapa săpată de Gorghiu şi Perianu, orice candidatură era sinonimă cu sinuciderea politică    

PNL a plătit pentru mult mai mult decât un candidat prost ales. A plătit pentru josnicie, minciună, aroganţă şi atacuri murdare cum nu s-au pomenit vreodată în oraşul nostru. A plătit pentru sabotarea cu repetiţie a lucrării de pe Bulevardul „Pardon”. A plătit pentru instigarea unor reclamagii de carieră, care au declanşat controale fără precedent în istoria Primăriei Câmpulung. A plătit pentru folosirea unor şefi de instituţii – prefectul Radu Perianu, şeful ISC Argeş, Florin Barbu – ca unelte într-o luptă politică abjectă, care a lovit, înainte de toate, în comunitatea câmpulungeană. A plătit pentru nenumăratele strategii murdare, ticluite cu scopul de a o „căpăci” cu dosare penale pe rivala imposibil de înlăturat prin confruntare onestă.

Vă amintiţi ce scria Evenimentul Muscelean în momentul în care prefectul Radu Perianu, aflat la dispoziţia preşedintei Alina Gorghiu, a blocat investiţia bulevardului cu un proces politic grăbit din cale-afară? Că Gorghiu şi Perianu au pus „bomboana pe coliva” PNL Câmpulung, un partid care tot aluneca către „lada de gunoi” a istoriei şi fără decizii „sinucigaşe” din punct de vedere electoral, precum stoparea unei lucrări cu final aşteptat de câmpulungeni.

  • Măgeanu a pierdut competiţia cu Mădulărea!

De parcă nu era de ajuns frângerea crengii de sub picioare cu această strategie periculoasă, liberalii au scos la înaintare un candidat şters, fără carismă, fără putere de convingere, fără mesaj. În loc de idei edificatoare, explicate oamenilor într-o manieră simplă, pe înţelesul lor, Norris Măgeanu a etalat brăţări, mărgele, eşarfele soţiei şi VIP-uri care să-i laude virtuţile.

Prezenţa şi prestaţia lui n-aveau cum să meargă la cetăţenii Câmpulungului, care funcţionează diferit de cei din cercurile în care s-a învârtit Măgeanu înainte să se vadă primar.

Alt lucru pe care l-am repetat de când liberalii l-au postat pe Măgeanu cap de afiş al unui dezastru anticipat: de ce n-au mers pe mâna lui Cristi Creţu, a cărui imagine ar fi putut salva nişte procente, fiind, totuşi, bine văzut în breasla dascălilor şi nu numai?! Şi-apoi Creţu inspiră incomparabil mai multă seriozitate decât mondenul Măgeanu.

Şi încă un lucru punctat de noi înaintea campaniei: Măgeanu n-a fost o clipă în confruntare cu Elena Lasconi, ci cu Mădulărea, pentru locul II. Votul a arătat că este mai slab şi decât Mădulărea!

Adăugând lipsei de lipici la alegători a lui Măgeanu lista catastrofală propusă de acesta la Consiliul Local, avem reţeta unui eşec previzibil, confirmat de fiecare mişcare amatoare a liderului PNL Câmpulung.

  • Cu Măgeanu în frunte, PNL a scos cel mai ruşinos scor din istoria alegerilor la Câmpulung    

PNL Câmpulung a fost aşezat pe o pantă descendentă încă din timpul lui Călin Andrei, declin continuat în mandatul lui Bogdan David. Însă lui Măgeanu i-a ieşit impecabil, în doar o jumătate de an, distrugerea iremediabilă a unuia dintre partidele puternice, deţinătorul performanţei de a fi condus Câmpulungul în mandatele 1992-1996, având viceprimarul în persoana liberalului Dumitru Voinescu, 1996-2000, 2004-2008, 2008-2012, 2012-2016 şi doi ani din mandatul 2020-2024, ca aliaţi ai USR. Aşadar, 22 ani în ultimii 32 de ani. Şi chiar în perioadele în care nu s-au aflat la putere, liberalii şi-au păstrat şefia majorităţii instituţiilor şi serviciilor legate de administraţia publică locală, afirmaţie valabilă şi în prezent.

Analiza rezultatelor obţinute la alegerile trecute, pe care v-o prezentăm ca să aveţi la ce să raportaţi jenantul scor „reuşit” de Măgeanu pentru el şi partid, nu ia în calcul anii 1996, 2004 şi 2012, când PNL a făcut parte din alianţe politice, CDR, Alianţa PNL-PD, respectiv USL, împreună cu alte formaţiuni, care au atras şi ele voturi.

În continuare vă prezentăm o analiză a rezultatelor obţinute la alegerile trecute, ca să aveţi la ce să raportaţi jenantul scor „reuşit” de Măgeanu pentru el şi partid, cu menţiunea că, în 1996, 2004 şi 2012, PNL a făcut parte din alianţe politice, CDR, Alianţa PNL-PD, respectiv USL, împreună cu alte formaţiuni, care au atras şi ele voturi.

1996. Alegerile au fost câştigate de Sorin Buta, candidatul CDR – Convenţia Democrată Română, cu 5.613 voturi (33,67%). În cadrul alianţei câştigătoare, Sorin Buta reprezenta PNŢCD, nu PNL, partidele componente ale CDR. Convenţia a obţinut şi cel mai bun scor la Consiliul Local: 4.132 de voturi (24,78%) şi 5 locuri de consilieri locali.

2000. În urmă cu 24 de ani, când primar a ieşit George Bălan (PDSR), candidatul PNL Lucian Bundoiu s-a clasat pe locul III, cu 1.559 voturi (10,61%). Un scor aproape la fel de slab ca al lui Măgeanu. PNL s-a poziţionat pe locul III la Consiliul Local, cu 1.726 voturi, şi a avut 4 consilieri locali.

2004. A fost anul în care PNL, avându-l pe Călin Andrei vârf de lance, s-a instalat confortabil la conducerea Câmpulungului. Călin Andrei, cel mai bun candidat pe care l-a avut vreodată PNL în municipiu, a obţinut la primul tur – ne raportăm la primul tur, căci în prezent tot într-un singur tur se derulează scrutinul electoral – 4.811 voturi (30,4%). Alianţa PNL-PD a câştigat şi cele mai multe voturi la Consiliul Local, 4.453 (28,7%), şi 11 mandate (7 PNL şi 4 PD).

2008. Câştigător din nou în primul tur a fost Călin Andrei, cu 4.217 voturi (32,9%). La fel, PNL la Consiliul Local, cu 3.562 voturi (29,3%), obţinând 6 consilieri locali.

2012. Pentru a treia oară, câştigă Primăria Câmpulung Călin Andrei, de data aceasta, din partea Uniunii Social-Liberale, cu 8.450 voturi (55%). USL, format din PNL, PSD şi PC, a dominat şi Consiliul Local, cu 8.328 voturi (54,92%), obţinând 11 mandate (6 PNL, 4 PSD şi 1 PC).

2016. Se simte descreşterea PNL Câmpulung. Cu 3.056 voturi (26,33%), candidatul liberal Bogdan David se poziţionează al doilea, după Liviu Ţâroiu (PSD), câştigătorul alegerilor. Tot locul II a fost rezultatul PNL şi la Consiliul Local, cu 3.028 voturi (26,41%), care i-a adus 6 consilieri locali.

2020. Cu Bogdan David preşedinte şi Nicolae Zaharia candidat la funcţia de primar, PNL este în picaj evident. Zaharia a avut premoniţia de a-l aşeza în rândul relicvelor, mutând una dintre cele mai importante întâlniri a partidului fix în holul Muzeului Câmpulung. Ce loc mai potrivit pentru un partid devenit „istorie”? Rezultatul în urmă cu patru ani: Nicolae Zaharia – locul III, cu 1.956 voturi (14,57%), PNL – locul III, cu 2.522 voturi (18,78%), 4 consilieri locali.

2024. Cel mai slab scor înregistrat vreodată de PNL în istoria alegerilor libere de la Câmpulung: Norris Măgeanu – 1.447 voturi (10,94%), PNL – 1.528 voturi (11,60%), 2 consilieri locali. Până şi votanţii PNL, o parte consistentă a acestora, au considerat că Elena Lasconi este mai bună şi i-au dat votul ei, nu preşedintelui ocazional ales, probabil, din disperare de Gorghiu.

Rezultatul negativ al lui Lucian Bundoiu, în anul 2000, când s-a situat sub scorul partidului, a fost repetat, în 2020, de Nicolae Zaharia şi, după el, de Norris Măgeanu. Ce-a ajuns PNL cu Măgeanu! Şi tot el continuă să mârâie arogant la câştigătorii alegerilor, în locul unei onorabile demisii şi a recunoaşterii cu demnitate a înfrângerii!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!