6.7 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Sub 4% din pacienţii internaţi în Spitalul Municipal ajung să fie transferaţi. Şi este obligatoriu să fie transferaţi dacă au probleme de sănătate grave

Ce n-au reuşit să facă, în mandat după mandat, precedenţii directori ai Spitalului Municipal Câmpulung i se impută cu o virulenţă fără precedent actualei administraţii, care are o „vechime” de doi ani la conducerea instituţiei de sănătate publică. Sunt specialităţi medicale care au lipsit dintotdeauna din paleta de servicii a unităţii locale, însă, până acum, n-a reclamat nimeni – şi cu atâta vehemenţă -, absenţa lor. Şi nici faptul că managerul nu se ocupă de înfiinţarea domeniilor care lipsesc. Nu ne amintim, de pildă, ca lui Grigore Stănescu sau succesorului său, Nicolaie Alexe, să i se fi imputat vreodată public faptul că la Spitalul Câmpulung nu există ortoped pediatru. Post care ar fi trebuit creat de mult dacă există o cerere atât de mare din partea pacienţilor musceleni, după cum reclamă opozanţii politici ai primăriţei Elena Lasconi, care o atacă şi prin intermediul deficienţelor din sistemul medical.     

Conducerea instituţiei medicale caută să-şi acopere sectoarele existente, „descoperite” de personal cu pregătire superioară, atât de greu de găsit şi de convins să vină în oraşul nostru. Măcar să fie rezolvat acest impas al lipsei medicilor în specialităţile din grila de servicii, pentru ca apoi managementul să ia în considerare şi posibilitatea înfiinţării de noi compartimente! Pentru că nu e suficient să le înfiinţeze dacă apare aceeaşi dilemă: cum funcţionează fără medic?

  • Neavând în structură Ortopedie pediatrică, Spitalul nu poate angaja în acest moment un ortoped pediatru             

Iscându-se o vâlvă declanşată şi întreţinută politic pe tema lipsei unui specialist în Ortopedie pediatrică la Spitalul Câmpulung, directoarea Petrina Florea s-a trezit chestionată, la şedinţa de Consiliul Local din 30 mai 2024, pe acest subiect nerezolvat de antecesorii săi în funcţie. Nu numai că nu l-au rezolvat, dar nici nu l-au luat vreodată în considerare. Şi nici aleşii nu i-au tras la răspundere pe tema inflamată electoral. Nu contestă nimeni nevoia şi de ortoped pediatru, şi de cardiolog, şi de toate celelalte specialităţi neacoperite deloc sau suficient, fiind în joc sănătatea şi vieţile oamenilor. Asta doresc şi cei de la Spital: să găsească doctori, pentru a uşura şi munca celor copleşiţi de numărul pacienţilor, dar şi chinul bolnavilor puşi pe drumuri când nu găsesc ce au nevoie la Câmpulung.

Revenind la sensibilitatea momentului, în opinia managerului Spitalului Municipal, deocamdată, nu este posibilă angajarea unui medic pediatru ortoped. Şi a explicat de ce. „Spitalul Municipal Câmpulung nu are în structură Ortopedie pediatrică. Noi avem Ortopedie pentru adulţi. Se poate înfiinţa şi Ortopedie pediatrică, însă impune foarte mult, inclusiv personal.”, a afirmat Petrina Florea.

Chiar în lipsa unui ortoped dedicat strict lucrului cu copiii, viceprimarul Alin Vlădău spunea că, într-o situaţie personală, s-a ocupat de minorul cu fractură unul dintre medicii Spitalului. „Eu am avut caz în familie cu un copil cu fractură şi a fost tratat. Să nu înţelegeţi că dacă nu avem Ortopedie (n.r. pediatrică), copilul pleacă la Bucureşti sau la Piteşti şi că nu se uită nimeni la el. Nu doar că se uită, dar îl tratează, îi pune piciorul în ghips.”, a precizat acesta.

  • Andrei Aron:Foarte rare sunt situaţiile în care ambulanţa mai vine la Câmpulung dacă are un caz despre care ştie că Spitalul nostru nu îl poate trata”

În acest context, al lipsei specialităţii din structură, precum şi al gravităţii afecţiunii, peste ceea ce poate oferi Spitalul Câmpulung, se produce transferul pacienţilor la alte spitale. La recenta emisiune de la Muscel Tv, dr. Andrei Aron a lămurit şi această acuză întreţinută tot de politic. „În momentul în care un pacient are o problemă de sănătate care depăşeşte specialitatea respectivă din Spitalul Municipal, este obligatoriu să fie transferat. Nu-i transferă nimeni pentru că nu vor să-i interneze la Municipal. Dar sunt probleme care nu pot fi tratate la Câmpulung. Şi au fost nenumărate. Între care şi cele ortopedice de copii, de exemplu. Aţi avut aseară o invitată care m-a făcut pe mine „jigodie” la un moment dat, deoarece copilul dânsei s-a lovit şi eram de vină eu că Spitalul nu are. Dar acest Spital nu a avut niciodată Ortopedie pediatrică. În momentul în care, din păcate, un copil îşi rupe un picior, va trebui dus la Piteşti. Este un lucru care se întâmplă din ambulanţă. Foarte rare sunt situaţiile în care ambulanţa mai vine la Câmpulung dacă are un caz despre care ştie că spitalul nostru nu îl poate trata. Dacă vorbim despre transferuri. Dacă vorbim despre faptul că pacienţii aleg să se ducă la Bucureşti sau la Piteşti decât să vină la Câmpulung, nu este în controlul meu şi nu vă pot spune de ce. Dar din punct de vedere al transferurilor, există o statistică reală. Nu poate să nu fie reală, pentru că este cea care se face din softul pe care îl folosesc spitalele pentru pacienţii care vin. Iar procentele de transfer sunt foarte mici. Adică până la 4% din internările în spital sunt cu transfer.”, a declarat Andrei Aron, consilierul primarului în domeniul Sănătăţii.

  • Două posturi pentru medici internişti sunt scoase la concurs

„Investigată” de opoziţia politică a primăriţei şi despre situaţia personalului de la Medicină Internă, directoarea Petrina Florea spunea că, în acest domeniu, activează doi medici cu această specialitate. Unul este în Ambulatoriul de specialitate, iar celălalt, în Spital. „Doamna dr. Motrun este în prelungire de activitate peste limita de vârstă şi prestează activitate doar în Policlinică. În Spital, într-adevăr, avem un singur medic pe ceea ce înseamnă activitate curentă în secţie. Linia de gardă este acoperită de ceilalţi medici din alte specialităţi înrudite care, potrivit legii, au dreptul de a efectua gărzi. Există şi posibilitatea de a încheia contracte de prestări servicii cu medici de Medicină Internă, însă, până în momentul de faţă, nu am găsit. Am scos la concurs două posturi de medici specialişti Medicină Internă şi aşteptăm.”, a explicat managerul Petrina Florea.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!