Legea îi obligă pe proprietarii de clădiri cu statut de monument istoric sau clădiri amplasate în situl istoric ca, înainte de a le scoate la vânzare, să întrebe mai întâi autorităţile locale dacă sunt interesate să cumpere. Primăria Câmpulung nu-şi poate întreţine nici propriile imobile, exclus să achiziţioneze altele, ca să se împovăreze şi mai mult. Formalitatea obţinerii de către deţinătorul unei astfel de clădiri a unei hotărâri de Consiliu Local din care reiese expres lipsa interesului autorităţilor locale pentru tranzacţia propusă s-a aplicat şi în cazul „Casei Viciu Teodorescu”, o construcţie superbă aflată în zona „Dinicu Golescu”.
- Direcţia de Cultură Argeş şi Consiliul Local nu şi-au exercitat dreptul de preempţiune
La şedinţa ordinară a Consiliului Local din 30 mai 2024 a fost adoptată hotărârea potrivit căreia aleşii municipali nu îşi exercită dreptul de preempţiune pentru imobilul din strada Negru Vodă, nr.74, compus din teren curţi construcţii în suprafaţă de 1.013 metri pătraţi şi o construcţie – locuinţă în suprafaţă de 321 metri pătraţi, plus o construcţie anexă în suprafaţă de 66 metri pătraţi. Imobilul denumit „Casa Viciu Teodorescu” are statut de monument istoric şi este parte componentă a sitului urban „Oraşul istoric Câmpulung”.
În luna mai a acestui an, proprietarul construcţiei a comunicat Primăriei, prin împuternicitul său, intenţia de vânzare. Articolul 4, alineatul 4, din Legea nr.442/2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede că „monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preempţiune al statului român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru monumente istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.”
Aceeaşi lege stabileşte că: „Termenul de exercitare a dreptului de preempţiune al statului este de maximum 25 de zile de la data înregistrării înştiinţării documentaţiei şi a propunerii de răspuns la Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, la serviciile publice deconcentrate ale Ministerul Culturii. În cazul în care Ministerul Culturii sau serviciile publice deconcentrate nu îşi exercită dreptul de preempţiune în termenul prevăzut, acest drept se transferă autorităţilor publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile.”
Prima instituţie consultată în chestiunea vânzării a fost Ministerul Culturii – Direcţia Judeţeană pentru Cultură Argeş, care a transmis proprietarului că nu-şi va exercita dreptul de preempţiune referitor la imobilul din Câmpulung. Aceeaşi poziţie a avut-o Consiliul Local Câmpulung, deţinătorul frumoasei case situată în vecinătatea sensului giratoriu de la „Dinicu Golescu” având „undă verde” să încheie tranzacţia cu cel care se va arăta interesat s-o cumpere.