Încă de la începutul anului, de când a prezentat investiţiile în derulare şi cele planificate în momentul deschiderii noilor axe de finanţare, primăriţa Elena Lasconi a vorbit despre intenţia de a solicita fonduri europene pentru a pune la punct curtea Spitalului Municipal Câmpulung. Clădirile ansamblului medical îşi vor schimba aspectul graţie proiectelor PNRR de renovare energetică, atât blocul central, cât şi Secţia ORL, Psihiatrie şi Oftalmologie. Iar Secţia Boli Infecţioase va fi transformată total prin demolarea ei parţială şi extinderea pe verticală. Practic, dacă va avea noroc să fie admisă în Programul Operaţional Sănătate cu o solicitare de fonduri pentru acest obiectiv, municipalitatea va realiza un spital nou de Boli Infecţioase.
Planurile mai apropiate privesc imobilele instituţiei de sănătate, atât cele cu specific medical, cât şi Pavilionul Administrativ, care au finanţarea asigurată pentru a fi eficientizate energetic. Exteriorul Spitalului Municipal nu poate rămâne în starea învechită în care se găseşte şi, în special, împrejmuirea sever degradată. Primăria are documentaţia pregătită pentru momentul în care fondurile UE alocate pentru „regenerare urbană” vor fi disponibile.
- Chioşcurile din curtea Spitalului Câmpulung vor fi reconstruite prin proiectul de amenajare a spaţiului exterior
În materia „regenerării urbane”, ca program european de finanţare, Primăria va depune două solicitări. Una va fi pentru clădirea fostului Club al Pensionarilor, de pe strada Fraţii Goleşti, pentru a o renova, în scopul mutării aici a Bibliotecii Municipale „Ion Barbu”. A doua priveşte curtea Spitalului Municipal, care va fi amenajată cu spaţii verzi şi va beneficia de o împrejmuire civilizată.
Invitat în studioul Muscel TV, alături de primăriţa Elena Lasconi, dr. Andrei Aron explica, la întrebarea unui cetăţean, de ce au fost desfiinţate chioşcurile, măsură impusă în timpul pandemiei, începând cu anul 2020, nefiind permise puncte comerciale în incinta unui spital Covid-19. Planurile autorităţilor locale sunt de a le reconstrui în cadrul proiectului de amenajare a curţii unităţii medicale şi de a le da un aspect unitar.
„Dacă nu mă înşel, şi în momentul de faţă, trebuie să ceri voie ministerului să reînfiinţezi sau să faci un chioşc în curtea Spitalului. Plus că există o problemă şi aceasta este gardul Spitalului, care este într-o stare avansată de distrugere, motiv pentru care Spitalul a achiziţionat şi a realizat un proiect pentru curte, în care a prevăzut şi aceste chioşcuri. Dar s-a făcut o gândire pentru toată curtea Spitalului, în aşa fel încât să arate şi frumos, chioşcurile să fie toate la fel, în ideea că se va deschide o axă de finanţare şi vom găsi posibilitatea să facem această investiţie, ca să aranjăm absolut tot, începând de la poartă, până la clădirea Spitalului.”, a afirmat dr. Andrei Aron. „Urmează să se deschidă pe regenerare urbană.”, a adăugat Elena Lasconi.
- Câmpulung are în domeniul Sănătăţii proiecte cu fonduri atrase în valoare de aproape 87 milioane de lei
Aproape 87 de milioane de lei reprezintă totalul investiţiilor în domeniul Sănătăţii, în acest mandat, în care accentul s-a pus pe fondurile atrase, în lipsa cărora nu s-ar fi putut realiza îmbunătăţiri capitale. Au fost accesate proiecte privind eficientizarea energetică a clădirilor spitalelor, schimbarea instalaţiilor electrice, a celor de fluide medicale, montarea sistemelor de alarmare la incendii, secţie nouă de sterilizare şi un laborator de analize la standarde europene, reabilitarea şi dotarea Policlinicii, aparatură medicală de ultimă generaţie. Spitalul TBC Câmpulung deţine cel mai performant aparat de radiografie din România. Cea mai proaspătă investiţie în Sănătate: modernizarea Secţiei Neonatologie a Spitalului Municipal, realizată printr-un parteneriat cu un ONG, după modelul Pediatriei.
Vom dezvolta în continuare care sunt proiectele Câmpulungului în domeniul Sănătăţii, cu menţiunea că este certitudine finanţarea lor. Trei dintre ele au şi fost finalizate.
- Renovarea energetică a Spitalului Municipal Câmpulung – 28.672.396,11 lei (25.399.361, 61 lei – suma pentru care a fost semnat contractul cu constructorul);
- Eficientizarea energetică a Spitalului de Pneumoftiziologie – Vila Drăghiceanu – 3.827.157,05 lei;
- Renovarea energetică a Secţiei de Psihiatrie, ORL şi Oftalmologie a Spitalului Municipal Câmpulung – 2.332.192,13 lei;
- Renovarea energetică a Pavilionului Administrativ al Spitalului Municipal Câmpulung – 2.992.322,25 lei;
- Modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de Specialitate Câmpulung (Policlinica): 15.543.336,84 lei;
- Consolidarea infrastructurii medicale pentru a face faţă provocărilor ridicate de combatere a epidemiei de Covid-19 la Spitalul Municipal Câmpulung şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung: 15.376.802,58 lei;
- Consolidarea capacităţii sistemului medical public de gestionare a situaţiei de urgenţă cauzată de criza Covid- 19: 16.473.230 lei
- Consolidarea capacităţii unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat din Municipiul Câmpulung, în vederea gestionării crizei Sars-Cov-2: 1.742.790,68 lei.