20/04/2025

Controale de la Investigarea Criminalităţii Economice şi ANAF, tot la reclamaţiile petiţionarului instigat politic, pentru a fi paralizată activitatea Primăriei

Mandatul Elenei Lasconi s-a aflat, cap-coadă, sub lupa echipelor de control venite de la o puzderie de instituţii. Mare mirare să fi rămas vreuna care să nu fi verificat documentele Primăriei Câmpulung, în principal, legate de cheltuielile întreprinse. În această perioadă, deloc întâmplător, proiectele municipiului, atât cele susţinute din bugetul local, cât şi cele beneficiare de fonduri atrase, sunt întoarse pe toate părţile de două instituţii ale statului, care dau emoţii omului de rând numai auzindu-le denumirea: Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş şi ANAF – Corpul de inspecţie economico-financiară al Ministerului de Finanţe. Nici de aceste „frâne” nu este străin politicul care urmăreşte „legarea” Elenei Lasconi cu un dosar penal, neavând cum s-o elimine altfel de la conducerea Primăriei. Politic care acţionează prin intermediul petiţionarului lor de carieră, care şi-a descoperit talente de justiţiar înfocat în acest mandat.

  • Controale de amploarea celor de la ANAF şi Criminalitate Economică îi ţin ocupaţi pe angajaţii Primăriei cu pregătirea şi transmiterea documentelor cerute

Omul mai slab din fire se şi sperie când aude de astfel de verificări în premieră la Primăria Câmpulung şi îşi imaginează, probabil, că oamenii Primăriei au ţinut-o dintr-o infracţiune într-alta, concurându-se la prăduit. Nu, nu s-au fraudat fondurile locale sau cele europene ori guvernamentale, a căror cheltuire, oricum, a trecut prin nişte filtre serioase în momentul în care, de pildă, s-au decontat banii UE achitaţi pentru proiectele finalizate. În plus, şi-a făcut treaba Curtea de Conturi, care şi-a aruncat ochii, la fiecare vizită la Câmpulung, peste ceea ce s-a consumat cu mult „cântatele” investiţii ale Câmpulungului. Cel puţin bulevardul a fost puricat şi para-puricat, încât primăriţei Elena Lasconi nu-i mai provoacă nicio temere un demers de genul celui care se derulează în prezent.

După cum am punctat în deschiderea articolului, cele mai proaspete controale care au ca ţintă Primăria sunt de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Argeş şi ANAF – Corpul de inspecţie economico-financiară al Ministerului de Finanţe. Ambele controale venite, repetăm, la sesizările avându-l ca autor pe unul dintre reclamagiii de serviciu din acest mandat, de care se folosesc rivalii Elenei Lasconi.

Bănuim că aţi înţeles care este strategia celor instigaţi să „bombardeze” instituţiile de control cu reclamaţii, pe care acestea sunt obligate să le verifice, chit că se dovedesc neîntemeiate. Angajaţii Primăriei să fie „îngropaţi” în operaţiunea de predare a documentelor şi de formulare a răspunsurilor cerute de verificatori, pentru a nu mai avea timp să se ocupe de implementarea investiţiilor care au fonduri acordate de programele de finanţare europeană sau guvernamentală. Scopul politicului care dirijează astfel de reclamagii este ca Primăria să piardă banii nerambursabili şi, eventual, să-i returneze pe cei decontaţi deja în cazul proiectelor aflate în derulare şi nefinalizate la termen.

  • ANAF verifică plăţile pentru Bulevardul „Pardon”, iar Investigarea Criminalităţii Economice, toate proiectele Câmpulungului    

Primăriţa Elena Lasconi ne-a povestit prin ce trec ea şi colegii în această perioadă în care trebuie organizate licitaţiile pentru investiţiile cu fonduri atrase.

„Avem mai multe controale. Unul a venit de la ANAF, cu temă plăţile pentru Bulevardul „Pardon”. Înţeleg că a fost o petiţie, după care acelaşi petiţionar a mai făcut o petiţie, cum că s-ar tărăgăna controlul ANAF-ului. Au venit doamnele la Primărie şi le-am pus la dispoziţie absolut toate documentele de plată. Voiau să vadă tot ce este legat de plăţile efectuate pentru bulevard. Mai avem un control, tot în urma unei petiţii, de la Investigarea Criminalităţii Economice, care vizează toate proiectele. În prima zi, colegele mele au trebuit să printeze peste 2.500 de pagini. O să fie vreo două portbagaje de trimis. Ne-au dat un termen de zece zile şi se verifică absolut tot, pe toate proiectele de spaţii verzi şi „Piaţa Neacşu uneşte comunitatea”, plus Bulevardul „Pardon”, de la dosarul de achiziţie, la contestaţiile care s-au făcut, cine s-a prezentat la evaluare, plăţi ş.a.m.d.”, afirma primăriţa Elena Lasconi.

Spaţiile verzi, adică parcurile, sunt vizate de aceste verificări de anvergură, fiind finanţate şi din fonduri guvernamentale alocate acestei investiţii. Iar „Piaţa Neacşu uneşte comunitatea”, pentru că, de asemenea, are finanţare din fonduri guvernamentale.

„M-am obişnuit atât de tare cu ele… Văd că, în Primărie, colegii sunt obosiţi şi îngrijoraţi, pentru că jumătate din Primărie trebuie să lucreze ca să pună la dispoziţie documentele. Lucrurile sunt aşa cum sunt, nu mă mai miră nimic.”, spunea Elena Lasconi despre o realitate neplăcută care, în acest mandat, a avut tendinţe de normalitate consumatoare din timpul de implementare a proiectelor, cu scopul de a se pierde finanţările câştigate.

Cei trei ani şi jumătate au însemnat un lung şir de vizite din partea instituţiilor de control, care au tocit drumul spre Câmpulung cum nu s-a întâmplat vreodată până acum. DNA s-a arătat interesată de activitatea primarului de la Câmpulung, din cauza puhoiului de plângeri făcute primăriţei, la fel şi Parchetul, Avocatul Poporului, Garda de Mediu, iar de ISC nu mai vorbim.

Tot cu titlu de premieră pentru Câmpulung a fost autosesizarea Avocatului Poporului când Elena Lasconi a ţinut audienţele pe Bulevardul „Pardon”, în semn de protest faţă de stratagema prefectului de „paralizare” cu un proces a investiţiei cu impact electoral. Avocatul Poporului, care n-a fost înduioşat de gazarea protestatarilor din Piaţa Victoriei, pe 10 august 2018, a fost măcinat de grija hidratării petenţilor câmpulungeni primiţi în audienţe la cort.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!