-5.1 C
Campulung Muscel
14/01/2025

Nu mai candidează primarii de la Bughea de Jos, Rucăr, Berevoeşti şi Mioarele

Nu s-au călcat pe bătături politicienii din comunele Muscelului să-i contracandideze pe primarii în funcţie, intuind, probabil, că prestaţiile lor nu vor fi altceva decât figuraţie. Alegătorii de la ţară le încredinţează mandat după mandat, inclusiv celor care n-au avut flerul ori priceperea de a dezvolta localităţile cu ajutorul finanţărilor nerambursabile, cum se practică peste tot. Suntem convinşi că toţi cei pe care îi vom enumera în continuare, ocupanţi în prezent ai funcţiilor de la vârful administraţiilor muscelene, îşi vor păstra poziţia deţinută. 21 de primari din mediul rural nu au motive de emoţii, probabil, şi de aceea, partidele concurente trimit în confruntarea electorală aceiaşi contracandidaţi fără şanse, care i-au „plictisit” pe votanţi cu prezenţa lor şi la alegerile din trecut. În ciuda ofertei electorale „subţirele”, din punct de vedere numeric, sunt şi câteva noutăţi, pe care ne-am propus să le aducem în atenţia cititorilor interesaţi de scrutinul din 9 iunie 2024. Cea mai importantă: nu mai candidează primarii de la Bughea de Jos, Rucăr, Berevoeşti şi Mioarele. Nu-i punem la socoteală pe edilii cu condamnări penale, de la Aninoasa şi Vlădeşti, care şi-au pierdut deja mandatele.

  • În şapte comune, între care şi Lereşti, nu sunt decât doi candidaţi la primărie  

Intuind care le sunt şansele în faţa primarilor în funcţie, preferaţi de electorat până ies cu picioarele înainte din primărie, deţinătorii de carnet de partid de la ţară n-au dat din coate să-i „concureze”. Aşa se explică numărul redus de participanţi la alegerile pentru funcţia de primar, 89 în total, provenind din 27 de localităţi rurale, ceea ce înseamnă o medie de 3,3 candidaţi per comună. Interes scăzut, aşa cum se întâmplă, de altfel, şi la Câmpulung, din acelaşi motiv: primar imposibil de înlăturat din funcţie prin vot.

În doar trei comune, Bughea de Jos, Vlădeşti şi Vultureşti, candidează câte cinci aspiranţi la funcţia de primar, în rest înregistrându-se câte trei-patru cetăţeni care îşi testează popularitatea prin intermediul votului cetăţenilor. Sunt, însă, comune cu doar doi candidaţi la primărie: Albeştii de Muscel, Berevoeşti, Bughea de Sus, Dâmbovicioara, Hârtieşti, Lereşti şi Valea Mare Pravăţ. Referindu-ne la cazul Lereştiului, o localitate mare, este curioasă atitudinea celor înregimentaţi politic, care au preferat să stea pe margine. Oricum, la Lereşti, este foarte mică şi participarea la Consiliul Local, doar 37 de candidaţi, în condiţiile în care Dâmbovicioara, care are o populaţie pe sfert, are 87 de candidaţi.

  • 21 de primari nu au emoţii că-şi vor pierde mandatele. Lumea îi votează şi pe cei care n-au făcut mare lucru  

Actualii ocupanţi ai celei mai importante poziţii din administraţia publică locală sunt, fireşte, interesaţi să şi-o păstreze. Cu câteva excepţii pe care le vom exemplifica.

Facem o trecere în revistă a primarilor în funcţie, pe care muscelenii îi vor regăsi pe buletinele de vot şi la aceste alegeri: Cătălin Manta – Albeştii de Muscel, Victor Cătălin Turturică – Bălileşti, Vasile Leau – Boteni, Nicolae Tarbă – Bughea de Sus, Mugurel Ion Minciună – Cetăţeni, Nicolae Pană – Coşeşti, Constantin Alin Văduva – Davideşti, Dumitru Secăreanu – Dâmbovicioara, Emilian Ciolan – Dârmăneşti, Ion Băcioiu – Dragoslavele, Ion Pădureanu – Godeni, Cosmin Ion Ştefan – Hârtieşti, Marian Toader – Lereşti, Andreea Iuliana Crîmpiţă Matei – Mihăeşti, Ion Banzea – Poienarii de Muscel, Vasile Tudorel Miriţă – Schitu Goleşti, Gabi Şerbănoiu – Stâlpeni, Ion Paul Marin – Stoeneşti, Gheorghe Savu – Ţiţeşti, Petre Ionel Boncoi – Valea Mare Pravăţ, Liviu Eugen Poşircă – Vultureşti.

În afară de Manta, Tarbă, Băcioiu, Banzea, Miriţă şi Savu, liberali cu toţii, PSD îi are pe ceilalţi 15. L-a câştigat şi pe edilul de la Hârtieşti care, pe final de mandat, a făcut trecerea de la dreapta la stânga, lăsând PNL pentru PSD. Şi tot PSD a pierdut doi edili condamnaţi penal, la Aninoasa şi Vlădeşti.

  • Patru primari nu mai candidează

Noutăţile acestui scrutin constau în retragerea unor primari în glorie electorală: Ionel Dulamă, de la Rucăr, din motive de sănătate, după patru mandate, Ion Dorel Tănăsescu, de la Bughea de Jos, care se mulţumeşte cu două mandate, Florin Bogdan Proca, primarul de la Berevoeşti, care a adunat şi el trei mandate, şi Gheorghe Şucu, pe care un conflict de interese din vremea în care a fost consilier local, dovedit în instanţă, îl împiedică să concureze pentru al doilea mandat.

  • La Vlădeşti, candidează nevasta primarului care şi-a pierdut funcţia din cauza condamnării  

Nu mai candidează la alegerile din 9 iunie 2024 nici Marius Manole, primar la Aninoasa, între iunie 2021 şi decembrie 2023, fiind „indisponibil” din cauza încarcerării sale după condamnarea la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. PSD apelează la serviciile electorale ale fostului primar Benonie Ştefan, care a câştigat alegerile locale din 2020, însă a fost invalidat de instanţă tot din cauza unor probleme cu Agenţia Naţională de Integritate.

Şi la Vlădeşti este o situaţie oarecum asemănătoare, primar cu mandatul întrerupt din cauza unei condamnări penale pe fondul unor infracţiuni la regimul silvic. Sancţiunea aplicată lui Cristian Hristu Dică a constat în amendă penală şi interdicţia de a mai ocupa funcţia de primar timp de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. Mandatul acestuia s-a întrerupt în octombrie 2023, când conducerea comunei a preluat-o liberalul Leonard Şerban, ales viceprimar la acel moment – pentru că şi postul de viceprimar era vacant, după destituirea ocupantului din cauza unei incompatibilităţi -, poziţie din care a preluat atribuţiile de primar.

PSD, care a avut primarul la Vlădeşti trei ani şi jumătate, merge în alegeri cu soţia lui Cristian Hristu Dică, Elena.

  • Nouă femei, candidate la funcţia de primar în Muscel. La Vlădeşti şi Davideşti, candidează câte două doamne    

Şi pentru că am ajuns la capitolul „doamne”, avem la acest scrutin nouă candidate la funcţia de primar. La Davideşti şi Vlădeşti candidează câte două femei, ceea ce reprezintă o premieră a alegerilor locale. Deţine deja funcţia de conducere Andreea Iuliana Crîmpiţă Matei, care concurează pentru cel de-al doilea mandat la Mihăeşti.

Iată care sunt acestea: Bălileşti – Carmenuţa Manolescu (Uniunea Salvaţi România), Davideşti – Anca Ionela Corbu (Alianţa pentru Unirea Românilor) şi Aretia Călinescu (candidat independent), Lereşti – Petrina Bratu (Partidul Naţional Liberal), Mihăeşti – Andreea Iuliana Crîmpiţă Matei (Partidul Social Democrat), Rucăr – Gabriela Felicia Gheorghe (Partidul Pro România), Vlădeşti – Elena Mădălina Bunea (Alianţa pentru Unirea Românilor) şi Elena Dică Hristu (Partidul Social Democrat), Vultureşti – Mioara Mirela Ungureanu (Forţa Dreptei).

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!