De curând, finaliştii celei de-a XI-a ediţii a competiţiei „UBTalks” au fost desemnaţi, cu participarea a 100 de studenţi, masteranzi, doctoranzi ai Universtiăţii din Bucureşti care şi-au înscris proiectele „de 10” din sesiune pentru această competiţie. Printre aceştia se află şi Petruţ Rizea, primul finalist al ediţiei din acest an, absolvent al Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” şi actual profesor în Bucureşti şi masterand la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei. Reamintim că acesta a participat şi anul trecut în cadrul aceleiaşi competiţii, iar proiectul intitulat „Bullying şi Cyberbulling” a fost premiat.
- Depresia la profesori, principalul subiect de cercetare al profesorului Petruț Rizea
Juraţii competiţiei „UBTalks” din acest an, respectiv prof. univ. dr. habil. Alexandra Crăciun şi Ada Roseti au avut de ales cele mai bune proiecte făcute de studenţii şi echipele formate la această ediţie. Proiectul pe care profesorul Petruţ Rizea l-a pregătit de această dată se intitulează „Depresia se ascunde după catedră – Burnout la profesori”, fiind baza unui subiect care nu este foarte discutat la ora actuală în învăţământ şi, mai ales, în zona sănătăţii mentale, concentrându-se pe depresia la profesori.
Prin acest proiect, profesorul Petruţ Rizea a prezentat informaţiile despre ce implicaţii clinice are depresia în cazul profesorilor. Printre cauzele depresiei prezentate în proiect se numără: lipsa de autoritate a cadrului didactic, ambiguitatea de rol, conflictul de rol, faptul că nu sunt sprijiniţi de către conducere, faptul că părinţii îşi însuşesc anumite atribuţii ale profesorilor şi chiar le indică cum să-şi desfăşoare activitatea, lipsa integrităţii profesionale, lipsa integrităţii personale, iar toate acestea duc la depresie. Totodată, este important de menţionat şi implicaţiile pe care le au în viaţa de familie a profesorilor. Spre exemplu, dacă un profesor are depresie, consecinţele sau influenţele se pot răsfrânge atât asupra elevilor, cât şi asupra familiei sale. „Scopul este de a aduce în prim-plan această problemă, de a-i face pe oameni conştienţi că ea există, de a încerca să ne gândim împreună la soluţii pentru remedierea ei şi de a promova foarte mult această problemă. Promovând-o, mă gândesc la faptul că mai multe asociaţii sau organizaţii o vor prelua, vor discuta despre ea şi, probabil, până la urmă autorităţile competente vor lua măsuri. Spre exemplu, poate Ministerul Educaţiei va introduce ore de psihoterapie pentru profesori. În şcoli nu există psihologi pentru profesori. Profesorii se încarcă cu foarte mult stres în momentul când pleacă de la şcoală. Fie că le place munca, fie că nu, oricât de mult le-ar plăcea este un stres psihic, tocmai de aceea avem şi un spor neuropsihic pe care îl primim. Dacă profesorii doresc să discute o problemă pe care o au, legată inclusiv de părinţi, legată de relaţia cu conducerea şcolii, legată de problemele personale care se resfrâng în domeniul personal, neputând să-şi mai facă meseria cum trebuie, nu au cu cine discuta. Psihologi există doar pentru elevi şi nici aceia nu sunt, din păcate, suficienţi.”, a explicat Petruţ Rizea.
- Soluţiile propuse de Petruţ Rizea pentru eliminarea acestor probleme
Ca soluţie pentru această problemă, profesorul a punctat în acest proiect că a organizat o lecţie prin care a mers la clasele de gimnaziu unde a discutat împreună cu elevii despre problemele cu care se pot confrunta şi stresul pe care îl pot avea chiar profesorii acestora. „A fost foarte interesant să văd reacţiile lor, extrem de empatice. Până la acel moment nu erau conştienţi că profesorii lor se confruntă cu astfel de lucruri, pentru că profesorii vor să aibă acea imagine „indestructibilă”. Ei sunt de părere că nu trebuie să se arate, să pară vulnerabili. Imagine care este una toxică, dacă stăm să ne gândim, dar societatea o încurajează. Am încercat să găsesc o soluţie prin a-i face pe elevi conştienţi că problema aceasta există şi că ei pot contribui la diminuarea ei, prin respectarea cadrului profesional al profesorului, prin respectarea muncii lui, prin colaborarea eficientă cu el.”, ne-a împărtăşit Petruţ Rizea.
Ideea proiectului său a plecat de la două întâmplări pe care le-a avut în cariera sa de profesor. Una dintre motivaţiile acestuia pentru a demara proiectul a fost că, la un moment dat, a ajuns într-un stadiu de epuizare, iar la acel moment a dorit să se adreseze unui specialist cu care să fi putut discuta despre aceste probleme. Pe de altă parte, poveştile pe care le-a auzit de la colegii săi profesori l-au motivat şi mai mult să încerce să producă o schimbare. „Urmează ca în finală să prezint câteva dintre impresiile colegilor mei. Ei mi-au trimis câteva mesaje vocale pe care eu le-am robotizat astfel încât să fie sub protecţia anonimatului, iar cei din sală vor asculta experienţele pe care ei le-au avut şi cu care s-au confruntat. Vreau să aduc realitatea în faţa lor, în măsura în care este posibil. În finală vreau să punem accentul pe prezentarea realităţii, să aducem lucrurile aşa cum sunt ele, prin prezentarea unor probe. În acelaşi timp, doresc să mă axez şi pe găsirea unor soluţii, respectiv ce soluţii pot propune eu sau ce aş putea propune dacă aş avea mai multă autoritate, dacă aş fi, spre exemplu, inspector sau ministru. Ce aş propune eu la nivel de învăţământ ca să pot îmbunătăţi acest lucru. în principal vor fi lecţii de conştientizare care presupun să mergem prin şcoli şi să vorbim cu elevii şi părinţii despre această problemă, ore de psihoterapie gratuite pentru profesori, crearea unui cerc de suport în şcoli, etc.”, a punctat Petruţ Rizea.
Finala competiţiei „UBTalks” va avea loc pe 30 mai 2024, în Grădina Botanică „Dimitrie Brânză” din Bucureşti.
Robert Adrian ŞTEFAN
Foto: Fundația Leaders