22/04/2025

Robert Târnăveanu şi Ilie Dură, spectacol de excepţie la sărbătoarea juguranilor „Urcă oile la munte”!

Localnicii din Jugur, şi nu numai, au îmbrăcat duminică straie de sărbătoare şi au venit, cu mic, cu mare, la cea de-a 22-a ediţie a serbării pastorale „Urcă oile la munte”, manifestare organizată de Consiliul Local şi Primăria comunei Poienarii de Muscel. Sărbătoarea Jugurenilor s-a derulat, ca de obicei, la Căminul Cultural din localitate, începând cu ora 16.00, programul folcloric fiind „dirijat” în totalitate de Narcis Manole, organizatorul evenimentului, Ionică Radu şi Vali Mocanu.

Pentru prima dată în istoria acestei manifestări culturale, totul a început cu o „Paradă a Juguranilor”. S-a plecat în coloană, din centrul localităţii, „de la monument”, cum se zice în zonă, până la căminul cultural. Încă o chestie inedită, în afara faptului că au fost peste 200 de persoane care au mărşăluit aproape 30 de minute, participanţii la paradă s-au îmbrăcat în straie tradiţionale ori au purtat tricouri personalizate cu un logo puternic: „JUGUR – ACASĂ, LOCUL SUFLETULUI MEU”, dar şi cu două inserţii foto pe măsură: un ciobănaş cântând la fluier în timp ce-şi păştea turma de oi, asta pe faţă, iar pe spate denumirea satului Jugur în culorile steagului românesc: roşu, galben şi albastru! În curtea căminului cultural, în aplauzele a peste 500 de persoane, au încântat asistenţa, cu măiestria lor incontestabilă, Robert Târnăveanu, Ilie Dură, Ionică Radu şi trupa „Record”, Crinu Spătaru, Simona Stoica, Grupul vocal „Mioriţa”, dar şi tinerile interprete Maria Gheorghiţoiu, Mădălina Enaru şi Alexia Rădici.

Tot în premieră la această serbare pastorală a fost prezenţa pe scenă a unui taraf, „Rapsozii Muscelului”, compus din Costi Andrei, Alexandru Ion, Aylin Udroiu şi Răzvan Manole. Un rol important în desfăşurarea acestui eveniment l-au avut membrii Andamblului folcloric „Carpaţi”, din cadrul Şcolii de dans popular „Eduard Horobeanu”, instructor coregraf, Eduard Horobeanu, director artisc, Neluş Horobeanu, care, dincolo de reprezentaţia scenică, au participat şi la „Parada Juguranilor”.

  • Robert Târnăveanu, calităţi vocale de excepţie

Pasiunea pentru muzica şi-a descoperit-o încă de la şase ani, cântând peste tot, pe uliţă, la serbările şcolare sau pe scena căminului cultural, la diferite serbări ale satului în care s-a născut, Boarta, judeţul Sibiu. Deşi a fost înzestrat cu o voce uluitoare, potrivită chiar pentru muzica clasică, a fost atras de muzica populară, căreia şi-a dedicat cariera. A urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, Secţia Canto popular, apoi a devenit solist al Ansamblului „Cindrelul – Junii Sibiului” şi s-a declarat purtător al folclorului autentic. Talentul deosebit i-a adus numeroase premii, precum trofeul „Felician Farcaşu”, trofeul concursului „Moştenitorii” şi turnee în strainătate, alături de nume mari ale muzicii populare româneşti, precum Dumitru Fărcaş sau Mariana Anghel. „Cazurile de impostaţie înnăscută sunt extrem de rare şi cu atât mai mult mă bucură să sesisez calităţile vocale de excepţie pe care le posedă. M-ar bucura ca spaţiul folcloric al zilelor noastre să poată oferi unor asemenea moştenitori, precum Robert, o platformă propice afirmării şi desăvârşirii profesionale.”, i-a lăsat scris Lucreţia Ciobanu, doamna munţilor, pe coperta primului sau album. Robert Târnaveanu este un artist complex, cu o iubire imensă pentru folclorul românesc, care va face de neuitat orice nuntă sau petrecere la care participă.

  • Ilie Dură, dăruit pentru a încânta oamenii

„Un om modest şi foarte talentat, cu o dorinţă foarte mare de a face cunoştinţă lumii întregi zona din care provine. A dat glas celor mai frumoase cântece din zona natală, niciun cântec nu este la întâmplare, toate parcă izvorăsc din inimile celor ce le ascultă, pentru că el, Ilie Dură, cânta cu toată dăruirea despre oameni şi pentru oameni, cu vocea lui inconfundabilă, de o sensibilitate aparte. Îl felicit pentru cântecele frumoase pe care le-a adus în sufletele noastre, mă alătur şi eu ţie, Ilie Dură, cu dragoste spre a fi părtaşă la minunatele tale realizări. Sunt fericită şi bucuroasă ca în urma noastră vin tineri talentaţi și cu dragoste de CÂNTEC aşa cum este Ilie Dură. Prin cântecele sale şi glasul lui de o frumusețe rară s-a facut deja foarte iubit de către cei care iubesc folclorul românesc.” Aceste cuvinte admirabile vin din partea doamnei Veta Biriş.

Alex Barbu

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!