Motivul pentru care, în cei trei ani şi jumătate de mandat, nu s-a putut depune un proiect pentru a obţine o finanţare nerambursabilă necesară montării unui sistem de supraveghere video performant îl cunoaşteţi: hotărârea de Consiliu Local privitoare la documentaţia investiţiei, atacată în instanţă de Gheorghe Mîzgaciu, care a pierdut definitiv procesul în luna martie a acestui an. Mîzgaciu are o continuatoare a blocajului iniţiat de acesta în 2022: în aprilie 2024, la aproape doi ani de la data emiterii hotărârii, o bucureşteancă pe nume Rodica Dureci vrea anulată hotărârea privitoare la camerele video, pentru aceleaşi motive asupra cărora magistraţii s-au pronunţat o dată. Pierdere de timp, cu intenţia de a împiedica autorităţile locale să facă rost de fondurile europene necesare implementării investiţiei propusă încă din 2021, de când Elena Lasconi a încercat restructurarea Poliţiei Locale, prin renunţarea la 13 posturi de paznici, demers zădărnicit atunci de justiţiarii de la PSD. În condiţiile în care nu s-a putut, nu că nu s-a vrut, să fie pusă în practică până la acest moment intenţia de dotare a municipiului cu cele mai bune camere video, menite să descurajeze infracţionalitatea, nu este cazul să ne plângem că ne îngroapă gunoiul ori că s-a umplut din nou oraşul de câini.
- O parte dintre camerele video din prezent nu funcţionează
Acum nu susţinem că, dacă am fi avut camere video, sclipea Câmpulungul de curăţenie ori că vedeam maidanezi doar în poze. Nu, însă ar fi fost depistaţi cei care aruncă gunoi şi câini pe străzile municipiului, iar sancţionarea cu regularitate a acestor fapte comise în dispreţul unei comunităţi, care vrea ordine, ar mai fi descurajat atitudini asemănătoare. Dacă eşti un om corect şi n-ai nimic de ascuns, nu te deranjează camerele video, al căror rol nu poate fi decât unul benefic pentru un oraş în care tot soiul de secături distrug bunurile publice ori umplu malurile râului, păduricile şi ghenele de moloz, hârburi şi te miri ce alte resturi.
„Am câştigat procesul, dar aţi văzut că în Consiliul Local a venit cu aceeaşi speţă o altă persoană. Care are o legătură strânsă cu persoana care a iniţiat procesul. O să accesăm fonduri europene, pentru că nu ne permitem să le luăm cu banii Primăriei.”, a confirmat primăriţa Elena Lasconi două lucruri. Primul: se pregăteşte altă tentativă de blocare a investiţiei cât durează alt proces. Al doilea: sistemul de monitorizare video nu va fi plătit niciodată din bani locali, ci din fonduri atrase.
Actuala reţea de camere video este departe de ceea ce ar trebui să fie, pentru a ajuta Primăria să protejeze bunurile şi persoanele. „Pentru jumătate dintre ele, pregătim o licitaţie – am văzut referatul de necesitate – ca să fie reparate sau înlocuite cele care nu se mai pot repara. Unele dintre ele nu funcţionează. Asta din cauza faptului că şeful Poliţiei Locale nu se ocupă. În mod normal, dacă eşti la dispecerat şi vezi că anumite camere nu funcţionează, nu trebuie să atragi atenţia? Trebuie să se trezească primarul?! Pentru că de la mine a pornit. I-am cerut întreaga situaţie. Dacă nu a observat, nu are ce să caute într-un dispecerat.”, a afirmat Elena Lasconi.
- Pentru ca disponibilizaţii să nu mai câştige procesele, Executivul intenţionează să le aplice gradual sancţiunile înainte de concediere
Astfel de angajaţi, care n-au remarcat carenţele sistemului de supraveghere video, sunt păstraţi pe post pe mai departe din motivul cu care am deschis acest articol. „Am avut o organigramă trecută prin Consiliul Local, prin care ne-am propus să renunţăm la paznicii de la Poliţia Locală, pentru că am spus că vom cumpăra camere de supraveghere. Acesta este trendul. Dar au câştigat în instanţă. O procedură corectă şi faţă de angajat, şi cu şanse de câştig în instanţă durează în jur de doi ani. Eu nu mi-am consumat energia pentru a da oameni afară, chiar dacă nu sunt extraordinari. Din contră, am ţinut aproape de colegii mei. Dar mă supără foarte mult o parte din Poliţia Locală, nu le pun o etichetă tuturor. În momentul în care nu-şi fac treaba sau constat lucruri de acest fel, că nu funcţionează camerele de supraveghere, notă explicativă! Notă explicativă de la şeful Poliţiei Locale, notă explicativă de la cel care a fost la dispecerat. Apoi avertisment, încă o notă explicativă, avertisment, încă o notă explicativă, avertisment, 10% din salariu, imposibilitatea de a participa la concurs ca să creşti în grad, după care poţi să-l dai afară. Dacă te ţii de aceste lucruri, în doi ani, ai şanse de câştig. Probabil că vom ajunge acolo dacă oamenii nu înţeleg de vorbă bună.”, a relatat şefa Executivului.
- Primăriţa a ajuns să-i cunoască pe căruţaşii cu care se intersectează frecvent pe traseu, din cauză că Poliţia Locală nu se leagă de ei
Poliţia Locală este unul dintre domeniile Primăriei care nu duce lipsă de personal. Dimpotrivă, aici, Primăria chiar nu are nevoie de toţi. „Noi suntem subdimensionaţi pe partea de achiziţii. Eu nu doresc să dau afară pe nimeni. Fiecare om are de hrănit o familie. Dar vreau să văd că, atunci când vii la serviciu, dai măcar 10%, nu zero. Pentru că am luptat pentru ei, pentru că le-am mărit salariile, pentru că le-am dat norma de hrană, aşa cum spune legea.”, a afirmat Elena Lasconi.
În mandatul ei, nu s-a făcut nicio angajare la Poliţia Locală. „Sunt mulţi care sunt foarte buni. N-aş avea o problemă cu ei la un eveniment sau la o vizită importantă. Dar nu sunt toţi şi ar trebui să zbârnâie. Sunt terenuri private cu copaci care stau să cadă. Proprietarul are obligaţia să taie crengile care vin peste cablurile electrice, peste stradă de nu poţi să treci cu maşina. Se ating toate tirurile de ele. Atunci, Poliţia Locală trebuie să-i dea un avertisment, nu amendă din prima. Trebuie să ai o Poliţie funcţională. Se aruncă gunoaie peste tot la ghenă. Cel de la Mediu ar trebui să vadă, căci sunt camere. Toate ghenele vor avea camere video. La fel, în toate locurile de joacă pentru copii, în apropierea şcolilor, a instituţiilor, în intersecţii, la intrările în oraş. Dar trebuie să scăpăm o dată şi de câini. Când merg pe teren, văd câte un ursar cu căruţa pe la „Dulcica”, în Vişoi, şi cobor geamul: „Ce cauţi aici? Du-te înapoi, că ştiu de unde eşti!” Ştiu că vine de la Nămăeşti. „Doamna primăriţă, imediat plec!” Eu nu pot să mă duc după el, ca să-i dau amendă. Îl sun pe şeful Poliţiei. După o oră, eram pe teren în altă parte şi iar îl văd. „Acum te duci, că mă ţin după tine!” M-am apucat să fac eu Poliţie.”, a povestit Elena Lasconi una dintre situaţiile nelipsite din peisajul urban al cartierelor, în care, într-adevăr, se simte lipsa intervenţiei Poliţiei Locale.