De mai multă vreme, parcarea din vecinătatea Mănăstirii „Negru Vodă” şi a Protoieriei Câmpulung a devenit locul de hârjoană a unor tineri, care beau, fumează şi se hlizesc zgomotos. Majoritatea celor care îi văd – în timpul zilei, în timpul programului şcolar – intuiesc de la ce liceu provine tineretul căruia, nefiindu-i îngăduit să fumeze în curtea şcolii, se retrage într-un loc în care, minte de ai, nu te pretezi la un asemenea comportament. Povestea cu fumatul şi umplerea străzii de chiştoace este veche şi, mai mult ca sigur, a fost reclamată autorităţilor de localnicii care mătură după liceenii cu dureri în cot de faptul că produc mizerie şi gălăgie. Dacă Poliţia Locală i-ar zburătăci în timpul raidurilor pe care este obligată să le facă prin oraş, disconfortul sesizat de cetăţenii din zonă ar fi „istorie”. Din păcate, prin inacţiunea unui serviciu „încremenit” într-o atitudine ce necesită un serios împins de la spate, deranjul continuă să se menţină actual. Deşi taxat cu nişte sancţiuni, s-ar rezolva atât de uşor!
- Viceprimarul şi poliţiştii locali, trataţi cu aroganţă de puştii care se distrează în parcarea de lângă mănăstire
Viceprimarul Alin Vlădău a povestit la o emisiune tv experienţa proprie cu un grup de tineri pripăşiţi în parcarea de lângă mănăstire. „Discuţia este mai veche. Tinerii care mai fumează, de pe la „Dinicu”, întrucât conducerea de la „Dinicu” le-a spus că le dă amenzi – şi le dă – dacă îi mai prinde fumând în şcoală, se duc să fumeze acolo. Seara, după program, la nouă, zece, unsprezece, se adună acolo. Acum un an şi jumătate, se adunau în parcarea de la stadion. Nu este nicio problemă că se adună, dacă nu fac deranj. Dar mai fac drifturi, ce făceau ei în parcarea de la stadion, mâncau seminţe, lăsau dozele pe jos. În permanenţă, ADP avea probleme să adune, după zilele de week-end, vineri, sâmbătă, duminică. Acum s-au mutat acolo (n.r. lângă mănăstire). M-am dus într-o seară, pe la unsprezece. M-am dus pentru că am primit nişte reclamaţii de la cetăţeni şi este cumva în zona mea de trecere. N-aveam cum să-i ignor şi, în plus, ştiam. Am parcat pe partea spre Protoierie, am stat vreo zece minute şi m-am uitat la ei. Am văzut că aveau doze de suc, fumau, nu ştiu ce fumau… erau vreo şapte-opt maşini. Drifturile le fac un pic mai jos. N-a plecat niciun drift atunci, la ora unsprezece. La un moment dat, am deschis geamul şi le-am spus: „Bună, copii! Ce faceţi aici?” Nu le-am spus cine sunt. O domnişoară, care stătea cu spatele, s-a întors în scârbă la mine. „Domnişoara cu „Barbie” (n.r. pe spatele bluzei roz era scris „Barbie”), unde aruncaţi voi dozele de suc? Nu este ok ce faceţi aici.” „Mă laşi?” Acesta a fost răspunsul.”, a relatat viceprimarul Câmpulungului comportamentul tupeist al unei generaţii căreia el îi dă o şansă de îndreptare dacă ar avea un loc al lor. Deşi este greu de crezut că, dacă Primăria le va oferi un spaţiu amenajat special pentru ei, aşa cum intenţionează, aceştia se vor strânge acolo, ştiind că sunt supravegheaţi.
În acel moment, viceprimarul Alin Vlădău a sunat la Poliţia Locală şi le-a cerut agenţilor să meargă la grupul de tineri care se distra în parcarea de lângă mănăstire. „Vorbiţi cu ei şi spuneţi-le că nu este în regulă să se adune acolo şi să facă mizerie, pentru că, a doua zi, trebuie să vină cineva ca să cureţe. Ştiţi cine curăţă? Curăţă femeia de serviciu de la Protoierie şi curăţă oamenii care locuiesc acolo. Sunt câteva familii pe care le cunosc şi care ies la curăţenie, pentru că nu le place mizeria. Oamenii mi-au spus: „Domnul viceprimar, faceţi ceva cu ei!” „Sunt copii, au şi ei dreptul să stea, dar să nu lase mizerie şi să nu facă scandal. Să nu pună manele la maxim, la unsprezece noaptea.”, a continuat secundul Primăriei Câmpulung.
Un echipaj al Poliţiei Locale s-a deplasat în zonă. „N-au avut nici ei succes. La fel au fost trataţi, cu aroganţă. Le-au dat avertisment. Eu o să-i urmăresc în week-end-uri, pentru că în week-end se duc. Tinerii au nevoie de un loc al lor, în care să stea şi să socializeze. O să le facem un astfel de spaţiu.”, a mai spus vicele Alin Vlădău.
- Într-un părculeţ din Vişoi, îngrijit de nişte oameni în vârstă, se adună tineri care beau, chiuie, pun manele, mănâncă seminţe
La fel se întâmplă în cartiere. Într-un părculeţ din Vişoi, îngrijit de nişte oameni în vârstă, dar cu suflet, „se adună tinerii, aşa cum ştim noi că sunt unii tineri… beau bere, chiuie, pun manele, mănâncă seminţe. A doua zi, oamenii, acei pensionari, care stau acolo, fac curăţenie în urma lor. Strigă la ei de la etaj: „Nu mai aruncaţi, măi copii”! Nu vreau să vă spun cum sună răspunsul copiilor în filmarea pe care o am. Sunt tineri de 17-18 ani sau mai mult.”, afirma viceprimarul Alin Vlădău, convins că cei deranjaţi nu rezolvă cu vorba bună. De ce? „Din păcate, aceşti tineri consumă şi alcool. Şi oamenii se tem să iasă şi să-i ia de mânuţă ca să facă împreună curăţenie. Şi se mai consumă şi alte chestii.”, a continuat acesta.
Soluţia: apel la Poliţia Locală. „Numărul de la Poliţia Locală este pe site-ul Primăriei. Oamenii sună, Poliţia Locală trebuie să vină, dar mă pot suna şi pe mine. Ca să văd şi eu dacă Poliţia Locală a făcut ceva. Greşeala lor asta e: „Măi băieţi, hai să nu mai facem! Deranjăm!” „Gata, şeful!”, zic ei. Şi au plecat. Într-o jumătate de oră, fac la fel. Prima dată, îi avertizezi. A doua oară când vii, dă-le o amendă.”, a precizat Alin Vlădău.