4 C
Campulung Muscel
18/01/2025

Cum se scuză poliţiştii locali când trebuie să amendeze pe cineva: „Primăriţa ne-a trimis!”

Şi primăriţa Elena Lasconi, şi viceprimarul Alin Vlădău reclamă lipsa de organizare a Poliţiei Locale, care are un mare cusur. Trăind într-o comunitate mică, în care fiecare se cunoaşte cu fiecare, agenţii Primăriei au o jenă până şi să atenţioneze, darămite să amendeze, pe contravenienţii din rândul „alor noştri”. „Sunt ai noştri.”, motivează aceştia de ce nu aplică sancţiuni celor care calcă pe bec, de obicei, parcând aiurea, căci parcajele anapoda furnizează cel mai mult material sancţionator, deşi nici cu mizeria nu ne este ruşine că ne-ar lipsi. Dacă chiar trebuie să aplice o amendă, atunci o fac în numele Elenei Lasconi. O bagă la înaintare pe primăriţă, ca s-o înjure taxatul pe ea, căci ea l-a trimis pe nevinovatul în uniformă să-i uşureze buzunarele. De parcă nu intră în fişa postului angajatului Primăriei depistarea neregulilor – cu duiumul – şi descurajarea lor prin amendă.

  • Elena Lasconi: „Poliţiştilor locali le este teamă să se ducă şi să le spună celor care intră cu maşinile pe bulevard, celor care aruncă chiştoace, care calcă pe flori, care distrug”

În al doilea mandat de primar, Elena Lasconi a anunţat că-şi va dedica timpul şi atenţia punerii în ordine a treburilor în cadrul Poliţiei Locale. „Nu sunt mulţumită de felul în care sunt organizaţi. Am colegi pe care mă bazez. Nu mi-ar fi teamă dacă ar fi un conflict pe stradă şi unii dintre ei ar fi pe lângă mine. Aş ştii că sunt în siguranţă. Faptul că sunt de aici… dacă am avea nişte poliţişti locali din altă localitate, lucrurile ar merge bine. Poliţiştilor locali le este teamă să se ducă şi să le spună celor care intră cu maşinile pe bulevard, celor care aruncă chiştoace, care calcă pe flori, care distrug ş.a.m.d. Ei le spun: primăriţa ne-a trimis. Adică eu i-am trimis. Ei nu sunt în stare să le spună ce articole de lege au încălcat şi să dea o amendă, care să nu fie de contestat, s-o câştige. Am crescut amenzile la maximul posibil. Nu poţi să te duci mai mult de 2.500 lei amendă la nivelul Câmpulungului. În mod special pentru curăţenie le-am crescut. Dar mă ocup în al doilea mandat. Primul mandat a fost să-mi depun toată energia pentru a accesa fonduri europene şi am reuşit. Nu singură, împreună cu echipa. Dar în al doilea mandat o să avem aplecare către Poliţia Locală.”, a declarat, de curând, Elena Lasconi.

  • Vicele Alin Vlădău îi convoacă din nou la o discuţie pe agenţii Primăriei pe tema curăţeniei de Paşte

Pe final de mandat, i-a luat în primire pe agenţii Primăriei viceprimarul Alin Vlădău, care a avut o primă întâlnire şi discuţie cu aceştia şi a anunţat-o şi pe a doua. Subiectul celei de-a doua şedinţe cu angajaţii Poliţiei Locale: menţinerea curăţeniei de Paşte prin sancţionarea celor care nesocotesc normele de bună convieţuire.

„Eu am lucrat în privat şi toate lucrurile se fac în echipă. În toată organizarea, că e şantier, că e primărie, că e ONG, că e multinaţională, există discuţii premergătoare oricărei activităţi, există pregătirile de lucru. Aşa am fost obişnuit, să port discuţii cu departamentele şi mi-am propus ca măcar lunar să fac o şedinţă cu cei de la Poliţia Locală.”, spunea vicele Vlădău.

Prima a avut rezultate mulţumitoare, potrivit acestuia. „Urmează a doua şedinţă, care va fi mai importantă, şi ne vom mobiliza mai tare pentru campania de primăvară. Curăţenia de primăvară. Este foarte important să avem un oraş curat în perioada sărbătorilor, pentru că ştim cu toţii că ne vin copiii acasă, ne vin musafiri de sărbători, vin mulţi oameni la biserici. Dacă facem această campanie responsabil, vom avea şi noi un oraş mai curat. Se vor vedea schimbări. Va trebui să refacem trecerile de pietoni, plus alte amenajări.”, a anunţat secundul primăriţei Elena Lasconi.

  • „I-am explicat şefului de la Poliţia Locală că trebuie să lăsăm orgoliile la o parte, trebuie să lăsăm cumetriile la o parte”

În opinia viceprimarului, faptul că o parte dintre poliţiştii locali au devenit mai activi constituie „un nou început”. „Avem oameni foarte buni la Poliţia Locală, dar, ca în orice echipă, când îţi lipseşte ceva, nu funcţionezi. Am avut discuţii cu domnul şef de la Poliţia Locală şi i-am explicat că trebuie să lucrăm în echipă, trebuie să lăsăm orgoliile la o parte, trebuie să lăsăm cumetriile la o parte. Că putem s-o amendăm şi pe mama, putem să-l amendăm şi pe tata, dacă au greşit. Nu trebuie să ţinem cont că nu pot să-i dau amendă… Am auzit, mi s-a spus: nu pot să-i dau amendă, că e nu ştiu cine. Acel „nu ştiu cine” ce are? Are epoleţi? Şi dacă are epoleţi, ce? Mama, tata, sora, dacă au greşit, trebuie să plătească. Nu trebuie să ne fie ruşine. Am avut această discuţie cu un grup de cetăţeni, când am fost la o parcare, la ghena de gunoi, şi m-a întrebat un domn mai în vârstă: „Cum v-aţi gândit să faceţi ordine? Oamenii au aruncat iar. Aţi venit şi acum două săptămâni, a fost bine o săptămână şi iar s-a adunat mizerie.” Cu amenzi! Punem cameră video şi dăm amenzi. „Nu puteţi să daţi acum amenzi, că nu vă mai alege nimeni!” Din contră, acum dăm amenzi. Pentru că omul, care are mintea limpede, înţelege că nu vreau eu să-i dau amendă. Mai întâi, poliţistul local îţi dă un avertisment dacă ai parcat greşit. Dar, dacă mâine se întâmplă la fel, nu-l mai iartă. (…) Nimeni nu respectă regulile în Câmpulung, nici de parcare, nici de circulaţie, nici de aruncat gunoiul, nici de bun simţ, niciun fel de regulă! Poliţistul local, când îl vede pe cetăţean că a aruncat, trebuie să-i spună. Dar nu-i spune. L-am întrebat la un moment dat: de ce nu-i dai amendă lui „cutare”, căci te-ai uitat la el şi ai văzut cum a parcat?! Îmi spun: e… de-al nostru, e cunoscut. Da, dar ai noştri ne strică rostul.”, a povestit viceprimarul Alin Vlădău.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!