În această săptămână, în perioada 23-24 aprilie 2024, cu aproape două săptămâni înainte de Sărbătoarea Paştelui, Muzeul Municipal Câmpulung, împreună cu Centrul Cultural Oratia, a organizat, la Secţia de Etnografie şi Artă Populară, ediţia a doua a atelierelor „Iepuraşul de Paşti – poveşti pascale şi încondeiere de ouă”.
La această ediţie au participat elevi ai instituţiilor de învăţământ atât din Câmpulung, cât şi din zonele limitrofe. În cadrul atelierelor, aceştia au avut ocazia să încondeieze ouă cu ajutorul beţişoarelor şi materialelor puse la dispoziţie de către Muzeul Municipal, inspirându-se din imaginile cu ouă încondeiate cu motive specifice zonei de Muscel, reuşind să redea diferite nuanţe şi modele. „Elevii au învăţat despre tehnicile de încondeiere a ouălor, despre cromatica utilizată, cât şi despre motivele de decorare a oului, printre care se numără: motive geometrice, motive zoomorfe, motive florale, motive vegetale, motive antropomorfe, motive scheomorfe. Fiecare copil a ales ceea ce l-a atras mai mult, iar elevii au fost extrem de încântaţi şi chiar entuziasmaţi, lucrând cu multă răbdare şi migală, din mâinile lor ieşind adevărate opere de artă. Toate activităţile atelierelor nu le-am fi putut organiza fără ajutorul celorlalţi colegi din cadrul secţiilor Muzeului Municipal Câmpulung şi din cadrul Centrului Cultural Oratia şi vreau să le mulţumesc pe această cale!”, a transmis Sanda Safta, şefa Secţiei de Etnografie şi Artă Populară.
În cele două zile au fost prezenţi doi invitaţi speciali, respectiv meşterul popular Raluca Drăghici, şi povestitorul Cristian Matei. După încondeierea ouălor, copiii au avut parte de o sesiune de poveşti, în care Cristian Matei le-a citit celor prezenţi diferite naraţiuni, poezii şi pilde, selectate pentru toate categoriile de vârstă. Cu toate că la ateliere au predominat cei micuţi, în acest an s-au făcut remarcaţi şi cei mari, de clasa a IX-a, care au dat frâu liber imaginaţiei şi au reuşit să decoreze unele dintre cele mai frumoase ouă. „Sărbătoarea Paştelui este despre ceea ce înseamnă să fii bun, să împarţi, să înţelegi suferinţa altora, şi cam despre asta este vorba şi în poveştile alese datorită grupurilor, ele fiind mai „pestriţe” de data aceasta. Am încercat din nou, împreună cu muzeograful şi istoricul Sanda Safta, prietena mea, să alegem textele cele mai potrivite. În principal, au venit copilaşi preşcolari, de şcoală primară şi gimnaziu. Am dorit să punctăm şi acest moment pentru că Paştele este, până la urmă, o sărbătoare a noastră, creştinească, în care, aşa cum spuneam şi la început, încercăm să fim altfel. Şi eu am încercat să citesc altfel poveştile şi sper că a fost pe gustul lor, atât pe gustul celor mici, dar mai ales pe gustul celor mari. Am fost uimit să constat că cei mari înţelegeau că sunt în aceeaşi încăpere cu copilaşi mai mici şi trebuiau să se comporte ca atare. Când vine vorba de poveşti, întotdeauna îmi aduc aminte de băiatul meu, când era mic, cu câtă curiozitate şi bucurie în ochi încerca să-şi găsească darurile.”, a relatat povestitorul Cristian Matei.
R.A. ȘTEFAN