3.5 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Scrisori din Câmpulung de Adrian Săvoiu – Câmpulungul în fotografii de Alexandru Antoniu (1893)

Fotograful Alexandru Antoniu, activ la București între 1890 și 1925, s-a remarcat în special prin lucrarea sa intitulată „Albumul General al României. Compus din 300 tablouri reprezentând: monumentele istorice și contimporane, poziții pitorești, Domeniul Coroanei și costume naționale, cu descrierea istorică și pitorească”. Albumul este structurat în două mari secțiuni: partea I a apărut în 1901 la Atelierele Stengel&Co. din Dresda, iar partea a II-a, în 1904, la Editura Socec din Bucureşti.

Foto: Alexandru Antoniu, „Albumul General al României”, 1893. Orașul Câmpulung

Alexandru Antoniu (circa 1860-1925) este cunoscut ca „fotograful Micului Paris” şi s-a bucurat din plin de stima contemporanilor. Lui îi datorăm majoritatea imaginilor proaspete ale cutărui palat sau bulevard din Bucureştiul abia născutului secol XX. Fotografiile cuprinse în primul volum din „Albumul General al României”, expuse la Expoziția Universală de la Paris din 1900, i-au adus autorului medalia de bronz.
Alexandru Antoniu a publicat și alte albume de mare interes: „Albumul armatei române” (1902), „Amintiri din România. Expoziţia Națională Română 1906. Cu ocazia jubileului de 40 de ani de domnie a M. S. Regelui Carol I” (1906) și „Din București” (1910), toate tipărite la Editura Socec din Capitală.

„Albumul General al României. Judeţul Muscel”(1893)

Foto: Alexandru Antoniu, „Albumul General al României”, 1893. Orașul Câmpulung

În 1893, ca parte componentă a unui întreg care va constitui „Albumul General al României”, Alexandru Antoniu a tipărit la editura Carol Göbl din București un splendid album dedicat fostului județ Muscel, conținând 44 de imagini în care pot fi văzute panorame ale Câmpulungului și vechile lui biserici, dar și mânăstiri, monumente istorice și peisaje din întreg județul. Nu lipsesc fotografiile care ilustrează frumusețea costumului național din zona Rucăr.

Foto: Alexandru Antoniu, „Albumul General al României”, 1893. Orașul Câmpulung – Gimnaziul

Într-un mod cu totul interesant, mergând pe aceeași idee și în același an 1893, fotograful Ioan Niculescu din București finaliza, după o trudă de patru ani, albumul „Monumente istorice ale României. Tipuri din județele Argeș și Muscel. Anul 1893”, care conținea 83 de fotografii din cele două județe. Din albumul original al lui Ioan Niculescu, netipărit în epocă, se mai cunosc astăzi doar două exemplare, unul aflat la Biblioteca Academiei Române din București, iar celălalt la Curtea de Argeș.

***

Foto: Alexandru Antoniu, „Albumul General al României”, 1893. Orașul Câmpulung – Fabrica de Hârtie

În două fotografii din „Albumul General al României. Județul Muscel” (1893), Alexandru Antoniu ne prezintă vederi generale cu orașul Câmpulung. În prima, fotograful și-a așezat aparatul pe culmea care se întinde în spatele bisericii Flămânda și oferă o largă deschidere spre Câmpulung. În partea stângă, se vede albia Râului Târgului și podul care duce din oraș spre Școala Normală „Carol I”. Apoi, panoramând de la stânga spre dreapta, pot fi identificate Mânăstirea Câmpulung (astăzi „Negru-Vodă”), alte biserici ale orașului și construcțiile de atunci.

Foto: Alexandru Antoniu, „Album General al României. Județul Muscel”, 1893 – coperta

În cea de-a doua fotografie, făcută din turnul Mânăstirii Câmpulung spre direcția nord, se văd în prim-plan vechile clădiri ale orașului, azi demolate, artera principală care trece pe lângă mânăstire, casa Gheorghe Ștefănescu (1735), rămasă astăzi cea mai veche din Câmpulung, Biserica Domnească, turlele altor biserici și, în dreapta, albia Râului Târgului.

Foto: „Albumul General al României. Monumente istorice, Edificiile publice, Pozițiuni, Costume naționale, Obiceiuri de la țară și altele. Făcut în zilele Majestății Sale Regelui Carol I, în al XXVII-lea an de domnie” de Alexandru Antoniu, fotograf, 1893. Pagina de titlu

În alte două imagini din Câmpulung apar Gimnaziul „Dinicu Golescu”, tocmai construit, și Fabrica de Hârtie „Câmpulungul”, intrată în circuitul economic în 1888.

Notă:
În ediții viitoare ale ziarului vom reveni cu alte fotografii ale lui Alexandru Antoniu din „Albumul General al României. Județul Muscel” (1893).
Sursa fotografiilor: Biblioteca digitală a publicațiilor culturale (biblioteca-digitala.ro)

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!