-3.4 C
Campulung Muscel
16/01/2025

Pescarii Asociaţiei Aqua Crisius, împreună cu voluntarii Asociaţiei Tinerilor Rucăreni, au curăţat malul lacului Sătic de mizeriile lăsate de oameni necivilizați

În cadrul unei iniţiative de protejare a mediului înconjurător, Asociaţia Aqua Crisius a colaborat cu Asociaţia Tinerilor Rucăreni şi voluntari pescari pentru a curăţa malul lacului de la Sătic, cu sprijinul Primăriei Rucăr. Cu ajutorul unei maşini şi a unui buldozer oferite de Primărie, echipa de aproximativ 20 de voluntari a reuşit să adune un total de 6-7 metri cubi de deşeuri, contribuind astfel la îmbunătăţirea stării de sănătate a ecosistemului zonei.

Printre cei implicaţi în această acţiune se numără pescari pasionaţi, membri ai Asociaţiei Aqua Crisius, membri ai Asociaţiei Tinerilor Rucăreni, precum şi un proprietar al unei pensiuni din zonă, fiecare aducându-şi contribuţia în lupta împotriva poluării. Cu toate eforturile depuse, este regretabil faptul că în doar patru luni de la ultima intervenţie de ecologizare, deşeurile s-au acumulat din nou în jurul lacului. „Pe noi ne bucură faptul că sunt din ce în ce mai puţine deşeuri. Din păcate, nu este prima astfel de acţiune pe care o organizăm şi, cu siguranţă, nici ultima. Este un paradox aici, la Sătic, pentru că în zonă nu ştiu dacă sunt 5 case locuite, şi majoritatea celor care ajung în zonă fie vin la pensiuni sau case de vacanţă, fie administrează diferite unităţi de cazare. Atunci, vorbim practic de oameni care vin aici să se bucure de natură, dar în acelaşi timp o murdăresc. Mi se pare de-a dreptul uluitor acest comportament şi nu-mi vine să cred că de la ultima curăţenie, făcută în luna noiembrie 2023, şi fiind, totuşi, extrasezon, noi după câteva luni am reuşit să mai avem de adunat încă 6-7 mc de deşeuri. Este inimaginabil. Chiar ne miră şi pe noi de unde poate să apară atât gunoi.”, ne-a relatat Andrei Togor, preşedintele Asociaţiei Aqua Crisius.

Scopul principal al acestei acţiuni a fost pregătirea terenului pentru noul sezon de pescuit, care a început astăzi, 1 aprilie 2024. Lacul Sătic, gestionat de Asociaţia Aqua Crisius, ca fond piscicol, atrage numeroşi pescari în căutarea păstrăvului. În acest sens, Asociaţia a impus câteva reguli stricte pentru protejarea resurselor piscicole, limitând numărul de păstrăvi reţinuţi la maxim doi, cu dimensiuni cuprinse între 25-45 cm. Păstrăvii care depăşesc această limită sunt consideraţi trofee şi sunt eliberaţi înapoi în apă. „Noi am şi realizat o populare în urmă cu 3 săptămâni şi vrem să asigurăm un nivel populaţional optim în ideea de a repeta aceste populări cu frecvenţă lunară. Pescarii pot reţine maxim doi păstrăvi între 25-45 cm lungime corporală. Cei peste 45 de cm sunt consideraţi trofeu. Acel peşte, odată eliberat, poate cauza o bucurie altui pescar, sau poate chiar nouă, după ce mai creşte un pic.”, a explicat Andrei Togor.

Este necesar ca oamenii care vizitează această zonă să conştientizeze faptul că trebuie să arunce deşeurile în mod responsabil şi să ţină cont că în apă există viaţă.

Robert Adrian ŞTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!