Un motiv de mândrie pentru reuşita în cariera profesională pe care şi-a clădit-o în învăţământul superior ni-l oferă în aceste zile Ana Maria Cazan, devenită noul decan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Braşov. Câmpulungeanca noastră, absolventă a Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, ocupa, până la recenta şi meritata promovare în cea mai înaltă poziţie în ierarhia facultăţii, funcţia de prodecan. Anul trecut, am revăzut-o cu plăcere pe prof. dr. psih. habil Ana Maria Cazan la festivitatea de deschidere a anului şcolar 2023-2024 la colegiul pe care l-a absolvit-o în 2003, aflându-se printre oficialităţile invitate de directorul George Radu la unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa şcolii.
- „Cel mai tânăr decan! Încă Ana Maria Cazan poate fi confundată cu o studentă!”
Vestea promovării profesorului universitar doctor Ana Maria Cazan a fost anunţată public de Onelia Pescaru, jurnalist, psiholog clinician şi psihoterapeut, profesor la Universitatea Transilvania din Braşov. Aceasta a prezentat pe pagina de socializare reuşita extraordinară a câmpulungencei noastre, însoţită de gânduri de prietenie şi admiraţie pentru fosta sa studentă. Într-adevăr, Ana Maria Cazan a avut o evoluţie excepţională, parcurgând rapid etape profesionale esenţiale: diploma de doctorat obţinută la cinci ani de la absolvirea facultăţii, prodecan din anul 2016 şi profesor universitar din toamna anului trecut.
Vă prezentăm un fragment al textului Oneliei Pescaru, colega Anei Maria Cazan, un text care ne-a mers la suflet, dublând sentimentul de mândrie generat de realizările notabile ale unei tinere formate la Câmpulung.
„Felicitări, Ana Maria Cazan, de acum noul decan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Braşov. Cel mai tânăr! Încă Ana Maria Cazan poate fi confundată cu o studentă! La multe şi frumoase izbânzi academice şi nu numai! Sunt foarte mândră de tine şi de ceea ce reprezinţi pentru generaţia tânără şi pentru învăţământul braşovean.” Textul face trimitere la o emisiune pe care jurnalistul Onelia Pescaru a realizat-o cu „Ana Maria, despre Ana Maria, cea pe care am întâlnit-o în urmă cu circa 20 de ani, pe când era studentă la facultatea la care astăzi este decan.” „De atunci, s-au adăugat şi alte isprăvi academice şi sunt sigură că vor mai fi! Scriam atunci, pe când era doar conferenţiar: „Mândră tare de fosta mea studentă, astăzi prodecanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la Universitatea „Transilvania”, care aşează cercetarea românească acolo unde ne dorim cu toţii să fim: pe podium! Or fi cercetătorii britanici cei mai cei, dar nici românii nu sunt mai prejos, iar Ana ne dă credinţa că avem pe cine ne baza.”
- Carieră universitară de excepţie. Cu mult înainte de vârsta de 40 de ani, Ana Maria Cazan a devenit profesor universitar şi prodecan
Autoarea acestor rânduri a amintit cele patru studii „legate de gestionarea emoţiilor, frustrărilor, credinţelor şi resurselor noastre, în pandemie, pregătite de Ana Maria Cazan pentru Conferinţa Asociaţiei Psihologilor Români, din noiembrie, de la Bucureşti, şi unul realizat într-o echipă internaţională, de cercetători din 17 ţări, de pe trei continente.”
„Este chiar ea un „Tânăr în Braşov”, asemenea celor pe care i-a studiat, într-o cercetare amplă, realizată împreună cu doi masteranzi în Psihologie clinică şi psihoterapie de la Universitatea Transilvania din Braşov şi finanțată de DJTS. O cercetare care trebuie să intre în atenţia celor care ne conduc. (…)
Pentru fata din Câmpulung, venită la studii la Braşov, oraşul de sub Tâmpa a fost, cu siguranţă, o oportunitate, pentru că Ana Maria Cazan este deja, cu mult înainte de 40 de ani, profesor universitar şi prodecan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la Braşov. Ana Maria Cazan este şi în elita cercetătorilor lumii. Cea mai recentă cercetare, legată de comportamentul nostru de consum, apare şi în prestigioasa revistă „Nature”. Iar braşoveanca – de acum! – Ana Maria Cazan a fost unul dintre cei 171 de cercetători din 61 de ţări care au participat la studiul internaţional „The globalizability of temporal discounting”, publicat în „Nature Human Behaviour”.
Un studiu care arată că, atunci când vine vorba de comportamentul de cumpărare, faimosul „test al bezelei” de la grădiniţă (adică vrei o bezea acum sau aştepţi puţin şi primeşti două mai târziu) rămâne valabil la orice vârstă şi oriunde în lume. Adică „ce-i în mână nu-i minciună!”.”, scrie jurnalistul Onelia Pescaru.
- Din primăvara anului 2016, ocupa funcţia de prodecan. Primăvara anului 2024 i-a adus o nouă promovare în carieră
În intervalul 1998-2003, Ana Maria Cazan a urmat cursurile liceale, specializarea Învăţători – Educatoare, la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”. Parcursul pregătirii sale profesionale a continuat cu perioada studiilor superioare urmate, în intervalul 2003-2007, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. Specializată în Psihologie – Pedagogie, Ana Maria Cazan a obţinut şi două diplome de masterat. Prima, în Gestiunea şi dezvoltarea resursei umane, curs urmat între 2007-2009, la Facultatea de Drept şi Sociologie – Universitatea Transilvania. A doua, în Psihologia Personalităţii, obţinută la finalul cursului de master urmat între 2008-2010, la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Braşov.
Pregătirea universitară a continuat cu doctoratul în domeniul Psihologiei, între 2009-2012, la facultatea pe care, în prezent, o conduce ca decan. În 2017, a obţinut competenţa de „Abilitare în Psihologie”.
Evoluţia carierei sale didactice arată astfel:
-2007-2008: Cadru didactic asociat la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Braşov;
-2007-2008: Psiholog şcolar la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.19 din Braşov;
-2008-2013: Preparator universitar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Braşov;
-2013 – septembrie 2015: Lector universitar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Braşov;
-octombrie 2015 – octombrie 2023: Conferenţiar universitar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Braşov;
-octombrie 2023 – prezent: Profesor universitar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Braşov;
-2016-2024: Prodecan cu responsabilităţi de coordonare a activităţii didactice, cercetare ştiinţifică şi informatizare în cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din Braşov.
De curând, a promovat la conducerea facultăţii, în funcţia de decan, ceea ce reprezintă o bucurie şi o onoare pentru oraşul său natal. Ana Maria Cazan a desfăşurat o bogată activitate administrativă şi de coordonare în cadrul Departamentului de Psihologie, Educaţie şi Pregătirea Personalului Didactic, a fost implicată în proiecte, granturi şi contracte de cercetare ştiinţifică, precum şi în activităţi didactice în universităţi din străinătate. Este membru al mai multor asociaţii profesionale şi ştiinţifice, dar şi al unor comitete editoriale şi comitete de organizare a unor evenimente ştiinţifice.
Magda BĂNCESCU