Cea mai proaspătă ofertă de cumpărare a unei clădiri cu statut de monument istoric, lansată Consiliului Local, a privit un imobil din zona Şubeşti, amplasat în vecinătatea bisericii care a împrumutat numele cartierului. Înainte de a o scoate la vânzare, proprietarii casei au întrebat autorităţile locale dacă sunt interesate să cumpere. Procedura este impusă de lege în cazul construcţiilor care beneficiază de protecţie, datorită valorii lor arhitecturale pentru patrimoniul oraşului. Pentru a nu bloca demersul familiei care intenţionează să vândă, solicitarea a fost pusă în discuţia Consiliului Local la şedinţa extraordinară din 7 martie 2024. Aleşii au declinat oferta, în programul investiţional având deja planificată o achiziţie importantă: aripa privată a Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, pentru care au de plătit 210.000 euro.
- În ziua în care proprietarii s-au adresat Primăriei, cererea acestora a intrat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local
„Consiliul Local al municipiului Câmpulung nu îşi exercită dreptul de preempţiune pentru imobilul din strada Maior Giurăscu, nr.5 (…), compus din teren în suprafaţă de 1.825 mp (945 mp curţi construcţii şi 880 mp fâneţe) şi construcţii locuinţă cu suprafaţa de 261 mp, respectiv anexă cu suprafaţa de 11 mp, imobil monument istoric (…), denumit „Casa Bratu”, conform Listei monumentelor istorice aprobată prin OMCC nr.2314/2004, la valoarea de 420.000 euro.”, astfel s-a decis la şedinţa extraordinară pe a cărei ordine de zi a fost inserat acest punct.
După cum aflăm din documentaţia înaintată pentru studiu consilierilor locali şi jurnaliştilor, proprietarii au făcut cerere în aceeaşi zi în care a avut loc dezbaterea Consiliului Local. Pe 7 martie 2024, aceştia au depus la Primărie o adresă, prin care au solicitat punctul de vedere cu privire la exercitarea dreptului de preempţiune al Consiliului Local Câmpulung pentru imobilul precizat.
Articolul 4, alineatul 4, din Legea nr.442/2001 privind protejarea monumentelor istorice prevede că „monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condiţiile exercitării dreptului de preempţiune al statului român, prin Ministerul Culturii şi Cultelor, pentru monumentele istorice clasate în grupa A, sau prin serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Cultelor, pentru monumente istorice clasate în grupa B, ori al unităţilor administrativ-teritoriale, după caz, potrivit prezentei legi, sub sancţiunea nulităţii absolute a vânzării.”
Aceeaşi lege stabileşte că: „Termenul de exercitare a dreptului de preempţiune al statului este de maximum 25 de zile de la data înregistrării înştiinţării documentaţiei şi a propunerii de răspuns la Ministerul Culturii şi Cultelor sau, după caz, la serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii. În cazul în care Ministerul Culturii sau serviciile publice deconcentrate nu îşi exercită dreptul de preempţiune în termenul prevăzut, acest drept se transferă autorităţilor publice locale, care îl pot exercita în maximum 15 zile.”
În speţa „Casei Bratu”, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Argeş a transmis Primăriei Câmpulung, încă din 10 ianuarie 2024 , o adresă, prin care a informat autorităţile locale că nu este interesată să cumpere clădirea din municipiul nostru. Două luni mai târziu, proprietarii au solicitat o reacţie din partea administraţiei câmpulungene.
Ce este de remarcat este viteza cu care s-au conformat angajaţii Primăriei solicitării oamenilor de a le transmite „ori albă, ori neagră”. După cum punctam mai înainte, pe 7 martie 2024 a ajuns cererea acestora la Primărie şi, în aceeaşi zi, a şi fost introdusă pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local. Pentru acest punct s-au putut face şi referat de aprobare, şi raport de specialitate, şi proiect de hotărâre în aceeaşi zi, ca să prindă extraordinara programată în acea după amiază.