După cea mai amplă investiţie aflată pe agenda Primăriei Câmpulung, „Renovarea energetică a Spitalului Municipal Câmpulung”, în valoare de 27.165.940,60 lei, scoasă la licitaţie toamna trecută, i-a venit rândul Policlinicii Câmpulung să parcurgă aceeaşi procedură. Am relatat în mai multe ocazii că municipalitatea a obţinut finanţare prin PNRR pentru proiectul de reabilitare şi dotare a Policlinicii. Pe 25 ianuarie 2023, Elena Lasconi a semnat contractul de finanţare a acestui obiectiv.
Proiectul finanţat cu bani europeni va introduce imobilul într-o investiţie de anvergură, care presupune atât lucrări de amenajare a spaţiilor degradate, cât şi dotarea cabinetelor cu aparatură performantă. „Modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de Specialitate Câmpulung” sunt estimate la 15.543.336,84 lei. Administraţia câmpulungeană şi-a asumat o contribuţie proprie de 10,1%, ceea ce înseamnă 1.569.877,02 lei. Diferenţa de aproape 14 milioane de lei este acoperită din fonduri nerambursabile P.N.R.R., atât pentru reabilitarea cabinetelor, cât şi pentru achiziţia de aparatură medicală.
La mai bine de un an de la acceptarea în programul P.N.R.R. a administraţiei câmpulungene cu această investiţie care va schimba interiorul Policlinicii, pe 6 martie 2024 a fost dat startul procedurii de desemnare a constructorului. Deocamdată, s-a scos la licitaţie contractul pentru lucrările de construcţii necesare modernizării cabinetelor ambulatorii de specialitate din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung. Este vorba despre cabinetele din Policlinică. La fel ca la achiziţia de la Spital, Primăria, organizatoarea procedurii, caută să obţină de la firma câştigătoare cel mai bun raport calitate – preţ.
- În ce constă investiţia de modernizare
Constructorii cărora le-a atras atenţia noua „ofertă de lucru” din partea Primăriei Câmpulung au timp să se înscrie la licitaţie până pe 26 martie 2024. Contractul este estimat la 4.796.190,75 lei şi impune următoarele intervenţii executanţilor. Va fi înlocuită pardoseala actuală cu pardoseală tip Tarkett, de calitate superioară, pentru uz medical, pentru trafic intens, pe o suprafaţă de 2.908,30 mp. Pardoseala ar urma să urce până la înălţimea de 1.5 m.
Apoi vor fi reabilitaţi pereţii şi tavanele prin tencuială, gletuire şi aplicarea de vopsea lavabilă antimicrobiană, pe o suprafaţă desfăşurată de 3.317,45 mp. Lucrarea include şi reabilitarea a nouă grupuri sanitare, prin: montarea unei suprafeţe de 176,87 mp de faianţă; montarea unei suprafeţe de 40 mp de gresie; montarea a 9 chiuvete şi 9 toalete.
Vor fi montate 90 de întrerupătoare pentru iluminat, 180 de prize şi 180 de corpuri de iluminat şi vor fi înlocuite 150 de radiatoare cu dimensiunea de 1600X600. Radiatoarele vor fi dotate cu cap termostatic inteligent fără fir cu afişaj LCD, în scopul reducerii costurilor de încălzire cu până la 30%, datorită funcţiei de detectare a ferestrelor deschise sau a modului ecologic.
Totodată, vor fi înlocuite 106 uşi interioare pentru cabinete / acces grup sanitar. Vor fi uşi termopan de calitate superioară pentru exterior, culoare alb, cu geam pe 1/3 din suprafaţă, în partea de sus, şi vor avea o dimensiune de 98 x 210 cm. Vor fi înlocuite şi 14 uşi duble batante pentru hol. Uşile vor fi de calitate superioară, culoare alb, cu geam securizat pe cel puţin 1/3 din suprafaţă, în partea de sus, şi vor avea o dimensiune de 155 x 210 cm.
Durata contractului de lucrări nu va depăşi patru luni.
- 50 de ani în care nu s-a putut întreprinde o reabilitate capitală
„Clădirea Ambulatoriului de Specialitate Câmpulung a fost dată în folosinţă în anul 1974 şi, din păcate, a funcţionat fără investiţii în modernizare şi dotare aproximativ o jumătate de secol. Această unitate deserveşte aproximativ 120.000 de locuitori din Muscel. În perioada pandemiei de Covid-19, aceşti locuitori au avut de suferit, întrucât Spitalul Municipal Câmpulung a fost declarat spital-suport Covid şi, astfel, au rămas fără servicii medicale de urgenţă pe o rază de 50 km.
Cetăţenii şi-au îndreptat atenţia asupra Ambulatoriului de Specialitate, fiind unica instituţie medicală de stat din întreaga regiune care putea primi în continuare pacienţi non-Covid. Ceea ce au găsit a fost imaginea ponosită a unei clădiri, în care nu s-a investit nimic din 1974.
În anul 2020, ultimul etaj al clădirii era puternic afectat de infiltraţii din cauză că plafonul era deteriorat. Deşi clădirea are o structură P+2E, nu beneficia de un lift. În ultimii doi ani, s-au făcut investiţii în ambulatoriul de specialitate al Spitalului Municipal, astfel încât, în acest moment, primul etaj nu mai este afectat de infiltraţii cauzate de precipitaţii, s-a amenajat o recepţie modernă şi s-a dispus montarea unui lift. Lucrările au fost executate din donaţii şi alocări de la bugetul local.
Municipiul Câmpulung şi-a luat angajamentul să transforme această dovadă vie a proastei administraţii din ultimii 30 de ani într-un centru de excelenţă în ceea ce priveşte serviciile medicale ambulatorii. Investiţiile în domeniul medical din Câmpulung au fost, practic, inexistente în perioada postcomunistă atât în ceea ce priveşte întreţinerea, reabilitarea şi modernizarea imobilelor în care aceste servicii se desfăşoară, cât şi referitor la dotarea cu echipamente medicale de ultimă generaţie, care să asigure investigaţii performante, diagnosticare corectă, atractivitate pentru medici.”, este raţiunea fructificării oportunităţii de finanţare ivite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Municipalitatea, în parteneriat cu Spitalul Câmpulung, a elaborat proiectul „Modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de Specialitate Câmpulung”, prin care continuă demersurile iniţiate în urmă cu doi ani.
„Spitalul Câmpulung dispune de dotări insuficiente şi/sau depăşite, impunându-se investiţii nu doar pe componenta de infrastructură, cât şi pe cea de echipamente. Prin acest proiect ne propunem să igienizăm şi să modernizăm zonele comune şi cabinetele în care medicii îşi desfăşoară activitatea ambulatorie, alocând 31% din bugetul proiectului către lucrări de amenajare interioară, care nu necesită autorizaţie de construire.”, este dezideratul celor doi parteneri.