3.5 C
Campulung Muscel
23/01/2025

Răuţoiu trebuie să predea lucrarea de consolidare pe Chilii finalizată până pe 31 martie 2024

Neputând fi încheiat la 31 decembrie 2023, proiectul GAL prin care autorităţile şi-au propus o consolidare a malului care mărgineşte strada Chilii a fost prelungit până la 31 martie 2024. Actul adiţional care extinde durata contractului parafat cu firmele familiei Răuţoiu, executantele lucrării, a fost încheiat pe 29 decembrie 2023. Măsura a luat în calcul perioada friguroasă, când şantierele şi-au sistat activitatea. Deşi luna februarie, cu temperaturile ei de primăvară, a fost tocmai bună pentru lucru. Investiţia a fost derulată într-una dintre „zonele urbane marginalizate”, conform strategiei GAL Câmpulung Muscel, în baza căreia fondurile europene au fost direcţionate către cele trei teritorii alese: Grui, Cazărmilor şi Pescăreasa. Lucrarea propusă pe tronsonul din strada Chilii care face legătura cu Livadiei s-a derulat pe o lungime de 415 metri. Beneficiarii direcţi sunt 39 de persoane, care locuiesc în cele 13 gospodării de pe strada Chilii. Dintr-un total de 1.326.530 lei, valoarea proiectului, execuţia la data de 31 decembrie 2023 s-a cifrat la 1.060.820 lei.

  • Startul birocratic al proiectului: 1 noiembrie 2020  

Calea de acces inclusă pe lista de investiţii GAL de Liviu Ţâroiu, în mandatul său de primar, este o „stradă uşor pietruită, cu o umplutură compactată din balast şi piatră spartă de calcar de circa 10 cm, aşezată pe o argilă prăfoasă galbenă, plastic vârtoasă, cu pietriş. Pietruirea existentă are zone cu vegetaţie atât pe marginea drumului, cât şi pe zona mediană a acestuia şi este foarte colmatată. Pe stradă nu există şanţuri sau podeţe la intrările în curţi şi există zone cu declivităţi mari. Există tronsoane cu deblee sau ramblee mari, în general stabilizate datorită rădăcinilor copacilor de pe marginea drumului, dar există şi tronsoane afectate de degradări de teren, alunecări de suprafaţă active, care pot deteriora în viitor buna funcţionare a drumurilor.”, este un fragment al prezentării zonei de lucru în cadrul unui proiect cu o durată de implementare de 38 luni, de la 1 noiembrie 2020 şi până la 31 decembrie 2023.

Contractul de finanţare cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management, şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia, în calitate de Organism Intermediar, a fost încheiat pe 22 septembrie 2022.

Câteva referinţe despre această investiţie: valoare totală – 1.326.522,81 lei; valoare totală eligibilă – 1.245.415,29 lei; valoare nerambursabilă: 1.220.506,99 lei; contribuţie de la bugetul local la valoarea totală eligibilă (2%) – 24.908,30 lei; contribuţie de la bugetul local, valoare neeligibilă – 81.107,52 lei.

  • Executanţii: Răuţoiu, tatăl şi fiul   

Contractul de lucrări a fost încheiat pe 18 octombrie 2023, cu cele două firme ale familiei Răuţoiu, Group Concif, din Bădeni-Stoeneşti, patronată de Sorinel Răuţoiu, şi Conteh Barengott, din Târgovişte, firma fiului acestuia, George Răuţoiu. Preţul contractului de „Lucrări de consolidare a terenului în zona de risc Chilii” s-a cifrat la 1.059.900 lei, sumă în care au intrat: proiect tehnic şi detalii de execuţie – 14.994 lei, asistenţa tehnică din partea proiectantului – 1.428 lei, execuţia lucrărilor – 1.042.050,90 lei, verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie – 1.428 lei.

Prin contract, executanţilor li s-a impus o durată de o lună pentru serviciile de proiectare şi două luni pentru execuţie. Perioadă depăşită, după cum am punctat în debutul articolului, prin prelungirea ei până la 31 martie 2024.

În ce a constat investiţia? Efectuarea unor lucrări de consolidare, astfel: pe tronsonul Km 0+180 – Km 0+415, amenajarea unei fundaţii adâncite de parapet, pe partea stângă, iar pe dreapta, între Km 0+150 – 0+350, protejarea taluzului cu plase romboidale, conform profilului transversal tip. „Pentru scurgerea apelor se vor amenaja şanţuri din beton de ciment pentru a mări viteza de evacuare a apei şi a proteja, totodată, structura rutieră faţă de infiltraţiile de apă laterale, mai ales că proprietăţile pământului din patul drumului (argilă) sunt extrem de sensibile la variaţii de umiditate. De asemenea, vor fi montate indicatoare rutiere şi marcaje longitudinale.”, prevede lucrarea aflată în derulare.

Trebuie ştiut că acest tronson al străzii Chilii, care trece prin îmbunătăţirea descrisă, nu va fi asfaltat prin acest proiect.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!