Primăria a asigurat în bugetul acestui an o parte din banii necesari punerii la punct a suprafeţei de joc a sălii de sport a Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel”. Instituţia de învăţământ figura iniţial pe lista de investiţii cu încă 100.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de reconversie a clădirii fostei centrale termice în sală multifuncţională. Banii propuşi a fi folosiţi în acest scop proveneau din excedentul bugetar, adică economiile înregistrate în anii anteriori. Transformarea centralei termice într-o clădire cu mai multe destinaţii este un obiectiv care se tot finanţează din bugetul Câmpulungului, din mandatul lui Liviu Ţâroiu, şi nu se mai încheie, în ciuda faptului că s-au pompat sute de mii de lei în ea. Şi tot nu este gata. În schimb, reabilitarea sălii de sport, o acţiune speculată electoral, din păcate, nu-şi găseşte finanţarea integrală în rezervele acestui an, care nu asigură nici fondurile pentru înlocuirea suprafeţei de joc. Pentru o investiţie completă, care să includă şi vestiarele, necesarul sare de un milion de lei, potrivit unei estimări care nu se bazează pe o documentaţie de proiectare. Deocamdată, discuţia din Consiliul Local, purtată la şedinţa din 29 februarie 2024, s-a concentrat pe cei 300.000 lei, tot la nivel de estimare, pentru urgenţa reclamată de jucătoare. Cei 100.000 de lei, despre care relatam că erau destinaţi clădirii multifuncţionale din fosta centrală termică, sunt direcţionaţi către sala de sport.
- Finanţarea pentru punerea la punct a suprafeţei de joc a sălii de sport a fost asigurată parţial în bugetul anului 2024
În afara sacrificării investiţiei aflate în derulare în incinta Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel”, de la care s-a „tăiat” alocarea de 100.000 lei, s-a apelat şi la excedentul bugetar, pentru a completa cu 25.000 lei. Cu o prevedere de 125.000 lei, sala de sport a Şcolii Gimnaziale „Nanu Muscel” intră în programul investiţional al acestui an. Urmează ca alocarea parţială, insuficientă schimbării suprafeţei de joc a sălii, reclamată de voleibaliste că le afectează calitatea jocului şi efortul fizic, să fie completată cu diferenţa. Dintr-un deviz care i-a fost prezentat Elenei Lasconi, necesarul era în jurul a 300.000 lei, dar din documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, pe care administraţia publică locală s-a angajat că o va întocmi, suma poate să sară de această valoare. Vorba Elenei Lasconi, poate fi şi 400.000 lei. Fără vestiare, repetăm, căci, în acest caz, totalul se dublează, chiar triplează.
La şedinţa din ultima zi de joi a lunii februarie, primăriţa a vorbit despre posibilităţile pe care le ia în calcul pentru a completa cei 125.000 lei, care nu sunt de ajuns. „Am înţeles de la domnul Şain că s-ar putea să nu primim banii în viitorul foarte apropiat. Am avut o întâlnire, aşa cum facem în fiecare an, cu Holcim, pentru sponsorizare, unde am ridicat această problemă. Este foarte posibil să mai obţinem bani şi din sponsorizare, ca să avem suma necesară, de 300.000 lei. Dacă nu, o să revenim cu o hotărâre de Consiliu în acest sens, la o rectificare. Însă am fost în imposibilitatea de a pune 300.000 lei. Am făcut nişte eforturi foarte mari. Vom veni cu o suplimentare din bugetul nostru, întrucât mai aşteptăm nişte sume, nişte compensări de pe proiectele pe fonduri europene. Sau este posibil să venim cu o completare pe sponsorizare. Este o certitudine că cei 300.000 lei vor fi.”, a declarat Elena Lasconi.
Intenţia este de a accelera etapa pregătitoare a lucrării, achiziţie plus proiectare, până la vacanţa de vară, pentru a se putea lucra în luna iulie, iar, în august, sportivele să aibă sala la dispoziţie.
- Din cauză că trebuie cumpărat spaţiul privat din Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, nu s-a putut asigura suma în integralitatea ei
Nu s-au putut prevedea în buget cei 300.000 lei, deoarece, în 2024, trebuie finalizată procedura de achiziţie a spaţiului privat din Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”. „Trebuie să-l luăm, pentru că altfel vom fi daţi în judecată şi se complică lucrurile.”, a justificat primăriţa neputinţa de a aloca toţi banii pentru lucrarea de la sala de sport.
„Când vom avea devizul, se va prinde şi suma totală, a intervenit arhitectul şef Mădălina Zăgărin. Noi vorbim acum pe sume estimative. Dacă n-avem documentaţia pentru care s-au prins banii, noi nu avem un deviz. Doar în baza unui deviz real se poate stabili care este suma totală. S-au prins banii de documentaţie, care ne vor genera un deviz. Suma nu este în baza unei documentaţii de autorizare a lucrărilor de intervenţie, singura documentaţie obligatorie şi legală acceptată pentru a se face intervenţii pe construcţii existente. Aceea ne va genera un deviz şi, în baza lui, având o sumă exactă, în funcţie de posibilităţile Primăriei, se vor face şi intervenţii.”, a explicat aceasta.
„Noi o să demarăm procedura, a preluat sarcina explicaţiilor primăriţa Elena Lasconi. Până acum, am tot aşteptat să vedem dacă reuşim să facem rost de bani din altă parte. Noi am pus nişte bani în buget, ca să dăm drumul documentaţiei, să facem autorizaţie de construire, aşa cum trebuie făcut. Noi am zis 300.000 lei, pentru că am pornit de la o discuţie, cu un deviz de la un anumit constructor. Nu ştim cine o să câştige, nu ştim exact cât o să coste.”, a încheiat şefa Executivului discuţiile pe marginea amendamentului liberal, acceptat de iniţiatori cu finanţarea asigurată în acest moment în bugetul local.