În zilele de miercuri şi joi, 28-29 februarie 2024, Muzeul Municipal Câmpulung a găzduit, la Secţia de Etnografie şi Artă Populară, „Făbricuţa la Mărţişoare”. Aflat la cea de-a treia ediţie, evenimentul a fost o oportunitate perfectă pentru copiii de toate vârstele să se implice în confecţionarea mărţişoarelor.
Materialele puse la dispoziţie au fost variate, oferindu-le participanţilor posibilitatea de a-şi exprima creativitatea într-o varietate de moduri. De la eşantioane de etamină pe care să coasă diverse simboluri, la medalioane din lemn ce puteau fi pictate, şi până la scoici pe care să le împodobească cu perle, copiii au avut la dispoziţie tot ce le-au trebuit pentru a crea mărţişoare unice. Invitaţii speciali şi coordonatorii evenimentului, Izabela Ion şi Raluca Drăghici, meşteri populari cu experienţă şi pasiune pentru tradiţiile româneşti, au ajutat şi inspirat fiecare elev sosit la atelier.
Pe lângă activităţile practice de confecţionare a mărţişoarelor, copiii au avut ocazia să înveţe mai mult despre simbolistica şi importanţa mărţişorului în cultura românească. Astfel, au avut şansa de a asculta diferite legende populare, reuşind să înţeleagă mai bine semnificaţia acestui obicei.
La această ediţie au participat elevi din următoarele instituţii de învăţământ, atât din Câmpulung, cât şi din comunele limitrofe:
- Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”
- Şcoala Gimnazială „C.D. Aricescu”
- Şcoala Gimnazială „Oprea Iorgulescu”
- Şcoala Gimnazială „Sfântul Iacob”
- Şcoala Gimnazială Nămăeşti
- Şcoala Primară Apa Sărată
- Grădiniţa „Sfânta Marina”
- Grădiniţa „Fastrackids”
- Şcoala Gimnazială „Ion Iorgulescu” Mihăeşti
- Şcoala Gimnazială „Mihai Tican Rumano” Berevoeşti
- Şcoala Gimnazială Nr.1 Stoeneşti
- Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bughea de Jos
- Şcoala Generală Albeşti
- Şcoala Gimnazială Nr.1 Schitu Goleşti
- Şcoala Gimnazială „Naum Râmniceanu” Corbi
Robert Adrian ȘTEFAN