20/04/2025

În locul consilierilor care fug de răspundere, au fost aleşi în Consiliul de Administraţie al Spitalului trei angajaţi ai Primăriei: Ioana Marcu, Violeta Iarca şi Nicolae Crânguş

Demisia consilierului local USR Adrian Vlădău din Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Câmpulung a impus înlocuirea acestuia, formalitate rezolvată în cadrul şedinţei extraordinare din 20 februarie 2024. Totodată, a fost nevoie şi de completarea unor locuri de suplinitori ai titularilor. Mai precis, supleantul lui Dănuţ Dumitru Şain şi cel al alesului care urma să-l înlocuiască pe Adrian Vlădău. Acesta din urmă s-a retras din forul de conducere al instituţiei medicale ca urmare a promovării sale în funcţia de viceprimar.

Condiţiile cerute de lege pentru admiterea în C.A. a unui reprezentant al Consiliului Local fac referire la pregătirea acestuia: absolvent de studii superioare finalizate cu diplomă de licenţă şi cel puţin cinci ani de experienţă profesională într-unul dintre următoarele domenii: Medicină, Farmacie, Drept, Economie, Ştiinţe inginereşti sau Management.

Şi din lipsa studiilor cerute de lege, dar şi din lipsa interesului consilierilor locali, s-a optat pentru impunerea unor oameni din Executivul Primăriei: city-managerul Ioana Marcu, titular, directorul economic Violeta Iarca şi juristul Nicolae Crânguş, supleanţi.

Singurele propuneri pentru Consiliul de Administraţie al Spitalului au fost trei angajaţi ai Primăriei. Normal era să fie din rândul consilierilor

Cu mare dificultate s-a reuşit ocuparea locurilor vacante în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal Câmpulung, doritorii fiind aleşi din colectivul Primăriei. În schimb, formalitatea a rămas nerezolvată la Spitalul de Pneumoftiziologie Câmpulung, pentru care şi-a manifestat disponibilitatea o singură persoană. Care, însă, n-a întrunit cerinţele legale.

Propulsat viceprimar, Adrian Vlădău a trebuit să demisioneze din Consiliile de Administraţie ale celor două spitale, unde deţinea calitatea de membru titular la Spitalul Municipal, respectiv membru supleant la Spitalul de Pneumoftiziologie. Dacă tot au intrat aceste puncte pe ordinea de zi, Executivul a găsit ocazia de a completa şi celelalte locuri vacante: doi supleanţi la Spitalul Municipal şi un titular la Spitalul de Pneumoftiziologie.

Pentru Spitalul Municipal, singurele propuneri au fost lansate de vicele Adrian Vlădău: city-managerul Ioana Marcu, titular, directorul executiv Violeta Iarca şi consilierul juridic Nicolae Crânguş, supleanţi. Unul dintre motivele pentru care s-a optat pentru oameni ai Primăriei a fost condiţia prevăzută de lege ca măcar unul dintre componenţii Consiliului de Administraţie al Spitalului să fie economist.

Prin votul din 20 februarie 2024, au intrat doi economişti în C.A. al Spitalului Municipal, unde reprezentarea Consiliului Local arată astfel:
-Alexandru Nicolae Hagi, titular / Anca Florentina Dumitrescu, supleant;
-Dănuţ Dumitru Şain, titular / Violeta Iarca, supleant;
-Ioana Marcu, titular / Nicolae Crânguş, supleant.

Nominalizarea şi alegerea celor trei angajaţi ai Primăriei în structura decizională a Spitalului Câmpulung au declanşat riposta consilierului Constantin Ivan. „De acum încolo ce facem? Delegăm responsabilităţile Consiliului Local Executivului? Este bine să faceţi nişte propuneri care să fie, într-adevăr, ale Consiliului Local, pentru că cetăţenii vin şi întreabă: ce-aţi făcut în Consiliul de Administraţie sau în alte structuri în care sunteţi desemnaţi? Eu n-am nimic cu Executivul, eu spun de principiu.”, a afirmat acesta, dându-şi votul pentru propunerile lansate. Căci, oricum, altele n-au existat.

Discursul motivaţional al vicelui n-a convins pe nimeni să accepte să intre în C.A. la TBC

Cât de mult şi-au dorit aleşii să se implice s-a văzut la votul amânat pentru completarea locurilor disponibile în Consiliul de Administraţie al Spitalului de Pneumoftiziologie Câmpulung. Parcă erau luaţi cu arcanul la oaste, atât de ciuşdiţi păreau puţinii aleşi din sală, de teamă că-l pişcă necuratul pe vreunul să-i propună. Ce-i drept, mai era o rigoare legală care împiedica „bulucul” în C.A. de la TBC: cel desemnat nu trebuia să aibă o funcţie de partid.

Astfel s-a prăbuşit unica şansă de a o promova pe Andreea Ionescu – nominalizare făcută de Adrian Vlădău – în postura de titular la acest spital. Andreea Ionescu ocupă funcţia de vicepreşedinte al USR Câmpulung, prin urmare, deşi părea dispusă să accepte însărcinarea, s-a retras de cum a auzit că este incompatibilă.
După care… s-a lăsat liniştea. Nici doritorul de „serviciu”, Cornel Băjan, n-a putut salva situaţia, deoarece i se frânge şi „creanga” de sub picioarele de supleant, din motiv de neîndeplinire a condiţiilor de studii. Şi-atunci, cum putea ocupa un loc de titular, când nu este sigur nici de cel de supleant, moştenit de la colegul Gabriel Neacşu, posesor de studii superioare?! A picat, aşadar, şi varianta cu Cornel Băjan.

S-a aşteptat următoarea propunere. Şi s-a aşteptat… Şi s-a aşteptat… Până când, sătul de aşteptare, a intervenit viceprimarul Adrian Vlădău, cu un discurs motivaţional. „Eu am luat foarte în serios, la momentul respectiv, alegerea mea în Consiliile de Administraţie, şi am fost prezent la toate şedinţele. O singură dată am lipsit motivat. Eu ce să înţeleg de aici? Că nu ne interesează să ajutăm şcolile, spitalul, oraşul? Pot să vă spun că sunt colegi dintre noi care n-au fost prezenţi la toate şedinţele sau la majoritatea şedinţelor. De fapt, noi umplem nişte goluri doar ca să le umplem. Haideţi să ne asumăm! Toate Consiliile de Administraţie sunt importante. Unde am fost, am încercat să facem lucrurile cele mai bune şi am reuşit. Haideţi să ne mobilizăm şi să acceptăm! Căci, până la urmă, trebuie să consideraţi că este o onoare să te aleagă colegii într-un Consiliu de Administraţie, unde reprezinţi şcoala respectivă, Primăria şi Câmpulungul. Nu ştiu de ce este aşa de greu sau de ruşinos.”, a afirmat acesta.

Coditului, chipurile, din motive de funcţii politice, pe care le-ar deţine majoritatea, i-a pus punct preşedintele de şedinţă, Alexandru Hagi, care a amânat subiectul pentru următoarea întrunire. Astfel, componenţa Consiliului de Administraţie al TBC-ului a rămas „în aer”, până la dezbaterea viitoare, când n-ar fi rău ca aleşii să găsească înainte pe unul dintre ei dispus să lucreze pentru comunitate.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!