-3.4 C
Campulung Muscel
16/01/2025

Șezători din toată țara s-au întâlnit sâmbătă la Muzeul Golești pentru a împărtăși învățăturile și meșteșugurile tradiționale

Sâmbătă, 17 februarie 2024, a fost o zi de sărbătoare pentru iubitorii de tradiție și cultură românească, în cadrul Întâlnirii Șezătorilor desfășurată la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești. Evenimentul a adunat șezători din toate colțurile țării, reprezentând diverse comunități și regiuni.

  • Organizatoarea Flori Buia: „Vom petrece aşa cum se întâmpla în trecut la şezătorile care se ţineau”

Organizată cu foarte multă atenție și dedicare de către Șezătoare Argeș-Muscel, întâlnirea a reprezentat o ocazie specială de a celebra moștenirea culturală românească. Flori Buia, reprezentanta Șezătorii Argeș-Muscel și organizatoare a evenimentului, a subliniat importanța schimbului de cunoștințe și experiențe între participanți: „Ne bucurăm din tot sufletul de participarea colegelor noastre la această mare șezătoare, unde vom petrece așa cum se întâmpla în trecut la șezătorile care se ţineau, schimbând modele, cusături, tipuri de țesături, descoperind portul popular din Brașov, Covasna, cât și detaliile portului nostru tradițional din Argeș și Muscel.”

Printre participanții de seamă la eveniment s-au numărat șezători din întreaga țară, aducând povestea și meșteșugurile tradiționale ale comunităților lor. Astfel, au fost prezente: Șezătoarea Argeș-Muscel, Șezătorea din Sfântul Gheorghe, Șezătoarea din Scheii Brașovului, Șezătorea din Veneția de Jos, Șezătorea din Codlea și Șezătorea din Făgăraș, fiecare aducând cu sine o bucată autentică din bogata moștenire culturală a țării.

Înainte ca slujba religioasă să fie oficiată de către preotul Bisericii Golești, Laurențiu Bălășoiu, gazda evenimentului, Iustin Dejanu, directorul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești, le-a adresat un scurt mesaj călduros de “bun venit” invitaților: „Sunt onorat că ne-ați vizitat, sunt onorat să vă găzduim, îi mulțumesc doamnei Flori Buia, cea care conduce Șezătoare Argeș-Muscel și este sufletul ei, pentru oportunitatea de a vă primi aici, în acest loc frumos. Sper să vă simțiți bine la noi, cei care nu ați mai fost la Golești sper să aveți timp să și vizitați muzeul și sper să reveniți cât mai des. Vă mulțumesc că ați venit, suntem onorați să vă primim și vă doresc ședere plăcută, multă sănătate și cât mai multe succese în pasiunea pe care dumneavoastră o puneți pentru acest costum popular și pentru tradițiile noastre.”

În cadrul Întâlnirii Șezătorilor din Țară, atmosfera a fost îmbogățită de prezența Ansamblului Folcloric „Resteul”, sub îndrumarea profesorului Sorin Cioc. Ansamblul a încântat publicul cu două suite din zona Argeșului, „Mândra” și „Ungurica”, aducând în prim plan frumusețea și energia dansului tradițional românesc. „Eu sunt profesor la Bogați de zece ani, iar copiii au început dansurile de acum doi ani. Sunt niște copii foarte buni, silitori, cu vârste de la 7 la 14 ani. Foarte greu se lucrează cu copiii, avem răbdare, ca tradiția să nu se piardă. Eu sunt foarte mulțumit de ei și mergem mai departe!”, a declarat profesorul Sorin Cioc.

După această evocare a tradițiilor, prin dans, a urmat un moment special – Hora Șezătorilor. În fața conacului familiei Golești, toți invitații s-au prins la joc, contribuind la crearea unei atmosfere de comuniune și bucurie autentic românească.

Robert Adrian ȘTEFAN

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!