„Balada”, zona fostului cinematograf şi clădirea în sine, va fi inclusă în viitorul GAL, ca teritoriu şi ca strategie, care, de data aceasta, ia în considerare şi Vişoiul, ca „zonă urbană marginalizată” pentru a beneficia de investiţii. Altfel, la dezastrul în care se prezintă imobilul şi împrejurimile sale, nu se poate face nimic cu resursele locale. Dar prin GAL Câmpulung Muscel pot fi atraşi bani europeni pentru a pune la punct fostul cinema. Chit că planurile Primăriei Câmpulung stârnesc chicoteli şi neîncredere că este posibil scenariul reabilitării construcţiei şi găsirii unei funcţionalităţi, altă soluţie de valorificare a imobilului nu s-a găsit. Oricum, pare mai plauzibilă varianta renovării cinematografului şi transformării lui într-un centru multicultural decât „ghiveciul” pe care îl voia Liviu Ţâroiu în Piaţa Grui: locuinţe pentru persoane fără adăpost, loc de joacă acoperit pentru copii, centru de zi pentru vârstnici şi depozit pentru mobilă şi haine vechi! Un carcalete privit chiorâş de părinţii în privinţa cărora ne îndoim că şi-ar fi lăsat copiii să se zbenguie în acelaşi loc cu „oamenii străzii”.
- Securizarea clădirii nu va aştepta banii europeni. După ce se votează bugetul, va fi achiziţionată o plasă de protecţie
Noua strategie a GAL nu va mai conţine, precum cea veche, o puzderie de proiecte „împrăştiate” peste tot, vorba city-managerului Ioana Marcu. În Vişoi, de pildă, se va urmări înfiinţarea unui centru multicultural, asociat cu acţiuni cu specific social, pentru a fi bifate mai multe obiective. Acest centru multicultural şi social va fi rezultatul procesului de reabilitare în care sperăm că va intra fostul cinema. „Când am preluat „Balada”, ne-am asumat obligaţia de a-i reda funcţiunea culturală.”, spunea city-managerul Câmpulungului.
Celor cărora li se par amuzante planurile municipalităţii pentru „Balada” le amintim care erau intenţiile fostului edil legate de Piaţa Grui. Tot în ideea de a atinge mai multe deziderate impuse de strategia „vechiului” GAL, sfătuitorii lui Ţâroiu au „clocit” un amalgam de funcţionalităţi, care se potriveau ca nuca în perete. Oare, cum s-ar fi armonizat un loc de joacă la parterul fostei Pieţe Grui, în timp ce deasupra erau camerele repartizate unor nevoiaşi adunaţi de pe străzile municipiului?!
Securizarea pereţilor exteriori, din care se desprind bucăţi de zidărie, nu va aştepta câştigarea finanţării dorite de municipalitate prin următorul program GAL Câmpulung Muscel. În bugetul pe 2024 vor fi incluse atât reparaţia parcării din spatele cinematografului, degajată de cea mai mare aglomerare de garaje care a existat în Câmpulung, cât şi achiziţia unei plase de protecţie, care va înveli imobilul până când se va ajunge la reabilitarea lui. Şi pentru că am punctat termenul „reabilitare”, facem precizarea că operaţiunea nu este opţională, ci este obligatorie, fiind prevăzută de protocolul de predare-primire încheiat de Primăria Câmpulung cu Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor R.A.D.E.F. „România Film”. Administraţia locală s-a angajat ca, într-un interval de patru ani, să renoveze capital imobilul.