„În această carte, a treia despre generalul Vasile Milea, sunt unele repetări pe care le-am considerat inevitabile pentru buna înţelegere a fiecărei situaţii. Vor fi situaţii în care, la prima citire, se ajunge la concluzia că mă contrazic prin cele afirmate, dar acest lucru este justificabil prin faptul că, la momentul când am abordat anumite probleme, dispuneam de anumite date-document. Între timp, au mai apărut altele „scăpate” sau scoase la suprafaţă de cei care s-au mai uitat prin anumite dosare. Aceste mici contradicţii nu schimbă cu nimic fondul problemei.”, este cuvântul de început ce-i aparţine profesorului Gheorghe Niţică în cea de-a treia carte despre generalul Vasile Milea, intitulată „Adevăr şi mistificare”.
- Marian Toader: „Pot să spun, cu toată convingerea, cel mai mare om pe care l-a putut da Lereştiul ţării este generalul Vasile Milea
La 34 de ani de la revoluţie, în Căminul Cultural Lereşti a avut loc lansarea celei de-a treia cărţi despre generalul Vasile Milea. Autorul, profesorul Gheorghe Niţică, nepotul generalului, a adunat în sală oameni care au avut onoarea să-l cunoască personal pe eroul Revoluţiei din 1989, precum şi admiratori ai sacrificiului pe care Vasile Milea l-a făcut pentru ţară.
Primarul Marian Toader a relatat că: „Pentru noi, lereştenii, este o zi cu dublă semnificaţie. Este o zi în care pot să spun, şi o spun cu toată convingerea, cel mai mare om pe care l-a putut da Lereştiul ţării este generalul Vasile Milea, cel care şi-a dat jertfa supremă, şi-a dat viaţa pentru noi, pentru ţara noastră. Ştim cu toţii ce s-a întâmplat. La 34 de ani după revoluţie ne aflăm aici, în Căminul Cultural Lereşti, unde evenimentul principal este lansarea celui de-al treilea volum al profesorului Gheorghe Niţică, despre viaţa şi activitatea generalului Vasile Milea. Cartea se numeşte „Adevăr şi mistificare”.
În deschidere, grupul de colindători al Şcolii Gimnaziale „Prof. Dr. Nicolae Ursea Lereşti”, sub îndrumarea profesorului Eduard Maria, a încântat audienţa cu interpretarea unor colinde deosebite, oferind un cadru emoţionant pentru eveniment.
Părintele Ion Cojocaru este unul dintre cei care au susţinut lansarea cărţii şi a fost şi gazda evenimentului. Acesta a relatat despre profesorul Gheorghe Niţică faptul că a reuşit să facă din căutarea adevărului o obsesie. „Gheorghe Niţică, ca un inginer şi profesor metodist, a reuşit să le pună cap la cap, să le pună, prin comparaţie, să adune ce au spus alţii despre cel pe care îl elogiază în această carte şi a cărui jertfă vrea să o demonstreze. Domnul Niţică a zis că are nevoie de mult timp. Nu are nevoie, este foarte sintetic, aşa cum aţi văzut din celelalte cărţi, dar şi din cartea pe care unii au putut să o citească deja. Avem timp pentru orice, însă nu mai avem timp să ne întoarcem privirea către trecut şi să vedem adevăratele valori. Dacă Biserica şi Armata au fost stâlp de temelie la dăinuirea noastră şi în momentele în care vicisitudinile vremii au venit peste noi, fără să le chemăm în vreun fel, atunci, cu siguranţă, este nevoie, din când în când, să mai facem o incursiune în trecut, ca să putem să mergem senin spre viitor. Este foarte important. În căutarea adevărului, aşa cum a încercat şi cum încearcă de vreo 25 de ani, domnul Niţică, este bine să ai momente în care să-ţi iei forţa pentru zilele de mâine, din zilele de ieri.
Aveţi ocazia să citiţi această carte cu foarte multă lejeritate şi bucurie. Cartea se citeşte foarte uşor. Eu am trecut de jumătatea ei, pentru că domnul profesor este şi sintetic, dar este şi analitic. Este analitic acolo unde începe contestarea adevărului privind moartea domnului general colonel Vasile Milea şi foarte sintetic atunci când pune în comparaţie ce a fost cu ceea ce este. Cum s-au perimat valorile şi cum au devenit valorile adevărate ironizate de mediocritate.”, a transmis preotul Ion Cojocaru.
- Gheorghe Niţică: „Această carte nu ar fi văzut lumina tiparului, dacă nu eram ajutat”
Potrivit autorului, ultimul volum despre generalul Vasile Milea se poate citi fie integral, fie pe capitole. Cei care au rostit cuvinte de laudă către autor, dar şi către generalul Vasile Milea, au înţeles fie din acest volum, fie din cărţile lansate anterior, faptul că profesorul Gheorghe Niţică este mereu în căutarea adevărului, dorind să scoată la suprafaţă diferenţele dintre un general care s-a jertfit pentru ţară şi alţii, care, potrivit acestuia: „Nu mai avem loc de ei”.
„Această carte nu ar fi văzut lumina tiparului, dacă nu eram ajutat. Sunt aici oameni care au fost lângă mine. Unul dintre aceştia este Marian Toader, şi nu zic primarul Marian Toader, pentru că m-a ajutat în calitate de om; în tipărirea cărţii nu a implicat Primăria, ca să fie clar pentru toată lumea şi să nu se facă niciun fel de speculaţie! Părintele Ion Cojocaru, directorul Seminarului Teologic “Iustin Patriarhul”, părintele director Robert Maria, diaconul Cojocaru Ştefan şi foşti elevi de-ai mei. Am fost întrebat ce părere am despre carte. Iniţial, am vrut să-i spun că e grea, dar i-am spus că, după ce am citit-o şi eu, mi-a plăcut! Cartea aceasta poate fi citită de cine are timp, pentru că eu spun că merită! Dar, ea poate fi citită şi pe capitole. Subiectul este acelaşi, se referă la aceeaşi personalitate şi se poate citi doar pe capitole. Spre exemplu, unul dintre capitole este despre oamenii care l-au cunoscut pe generalul Vasile Milea. Cunoscând şi comparând, am încercat să-l compar pe generalul Vasile Milea cu generalii care au fost după 1989. Nu mai avem loc de ei, ţi-e şi frică să mergi pe stradă că te împiedici de un general! Este un capitol pentru cei în vârstă, pe care îl vor înţelege mai uşor, intitulat „Armata de ieri şi armata de azi”. O să vedeţi că nu sunt poveşti, sunt adevăruri. În general, cărţile le-am scris numai pe bază de documente. Că am făcut unele comentarii, acelea îmi aparţin şi puteţi să nu ţineţi cont de ele!”, a explicat profesorul Gheorghe Niţică.
La final, profesorul Gheorghe Niţică a dăruit fiecărui participant câte un exemplar al noii sale cărţi, păstrând astfel vie memoria generalului Vasile Milea şi a evenimentelor istorice marcante din decembrie 1989.
Robert Adrian ŞTEFAN