3.8 C
Campulung Muscel
08/12/2024

Cu o săptămână înaintea Crăciunului, maica stareţă Anastasia a primit din nou oaspeţi la slujbele prilejuite de hramul Schitului „Sfântul Ierarh Modest”

Cu o săptămână înaintea Crăciunului, Schitul „Sfântul Ierarh Modest”, de la Stoeneşti, şi-a sărbătorit hramul închinat fostului patriarh al Ierusalimului, prăznuit în ziua de 18 decembrie. Locaşul poartă şi hramul Naşterea Maicii Domnului, alt moment al anului în care credincioşii fac dovada devotamentului faţă de Biserică şi a dragostei pentru stareţă. În intervalul scurs de la stabilirea maicii Anastasia, în urmă cu un an şi jumătate, în Muscel, la locaşul amplasat pe coasta dealului, la o altitudine de peste 900 de metri, foarte mulţi pelerini din judeţ şi din afara judeţului au devenit „de-ai casei”. Căldura celei care administrează ansamblul de clădiri poziţionate la înălţime, în liniştea şi singurătatea Livezii, i-a apropiat pe credincioşii deveniţi ajutoare de încredere în pregătirea unor evenimente importante din viaţa comunităţii religioase. Aşa cum a fost sărbătorirea hramului Sfântul Ierarh Modest, care a avut două momente. Cu o seară înainte, duminică, 17 decembrie, a fost oficiată slujba de priveghere, care a precedat-o pe cea de hram, de luni, 18 decembrie.

  • Cum aud despre schitul de la Coteneşti şi despre maica stareţă, credincioşii vin s-o cunoască  

Asfinţitul din acea zi de duminică a oferit o privelişte ireală pe cerul Muscelului, pe care s-au rotit nori cu forme şi culori spectaculoase. A fost o încântare pentru ochi călătoria către Stoeneşti, unde un colţişor al comunei, „cocoţat” pe un vârf de deal, se pregătea de oaspeţi. Am pornit cu privirea scăldată în nuanţe incredibile de roşu, galben şi portocaliu, care se închideau către purpuriu şi vineţiu, cedând, într-un final, locul întunericului în momentul în care am ajuns la intrarea din satul Coteneşti către schitul aflat la trei kilometri distanţă de şoseaua principală ce străbate localitatea.

Săptămâna trecută n-au fost precipitaţii, prin urmare, urcuşul s-a făcut fără probleme chiar şi cu un autoturism neadaptat terenului accidentat. Primarul de la Stoeneşti are în plan să deruleze o investiţie menită să atenueze dificultăţile accesului către aşezarea monahală despre care s-a auzit în multe părţi ale ţării. Şi cum se aude, cum vin oamenii să vadă locul şi s-o cunoască pe maica Anastasia, care îi cucereşte numaidecât cu firea optimistă, vorba matură, încurajatoare şi cunoştinţele dobândite în decursul celor mai bine de zece ani trăiţi la două mânăstiri din Grecia, timp în care a depus muncă intelectuală.

În ciuda tinereţii sale, neavând decât 38 de ani – dintre care 20 de viaţă monahală -, maica Anastasia le vorbeşte oamenilor cu înţelepciunea unui om trecut prin decenii bune de viaţă. Sfătoasă, muncitoare şi ambiţioasă să transforme locul în „Poiana Maicii Domnului”, dorinţă pe care ne-a împărtăşit-o în ziua în care am cunoscut-o, stareţa a însufleţit locaşul graţie strădaniilor şi îmbunătăţirilor aduse şi evenimentelor specifice vieţii religioase.

La sărbătoarea de dinaintea Crăciunului, la fel ca în alte ocazii de peste an, localnicilor li s-au alăturat străini de comună, pentru care drumul lung şi anevoios, întunericul şi frigul iernii n-au fost impedimente care să-i ţină la distanţă. S-a dus vorba despre inimoasa stareţă şi ajutoarele sale şi despre schimbările pozitive ale complexului monahal, pe care aceasta intenţionează să le continue.

Oamenii răsplătesc eforturile măicuţelor pentru ei, dând o mână de ajutor la pregătirile de sărbătoare. Atât cei ai locului, cât şi pelerinii veniţi de departe au fost ospătaţi cu bucate, la prepararea cărora au contribuit musceleni săritori şi nu numai, care ţin la schit şi la vieţuitoarele de aici. Şi în post preparatele sunt gustoase, mai cu seamă că sunt pregătite cu grijă şi cu gândul la credincioşii sosiţi ca să se bucure, împreună cu preoţii şi măicuţele, de frumuseţea serviciului religios.

Slujba a fost săvârşită de preoţii din localitate, cărora li s-a alăturat părintele Ciprian Dragomir, de la Biserica Fundeni din Câmpulung. Primarul de la Stoeneşti, Paul Ion Marin, s-a aflat şi de această dată între participanţii care au umplut biserica reclădită după incendiul din dimineaţa zilei de 16 octombrie 2020, când construcţia din lemn a fost distrusă în totalitate.

Vă amintim că, începând din vara anului trecut, când a sosit la schitul din satul Coteneşti maica Anastasia, s-a simţit mâna de gospodar a acesteia. Susţinută de binefăcători, care au contribuit fie cu fonduri băneşti, fie cu manoperă, a întreprins lucrări de amenajare a bisericii şi a construcţiilor din incinta schitului, iar curtea a fost pavată cu piatră adusă din Grecia. În biserică a fost realizată o nouă pictură a catapetesmei şi a icoanei de pe tavanul altarului, unde este Maica Domnului. Lucrările au însemnat dotări şi îmbunătăţiri pentru spaţiul rezervat vieţuirii monahiilor, dar şi pentru găzduirea credincioşilor care urcă până la schit. Totodată, a fost montat un sistem de panouri fotovoltaice care asigură alimentarea cu energie electrică a ansamblului.

Planurile pentru complexul monahal au continuat în 2023. Pe 15 octombrie 2023, a fost aşezată piatra de temelie a aşezământului şi a viitorului Paraclis cu hramul „Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou” al Schitului „Sfântul Ierarh Modest”, care va fi edificat pe poiana din faţa locaşului. Acesta a fost visul maicii Anastasia, destăinuit nouă în ziua în care ne-a deschis uşa schitului: de a ridica un paraclis în cinstea sfântului ocrotitor al mănăstirii din Grecia, în care a petrecut ultimii ani înaintea întoarcerii în România.

Drumul forestier, cu denivelări, rămâne pe mai departe o problemă, cu toate că a fost întreţinut de Primărie de când s-au înteţit pelerinajele care aduc în comună oameni de peste tot. Autorităţile au în plan să asigure accesul cu rigole, şanţuri, poduri şi suprafaţă de circulaţie pietruită.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!