Astăzi, 2 decembrie 2023, în premieră, echipa de robotică WATT’s UP, alături de clubul LEO Leolution, a organizat prima competiţie de robotică desfăşurată la Câmpulung, în incinta localului Imperial Balroom.
Având statutul de Triplă Campioană a României, echipa WATT’s UP a împărtăşit experienţa acestora cu cei prezenţi la eveniment, inspirând, totodată, generaţiile viitoare de inovatori, oferindu-le tuturor şansa să ia parte la eveniment şi să afle, cu exactitate, ce presupune performanţa în acest domeniu, de la activitatea echipelor de robotică, până la desfăşurarea unei competiţii pe format oficial.
Aşadar, competiţia derulată la Câmpulung a fost organizată în maniera celor oficiale, la care participă echipa de robotică WATT’s UP, acesta fiind şi motivul pentru care aceştia au dorit să organizeze o competiţie de acest gen în oraş. WATT’s UP este o echipă de notorietate, făcând parte din cele 200 de echipe de robotică ce participă în cadrul concursului First Tech Challenge România. „Am vrut să explicăm mai bine câmpulungenilor ce facem noi şi ce înseamnă o competiţie de robotică, de aceea am şi chemat astăzi, alături de noi, echipe din toată ţara. Sunt nouă echipe care se întrec într-o serie de meciuri în arena amenajată în acest spaţiu. Sistemul de meciuri este unul clasic competiţiei, se joacă în varianta de 2 vs 2. Două alianţe se întrec, una împotriva celeilalte, respectiv alianţa roşie şi alianţa albastră, având fiecare câte doi roboţi. Proba din acest an este legată de includerea artei în educaţia STEM (Science Technology Engineering and Mathematics) şi, practic, robotul trebuie să simuleze ideea realizării unei picturi. Toată arena este, de fapt, o scenă, iar robotul trebuie să treacă din faţa scenei în backstage, aceasta fiind împărţită în două secţiuni, iar în mijloc se află suporţii printre care robotul trebuie să treacă. Din colţurile din partea dreaptă, respectiv stângă, trebuie să colecteze hexagoane, numite pixeli, să le transporte până la panou şi să le depoziteze astfel încât să creeze aşa numitele mozaicuri ce reprezintă corespondenţele de culori între pixelii respectivi.”, a explicat Eliana Neguş, reprezentant al echipei de robotică WATT’s UP, modul de joc al competiţiei.
Pe lângă acestea, robotul poate să se agaţe de bara din mijlocul arenei, ceea ce îi oferă un mic avantaj, comparativ cu ceilalţi. De adăugat este faptul că fiecare obiectiv pe care roboţii îl au de îndeplinit se punctează, iar la final se calculează scorul, iar echipa care obţine cel mai mare punctaj câştigă.
Jocul este realizat după formatul americanilor, dar la o scară mult mai mică faţă de competiţiile oficiale. „Un meci este împărţit în trei părţi. Prima parte este cea de autonomie, unde robotul trebuie să îndeplinească, singur, nişte task-uri şi să judece varianta cea mai optimă de strategie pe care o poate pune în aplicare pentru a acumula cât mai multe puncte în momentul respectiv. Apoi, după cele 30 de secunde de autonomie, există partea de tele-operated, în care robotul este controlat de către doi şoferi prin intermediul joystick-urilor. În finalul meciului, în ultimele 30 de secunde, este perioada de „end game”, unde robotul poate să îndeplinească mai multe task-uri bonus pentru a primi mai multe puncte. Acestea sunt cele două minute ale jocului. Este un sistem destul de complex, dar dacă nu este explicat, probabil că din exterior nu poţi înţelege pe deplin ceea ce se întâmplă. De asemenea, ţin să mulţumesc tuturor sponsorilor pentru ajutorul acordat în organizarea acestui eveniment.”, a adăugat Eliana Neguş.
La finalul competiţiei se vor acorda premii, respectiv cupe şi trofee, pentru alianţele câştigătoare etapei finale. Astfel, câştigătorii vor fi cele mai bune două echipe ale concursului.
Fiind prima ediţie, la Câmpulung au fost prezente, în total, nouă echipe din toată ţara. Totodată, este şi începutul sezonului, iar multe dintre cele 200 de echipe nu au, încă, roboţii pregătiţi pentru asemenea competiţii. Potrivit Elianei Neguş, cu siguranţă, WATT’s UP va mai organiza, în curând, şi alte concursuri la Câmpulung.
Robert Adrian ŞTEFAN