Foto: Soții Kennedy în limuzina prezidențială cu câteva momente înainte de asasinarea președintelui. Dallas, 22 nov. 1963
În noiembrie 1963 tocmai împlinisem nouă ani…
…Este seară. Ca de obicei, Tata ascultă pe unde medii emisiunea postului „Vocea Americii” la aparatul său de radio Philips, cumpărat înainte de război, de care e tare mândru. De data asta, este foarte concentrat, încât aproape că și-a lipit tâmpla de difuzorul radioului. Nu ne lasă să scoatem o vorbă, nici pe mine și nici pe Mama. Ascult și eu: președintele american John F. Kennedy a fost asasinat la Dallas, în statul Texas.
După câteva zile, aflu de la ai mei că funeraliile lui John F. Kennedy vor fi transmise la Televiziunea Română. Tata ne spune că e pentru prima oară când, în România, se va face o transmisiune în direct din America.
Dar… noi nu avem televizor. Ai mei îmi explică faptul că „noi nu ne permitem încă”, întrucât noua noastră casă de pe strada Parcul Mirea nr. 11 se află în construcție și asta necesită multe cheltuieli.
Așa că vom merge la niște prieteni de familie, care au televizor și stau lângă Grădina Publică din Câmpulung. Ajuns acolo, constat că au venit și alte rude de-ale noastre. Mai bine de 10-12 persoane se înghesuie, în semicerc, în fața televizorului, ca să privească. Fiind cel mai mic, stau mai în față ca să pot vedea. Și nu mișc!
Foto: John F. Kennedy în Biroul Oval de la Casa Albă, 1963
Începe emisiunea consacrată funeraliilor președintelui. Comentatorul speră că transmisiunea în direct va reuși, că se va putea face legătura prin satelit cu America. Ne dă și un detaliu tehnic: satelitul care se rotește în jurul Pământului va ajunge în curând deasupra teritoriului american și va prelua imaginile care vor fi transmise apoi în toată Europa. Durata maximă a transmisiei directe nu poate depăși două ore.
Suntem toți cu ochii țintă la ecran. Încep să se vadă imaginile, ușor neclare, puricoase, de la funeraliile președintelui John F. Kennedy. Sicriul este purtat pe un afet de tun. Privesc uimit cum arată America: străzile, casele, mai ales oamenii – cum sunt îmbrăcați. Când sicriul trece prin fața lor, militarii salută. Imaginile sunt din ce în ce mai clare. Comentatorul ne spune că satelitul a ajuns chiar deasupra locului de unde se face transmisia. O văd pentru prima oară pe Jacqueline Kennedy, în doliu. Este împreună cu cei doi copii, Caroline, de șase ani, și John jr., de trei ani. Îi ține de mână pe amândoi. Când cortegiul ajunge în dreptul lor, cel mic duce mâna la tâmplă și salută. Mă uit plin de uimire și admirație.
Au trecut cele două ore. Calitatea transmisiei devine tot mai slabă și apar tot mai mulți purici pe ecran, până când transmisia nu mai poate continua și se întrerupe. Am fost martorul primei transmisii televizate în direct din America. Ceva nu îmi iese însă din minte. Imaginea micuțului John Kennedy jr., care ducând mâna la tâmplă, și-a salutat tatăl, pe ultimul lui drum. Secvența aceasta mă va urmări mereu, timp de decenii.
Foto: John Kennedy jr. salută sicriul tatălui său, în ziua când împlinea trei ani. Washington D.C., 25 nov. 1963
Asasinarea lui Kennedy pe 22 noiembrie 1963 m-a obsedat nu numai în adolescență, dar și mai târziu, ba chiar toată viața, aș zice. După această transmisiune, în anii următori am citit mai tot ce s-a publicat în presa din România pe această temă, inclusiv masivul volum (cu o copertă de culoare albastru-vinețiu, mi-l aduc perfect aminte) Moartea unui președinte de William Manchester, tradus la noi în 1968. Cumpărat de Mama de la librăria „Mihail Sadoveanu” din capul Bulevardului „Pardon”, cartea depășea capacitatea mea de înțelegere la 14 ani, cât aveam când am început să-l citesc. Mai târziu, căsătoria văduvei Jacqueline Kennedy cu armatorul grec Aristotel Onassis am trăit-o ca pe o trădare personală.
Epilog
Lee Harvey Oswald, asasinul lui John F. Kennedy,a fost împușcat de Jack Ruby pe 24 noiembrie 1963, înainte de a putea fi urmărit penal. Jack Ruby, la rândul său, a fost arestat și condamnat pentru uciderea lui Oswald. Ruby a contestat însă condamnarea la moarte, dar între timp s-a îmbolnăvit și a murit de cancer în închisoare, pe 3 ianuarie 1967, în vreme ce data noului său proces era fixată.
Așa cum consemnează pagina „John F. Kennedy” de pe Wikipedia, președintele Lyndon Johnson, succesorul lui Kennedy, a emis rapid un ordin executiv pentru a crea „Comisia Warren” – prezidată de judecătorul-șef Earl Warren – în scopul investigării asasinatului. Comisia a concluzionat că Oswald a acționat singur în uciderea lui Kennedy și că nu a făcut parte din nicio conspirație.
Rezultatele acestei investigații au fost însă contestate de mai multe persoane. Un sondaj „Fox News” din 2004 a constatat că 66% dintre americani credeau că a existat o conspirație pentru uciderea președintelui Kennedy, în timp ce 74% considerau că a fost o mușamalizare a cazului. Un sondaj Gallup din noiembrie 2013 a arătat că 61% dintre americani credeau într-o conspirație și doar 30% considerau că Oswald a acționat de unul singur.
Foto: Familia președintelui (Jaqueline Kennedy și cei doi copii, Caroline și John jr.) părăsește Capitoliul, după ceremonia funebră. Washington D.C., 25 nov. 1963
În 1979, un Comitet al Camerei Statelor Unite a concluzionat, cu o treime din comisie situată în disidență, „că John F. Kennedy a fost probabil asasinat ca urmare a unei conspirații”. Această concluzie s-a bazat în mare parte pe înregistrările audio ale filmărilor din momentul atentatului. Ulterior, rapoartele de investigație ale diviziei de servicii tehnice a FBI și ale unui comitet special numit al Academiei Naționale de Științe au stabilit că „date acustice sigure nu susțin concluzia că a existat un al doilea bărbat înarmat”. Departamentul de Justiție a concluzionat astfel „că nu pot fi identificate dovezi persuasive care să susțină teoria unei conspirații” în asasinarea lui Kennedy.
*
Totuși, după 60 de ani de la asasinat, prin deschiderea arhivelor secrete, mai multe documente atestă că Lee Harvey Oswald nu a acționat singur, așadar nu a fost un „lup singuratic”. De moartea președintelui John F. Kennedy – demonstrează și documentarele difuzate recent de canalele National Geografic și Viasat History – nu au fost străini FBI, CIA și, cu atât mai puțin, Mafia.