Într-o atmosferă de mândrie şi emoţie, Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I” a sărbătorit, astăzi, 24 noiembrie 2023, cei 156 de ani de existenţă, marcând un moment deosebit în istoria şcolii. Ziua Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I” este marcată, în fiecare an, în preajma Sfântului Andrei, ocrotitorul spiritual al şcolii. În amfiteatrul colegiului s-au aflat invitaţi speciali, prieteni şi colaboratori ai şcolii, consilieri locali, profesori pensionari şi foşti absolvenţi, care au luat parte la un eveniment deosebit, oferit de tinerii carolişti.
- Directorul colegiului, George Radu: „Ne mândrim cu generaţiile de absolvenţi care activează cu succes în cele mai diverse profesii, cu prioritate în cea didactică”
Spectacolul festiv a debutat cu intonarea Imnului Naţional, interpretat de Corul „Orfeu”, sub îndrumarea profesorului Ion Georgescu, acompaniamentul la pian fiind asigurat de profesorul Eugeniu Bercu. A fost un început care a adus în prim-plan spiritul patriotic, consolidând legătura dintre educaţie şi tradiţie, ediţia din acest an fiind dedicată Zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Gazdele evenimentului au fost două eleve din clasa a XII-a B, Andreea Preduţ şi Mariana Tuţă, care au prezentat fiecare moment pe care l-au pregătit tinerii carolişti.
Directorul colegiului, George Radu, a transmis un mesaj de „bun venit” celor prezenţi, subliniind onoarea de a celebra alături de elevi, dascăli şi invitaţi speciali această zi deosebită din calendarul şcolar.
„Stimaţi invitaţi, sunt onorat că şi astăzi, aici, continuăm să scriem împreună istoria unuia dintre cele mai prestigioase locaşuri de învăţământ. Adresez tuturor „bun venit” şi vă invit să sărbătorim împreună a 156-a aniversare a şcolii noastre. Sper că sunt în asentimentul tuturor afirmând că ne dorim pentru şcoala noastră un viitor tot atât de măreţ cum este trecutul, în aşa fel încât generaţiile care ne vor urma pe această scenă, în fiecare noiembrie, să fie la fel de mândre când rostesc Colegiul „Carol I”. În cei 20 de ani de prezenţă pe această scenă am reluat, de nenumărate ori, cuvintele regelui Ferdinand I, care spunea: „Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul care domneşte într-însa.”.
Este adevărat că ne mândrim cu ctitoria regelui Carol I, prin arhitectura sa, dar, mai ales, ne mândrim cu generaţiile de absolvenţi care activează cu succes în cele mai diverse profesii, cu prioritate în cea didactică. Faptul că spiritul carolist este viu o constituie şi prezenţa, astăzi, în sală, a numeroşi absolvenţi care ţin să omagieze şcoala, alături de foştii lor profesori, care le-au însuflat respectul pentru sine, dragostea de semeni şi iubirea de ţara pentru care performează. Nu avem voie să nu ne plecăm fruntea cu preţuire, respect şi consideraţie în faţa memoriei celor care nu mai sunt printre noi, dar care au dat valoare şcolii.
Dacă s-ar face evaluarea numărului de copii educaţi de foştii şi actualii învăţători, luând în considerare totalul numărului de absolvenţi şi s-ar înmulţi cu numărul de elevi din fiecare clasă, am constata că imaginea învăţătorului a rămas multiplicată atât în mintea, cât şi în sufletul milioanelor de foşti elevi şi, prin ei, preţuirea faţă de dascăl. Niciunul dintre dascălii noştri nu ocupă locul pe care îl ocupă învăţătorul nostru, învăţătorul care ne-a luminat mintea şi ne-a pus creionul, stiloul în mână şi ne-a învăţat să scriem şi să citim. Cum să nu-i purtăm recunoştinţă? Cum să nu purtăm recunoştinţă şcolilor care au dat învăţătorii neamului? Căutaţi, pentru o clipă, în memoria dumneavoastră imaginea învăţătorului şi a profesorilor care v-au călăuzit paşii şi vă veţi întoarce şi la Colegiul „Carol I”, de unde au plecat cei mai numeroşi dintre ei. Pentru cei care au trecut pragul acestei şcoli şi pentru cei care astăzi primesc lumina cărţii spre o a duce mai departe, ne adunăm aici, în fiecare an, în preajma sărbătoririi Sfântului Andrei, patronul spiritual al şcolii noastre. Vă invit să urmăriţi spectacolul omagial, în care actuali elevi îşi dau măsura talentului lor. Amfiteatrul şcolii vă va primi în fiecare an pe toţi cei care sunteţi carolişti sau vibraţi alături de noi în onoarea sărbătoare a şcolii. Nihil Sine Deo! Nimic fără Dumnezeu!”, a fost mesajul directorului George Radu adresat oaspeţilor săi.
- Corul „Orfeu” a avut rolul principal în cadrul primei părţi a spectacolului
În prima parte a spectacolului, rolul cel mai important l-a avut Corul „Orfeu”, oferind momente deosebite care au încântat audienţa. Printre reprezentaţiile artistice s-au numărat: „În limba ta”, în interpretarea elevei Lavinia Bragă, din clasa a X-a A; „Voinţa Neamului” – Corul „Orfeu” (versuri: Ion Neniţescu, muzica: Ioan Cristu Danielescu); „La poale de munte”, în interpretarea elevei Alexia Rădici, din clasa a IX-a A; „Sfinte Dumnezeule” – Corul „Orfeu” (melodie: după Ghelasie Basarabeanul); „Pădurice, sora mea”, melodie interpretată de Alessia Miriam Crăciun, elevă în clasa a IX-a A. Aylin Udroiu, la nai, şi Răzvan Manole, la ţambal, acompaniaţi la pian de profesorul Eugeniu Bercu, au avut un moment deosebit, în care au interpretat diferite melodii din folclorul românesc; Piesa „Adu-ţi aminte” (artist: Feli) a fost interpretată de către eleva Teodora Căţoiu, din clasa a VIII-a B. Corul „Orfeu”, alcătuit din elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Carol I” și ai Seminarului Teologic Ortodox „Iustin Patriarhul”, şi-a continuat recitalul cu piesa „Corul vânătorilor”, din opera „Freischutz” de Karl Maria Von Weber. Momentul de final al primei părţi din cadrul spectacolului a constat în interpretarea imnului tineretului „Gaudeamus Igitur” (muzica: Franz Suppe) de către Corul „Orfeu”.
- Cea de-a doua parte a spectacolului a cuprins dansuri populare, piese de teatru şi dansuri moderne
În cea de-a doua parte a spectacolului organizat la Colegiul Naţional Pedagogic „Carol I”, ansamblul de dansuri populare „Doina Caroliştilor”, înfiinţat în anul şcolar trecut, a reunit tinerii pasionaţi să conserve tradiţiile româneşti. Aceştia au dansat pe melodii din repertoriul naţional. În continuare, un fragment din romanul „Enigma Otiliei” al prozatorului George Călinescu a fost realizat, printr-o piesă de teatru, de către elevii Miruna Grigoraş, Georgiana Belchiţă, Georgiana Mirion, Alejandra Mîciu, Roxana Pietroşanu, Daniel Tudor şi Alexandru Hera, sub îndrumarea profesoarei Carmen Zaharia. Eleva Lorena Ronai, din clasa a IX-a A, îndrumată de profesoara Alexandrina Herişanu, a interpretat melodia „Nu plânge, maică Românie”. Caroliştii, inspiraţi din filmul regizorului Nicolae Mărgineanu, „Un bulgăre de humă”, au realizat o scenetă după modelul lui Ion Creangă, fost învăţător, care a educat elevii timp de 20 de ani. În final, echipa „Shake it up”, formată din 10 eleve, dansatoare şi coregrafe, a adus zâmbetul şi buna dispoziţie tuturor celor prezenţi, prin dansurile moderne oferite.
Cuvântul de final i-a aparţinut profesorului Ion Georgescu, cel care a ţinut să mulţumească tuturor celor implicaţi în acest proiect: „În primul şi primul rând, un cuvânt de mulţumire bunului Dumnezeu pentru că a găsit soluţia să fim cu toţii sănătoşi şi în pace şi să ne reunim la acest ceas aniversar. Apoi, un cuvânt de mulţumire pentru conducerea Colegiului Naţional Pedagogic „Carol I”, pentru domnul director George Radu, pentru domnul director adjunct Sebastian Cealîcu, pentru domnul director al Seminarului Teologic „Iustin Patriarhul”, părintele Ion Cojocaru, pentru toţi colegii de cancelarie, pentru toţi cei care sunt prezenţi şi pentru cei care nu sunt prezenţi, dar sunt cu gândul la noi, pentru că toţi sprijină tradiţia şcolii. Aş vrea să aduc un cuvânt de mulţumire, tot în formă personalizată, celui care a găsit cea mai frumoasă formulă de cor, care a gândit, a conceput, a început şi a menţinut la un standard foarte înalt actul artistic din această şcoală, din această scenă şi din multe scene ale lumii. Este vorba despre domnul profesor Eugeniu Bercu. Mă impresionează dibacitatea şi tinereţea cu care ne acompaniază şi, apropo de tinereţe, am sentimentul, la fiecare an aniversar, că Petre Ispirescu, atunci când a gândit basmul „Tinereţe Fără Bătrâneţe şi Viaţă Fără de Moarte”, s-a inspirat din tinereţea domnului profesor Eugeniu Bercu. Un cuvânt de mare mulţumire pentru doamnele şi domnii colegi profesori, care au fost efectiv şi afectiv şi au participat la organizarea acestui eveniment, doamna profesoară Alexandrina Herişanu, doamna profesoară Carmen Zaharia, doamna profesoară Iulia Irimia şi domnul informatician Marian Tuţă. În final, un ultim mesaj de mulţumire pentru toţi elevii care au urcat pe scenă la acest eveniment, pentru că, în fiecare an, mă impresionează şi se autodepăşesc, prin devoţiunea cu care vin la repetiţii după ore, zi de zi. Le mulţumesc din suflet şi vă asigur pe dumneavoastră, dar şi pe ei, în egală măsură, că matricea carolistă este adânc impregnată în ADN-ul definirii lor. La mulţi ani, „Carol I”, la mulţi ani, carolişti!”.
Robert Adrian ŞTEFAN