Ajunşi la capătul răbdării, mai mulţi proprietari de apartamente de pe scara A a blocului P5, din cartierul Grui, au răbufnit în faţa jurnaliştilor. Asta după ce au revărsat sesizări peste sesizări la instituţiile statului: Primărie, Poliţia Municipală, Poliţia Locală, DSP, fără să rezolve nimic. Prin urmare, au făcut public cazul de-o seriozitate şi gravitate care nu lasă loc de amânări când vine vorba de tranşarea lui. Şi, totuşi, nemulţumirea şi teama oamenilor persistă, refuzând să se resemneze cu lait-motivul autorităţilor: fiecare face ce vrea în casa lui. În casa ei de la etajul 1, o femeie creşte peste 20 de pisici, poate chiar 30 – nu le ştie nimeni numărul exact – şi, de parcă n-ar fi suficient acest inconvenient major, îi mai şi inundă pe vecinii de la parter. Scara miroase înţepător a mizerie de pisică şi acelaşi iz, care îţi întoarce stomacul pe dos, se simte până la apartamentele de la etajul IV. Această femeie, care refuză să comunice şi să se înţeleagă cu vecinii, pe care îi deranjează cu traiul dezordonat, culmea, face curăţenie pentru altă asociaţie de proprietari, tot din Grui.
- În momentul în care au crezut că va sări blocul în aer, din cauza mirosului de gaz, oamenii au sunat la 112
Astăzi, 31 octombrie 2023, au venit la redacţie administratorul Asociaţiei de Proprietari nr.31 Grui, Viorel Ilinca, însoţit de proprietarul unuia dintre cele două apartamente de la parter, inundate de cetăţeana de deasupra lor. Împreună cu aceştia, am mers la blocul P5, din Grui, unde pe cei doi îi aştepta un bileţel în uşa locatarei, în al cărui conţinut erau proferate injurii la adresa lor. Doar prin mesaje telefonice şi prin bileţele lăsate la uşă comunică împricinata.
Administratorul Viorel Ilinca a adus cu el un dosar consistent cu corespondenţa purtată, în ultimii trei ani, cu instituţiile statului, Primăria Câmpulung, Poliţia Municipală, Poliţia Locală, Direcţia de Sănătate Publică, dar şi cu locatara, pe care el şi vecinii au somat-o de nenumărate ori să-şi facă curăţenie în locuinţă şi să-şi repare coloanele de apă defecte, din cauza cărora sunt inundate două familii de la parter, Alexoiu şi Gondoş.
Femeia are o locuinţă spaţioasă, cum sunt apartamentele în Grui, cu vedere pe două laturi ale blocului, având trei camere şi două balcoane. Cea reclamată locuieşte împreună cu fiica. Din stradă, se vede că întreţinerea apartamentului, singurul care nu beneficiază de faţadă reabilitată, nu reprezintă preocuparea principală a ocupantelor.
„Nu-mi deschide uşa, nu stă de vorbă cu mine! Lucrează ca femeie de serviciu la domnul Greculescu, de la altă asociaţie, tot din Grui. De când ne luptăm cu morile de vânt! Şi astăzi am spus că nu mai stăm! Mergem la Avocatul Poporului, la presă, nu ştim ce să mai facem! Vrem s-o dăm în judecată pentru problema inundaţiei. N-are nicio instalaţie bună în casă. Omul, care a fost acum două luni, pentru a-i opri apa, a spus tuturor: nu poţi să stai în casă, că e durerea de pe lume! După spusele fostului soţ, are în jur de 30 de pisici, ţinute permanent în casă. N-are nicio sursă de apă, dar pe unde îi dă drumul, că-i inundă pe aceşti oameni?! Nu are robinete, baterii, nimic. Mie, de ani buni, nu-mi dă voie să mă duc să văd. Noi eram dispuşi s-o ajutăm cu meseriaşul, dar nu ai cu cine vorbi. N-ai pe unde să intri! A avut şi o defecţiune la gaze. Am anunţat la 112, au venit autorităţile, iar gazul îl are sigilat. Nu vrea să ţină legătura cu noi, lasă bilete cu ameninţări şi cu vecinii se comportă foarte urât. Să vă arăt mesajele ameninţătoare pe care mi le-a trimis! Zeci de mesaje de ameninţare. Este o situaţie pe care n-o putem rezolva. Sunt mâhnit că nu pot s-o rezolv. Dacă oamenii au lăsat de-o parte problema animalelor, dar să se rezolve cea cu apa!”, ne-a povestit administratorul Viorel Ilinca.
- Vecinii au fost dispuşi să-i plătească ei meseriaşul, numai să scape de inundaţii. Dar femeia refuză comunicarea
Unul dintre cei doi proprietari de apartamente inundate este Ioan Gondoş. „Nu mai putem sta în casă de miros. Toţi vecinii sunt supăraţi din cauza mirosului. Am zis s-o ajutăm noi să-şi repare instalaţia de apă, dar nici aşa nu vrea. Am zis şi eu, şi vecinul, pe care ne inundă. „Nu ne trebuie bani de la ea ca să ne facem reparaţia. Dimpotrivă, te ajutăm să-ţi repari şi la tine.” Dar nu vrea.”, a precizat acesta.
Mirosul groaznic se simte până la etajul IV, după cum a confirmat un proprietar de la ultimul nivel. Miroase şi pe scară, miroase şi în locuinţele oamenilor. Vecina i-a băgat în sperieţi pe cei din bloc şi cu mirosul de gaz care se simţea din locuinţa ei. Oamenii au alertat pompierii şi compania de gaz. În prezent, femeia nu mai are nici această utilitate. „Nu înţeleg cum o singură persoană poate să sfideze toţi locatarii. Stăm în comun şi trebuie să ne respectăm unul pe altul, atâta tot. Noi n-am vrut să-i facem rău. Dar chiar aşa? Să nu vrea să comunice cu noi!”, a adăugat Margareta Ionescu.
- Instituţiile statului „se spală pe mâini”. Asociaţia de Proprietari este trimisă de la o instituţie la alta de pomană
În primăvara anului 2020, când primar era încă Liviu Ţâroiu, Asociaţia de Proprietari nr.31 Grui era îndemnată să se adreseze altor instituţii – DSVSU, DSP -, „deoarece UAT Câmpulung nu deţine pârghiile legale necesare rezolvării celor sesizate”. Adică „existenţa unui număr mare de animale de companie în apartament (…), care creează disconfort tuturor locatarilor (mirosuri, zgomot).” Tot în 2020, Viorel Ilinca primea de la Poliţia Câmpulung următorul răspuns: „Aspectele sesizate de dumneavoastră intră în competenţa de soluţionare a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş şi a Primăriei Municipiului Câmpulung, motiv pentru care vă îndrumăm să vă adresaţi acestor instituţii în vederea soluţionării celor sesizate.” Primăria, însă, l-a trimis pe administrator la „plimbare”, motivul fiind lipsa pârghiilor legale.
Totuşi, pe la sfârşitul anului 2020, când se schimbase primarul, o echipă formată dintr-un angajat al Direcţiei de Asistenţă Socială, unul de la ADP şi unul de la Poliţia Locală i-a făcut o vizită celei reclamate, însă trimişilor Primăriei nu le-a răspuns nimeni. „Numitei Boboc Argentina i-am lăsat şi o invitaţie scrisă, căreia nu a dat curs.”, astfel a fost informat administratorul de către Consiliul Local şi Direcţia de Asistenţă Socială.
Responsabilul nu s-a lăsat descurajat de atitudinea neputincioasă şi dezinteresată a instituţiilor statului şi a continuat să se acopere de hârtii şi în 2021, şi în 2022, şi în 2023. A scris peste tot, inclusiv celei care, pe lângă fauna insuportabilă din casă, a început să-şi deranjeze vecinii de sub apartamentul ei cu o inundaţie, care s-a permanentizat.
În primăvara acestui an, Primăria Câmpulung transmitea Poliţiei Municipale şi administratorului Viorel Ilinca următorul răspuns: „Urmare a sesizării dumneavoastră înregistrată la Poliţia Municipiului Câmpulung privind creşterea unor pisici în locuinţă de către numita Boboc Argentina Melania, vă comunicăm că echipajele Poliţiei Locale s-au deplasat de nenumărate ori la locuinţa reclamatei, dar aceasta refuză dialogul cu agenţii care s-au prezentat la uşă.” Cât despre restul problemelor, cei prejudiciaţi sunt sfătuiţi să se adreseze în scris „preşedintelui, Comitetului Executiv al Asociaţiei de Proprietari şi instituţiilor cu atribuţii privind respectarea ordinii şi liniştii publice sau, după caz, instanţelor judecătoreşti.” Răspuns „aburit”, ca la români, căci asta au făcut oamenii cu mult înainte de a primi recomandarea: s-au adresat în scris peste tot.
Aceleaşi recomandări le regăsim şi în adresa Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, care, la rândul ei, înştiinţează Poliţia Câmpulung – Biroul Ordine Publică şi pe cei lezaţi de vecinătatea deranjantă tot cu un text din lege: „Cetăţenii sunt obligaţi să respecte întocmai măsurile stabilite de Primărie pentru asigurarea igienei publice şi salubrităţii localităţii, precum şi regulile elementare de igienă în gospodăria sau locuinţa proprie, astfel încât să nu se creeze disconfort vecinilor şi să nu constituie pericol pentru sănătatea publică a comunităţii.” În caz contrar, vecinii deranjaţi să se adreseze instituţiilor enumerate mai înainte.
DSP Argeş a transmis Poliţiei Câmpulung acest răspuns, după ce instituţia câmpulungeană îi înaintase petiţia administratorului Viorel Ilinca, referitoare la „disconfortul creat vecinilor de doamna Boboc Argentina Melania, prin creşterea unui număr mare de pisici, care îşi fac necesităţile în apartament, emanând un miros insuportabil pe scara blocului”.
- Mirosul teribil se simte până la etajul IV, şi pe scară, şi în locuinţele oamenilor
Administratorul Viorel Ilinca, împreună cu toţi cei care locuiesc pe scara A a blocului P5, i-a transmis mai multe sesizări Argentinei Boboc, în al căror conţinut reclamă numărul foarte mare de pisici din apartament, „care a devenit un focar de infecţie, cu un miros insuportabil, ce se împrăştie pe toată scara, degajându-se pe coloanele de apă în apartamentele vecinilor. Vi s-a spus de nenumărate ori, refuzaţi să colaboraţi cu toţi vecinii, ignorându-i şi chiar jignindu-i, până şi conducerea asociaţiei. Refuzaţi să deschideţi uşa apartamentului, iar, în urma discuţiilor cu autorităţile care s-au deplasat la apartamentul dumneavoastră, aţi refuzat categoric să discutaţi cu dânşii. Aveţi defecţiune pe ambele coloane de apă şi refuzaţi să le reparaţi, fapt care a dus la inundarea apartamentelor de la parter ale familiilor Alexoiu Liviu şi Gondoş Ioan. Aţi distrus apartamentele oamenilor de nenumărate ori. Aveţi un aragaz care este defect. Este un real pericol. Puteţi să aruncaţi scara în aer! S-a oferit fostul soţ să vă dea unul nou, precum şi reparaţia instalaţiei de apă şi igienizarea apartamentului. Refuzaţi în mod repetat pe toată lumea. Refuzaţi să vă ajute fostul soţ şi, în această problemă, suntem hotărâţi să vă acţionăm în judecată pentru deranjul şi haosul pe care l-aţi creat.”, îi scrie administratorul Viorel Ilinca, împreună cu cei 17 proprietari de apartamente, în luna octombrie a acestui an.
- Următorul pas: o acţiune în instanţă împotriva femeii
Este cea mai proaspătă încercare de comunicare cu femeia, căci administratorul are adrese vechi, făcute în decursul anilor, destinate acesteia, în care reclamă imposibilitatea purtării unei discuţii civilizate cu ea. De câte ori s-a încercat deschiderea subiectului animalelor, administratorul şi oamenii susţin, inclusiv în scris, că se ajunge la ameninţări verbale şi mesaje telefonice ameninţătoare.
Situaţie similară în chestiunea avariei la reţeaua de apă. De când se roagă administratorul de locatară să repare defecţiunea apărută pe ambele tronsoane, baie şi bucătărie. „Coloanele de apă rece trebuie reparate urgent, deoarece din vina dumneavoastră nu se pot face reparaţia şi constatarea la faţa locului, fapt ce a dus la inundarea celor două apartamente de la parter.”, îi scria, iarna trecută, administratorul.
Într-un an, nu s-a schimbat nimic, cu excepţia amplorii pagubelor din locuinţele oamenilor. Ioan Gondoş, fiind de meserie, îşi repară singur, dar s-a săturat să tot repare după vecina iresponsabilă de deasupra. „Am făcut şi asigurare, dar este inutilă. M-au despăgubit o dată şi au zis: gata! Am reparat şi iar mă udă. Am reparat, dar repar degeaba. Repar eu, căci, dacă aş chema meseriaşul, aş cheltui mereu. Noi am vorbit cu toţii s-o ajutăm, dar, dacă tot aşa se comportă, o s-o dăm în judecată să ne plătească ea daune.”, ne spunea Ioan Gondoş. Mult mai afectat este Liviu Alexoiu, care are distruse şi baia, şi holul, unde pereţii sunt acoperiţi de igrasie. Apa i se prelinge pe instalaţia electrică, curgând încontinuu, de la tavanul distrus de mucegai, până la parchet. Următoarea cale pe care vor merge oamenii va fi o acţiune în instanţă, fiindcă s-au săturat de audienţe şi reclamaţii la nişte instituţii surde.
Magda BĂNCESCU