22/04/2025

Prefectul bate câmpii în chestiunea transferurilor de bolnavi! Din peste 6.000 de internări, în acest an, doar 116 pacienţi au fost trimişi la alte spitale

În jur de 2% din pacienţii de la Câmpulung au fost trimişi la alte spitale în intervalul ianuarie – august 2023. Realitatea contrazice afirmaţiile prefectului PNL Radu Perianu, lansate la conferinţa de presă a partidului, potrivit cărora, „de cele mai multe ori, câmpulungenii nu sunt trataţi aici, sunt trimişi direct la Spitalul Judeţean”. Evidenţa Spitalului Municipal conţine alte date, care dovedesc fie că prefectul denaturează cu intenţie informaţiile, fie că este pe lângă subiect, deşi s-ar fi putut documenta înainte de întâlnirea cu jurnaliştii, pentru a vorbi în cunoştinţă de cauză. Însă interesul lui de om politic este de a amplifica o nemulţumire şi o idee „înţepenită” de mult timp în mentalul local, cum că Spitalul Municipal doar cu asta se ocupă: expediază bolnavii la alte unităţi din judeţ şi din ţară.    

Înainte de a vă prezenta cum stau lucrurile în mod real, nu ce debitează un om politic interesat de voturi, precizăm că, de două zile, Spitalul Câmpulung face obiectul unui control efectuat de o echipă mixtă – DSP, ISU, CAS – venită de la judeţ. Controlul la toate spitalele din judeţ a fost anunţat de Perianu duminică, la conferinţa PNL, iar miercuri, inspectorii au şi întreprins o verificare minuţioasă la Câmpulung, continuată astăzi, al cărei rezultat nu credem că le-a dat satisfacţie politicienilor liberali. De ce? La capitolele care ţin strict de domeniul medical şi de actul medical, Spitalul Câmpulung a ieşit bine la controlul cu care, pesemne, prefectul avea de gând să facă spume politice în spaţiul public.

  • La Câmpulung, din 6.000 de cazuri, doar 100 au fost pacienţi transferaţi. Iar din cele 17.500 de prezentări la CPU, cazurile transferate au fost 422

Ne vom referi în această relatare doar la subiectul transferului de pacienţi, care se întâmplă şi la Câmpulung, la fel ca peste tot în ţară, atunci când personalul se confruntă cu cazuri deosebit de grave, pe care nu le poate gestiona aici. Însă nu se întâmplă la dimensiunea apocaliptică descrisă de politicienii liberali în expozeul lor electoral, care a dat impresia că la Câmpulung nu se face nicio internare, toată lumea fiind expediată la Piteşti sau mai departe.

Situaţia înregistrată în cele opt luni ale anului, ianuarie – august, demontează teoriile PNL-iştilor, care exploatează politic această sensibilitate locală: sănătatea unei comunităţi îmbătrânite care, fireşte, îşi face griji la auzul veştilor alarmiste proferate de „vânătorii” de voturi.

La capitolul spitalizare continuă, ceea ce interesează pe toată lumea, din ianuarie, până în august inclusiv, s-au înregistrat 6.045 de internări. Numărul pacienţilor transferaţi în acest interval este 116, adică 1,92%.

Onorabil se prezintă instituţia câmpulungeană şi pe partea de spitalizare de zi, în aceeaşi perioadă: 1 ianuarie – 23 august 2023. La Compartimentul Primiri Urgenţe s-au înregistrat 17.578 de prezentări şi s-au întocmit 16.328 de foi de zi. În acest caz, numărul transferaţilor a fost 422 de persoane, adică 2,58%.

Informaţiile din evidenţa instituţiei câmpulungene au fost preluate în procesul verbal din 23 august 2023 al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, pe care va avea ocazia să-l lectureze şi prefectul din cale-afară de pesimist. Asta ca să i se însenineze ziua că lucrurile nu sunt atât de negre la Câmpulung.

  • Multă lume trăieşte cu această impresie contrazisă, însă, de documente, potrivit cărora numărul transferaţilor este foarte redus    

În condiţiile unor asemenea procente reduse, nu se justifică deloc afirmaţia prefectului PNL: „De cele mai multe ori, câmpulungenii nu sunt trataţi aici, sunt trimişi direct la Spitalul Judeţean”. De cele mai multe ori, câmpulungenii chiar sunt trataţi la Spitalul Municipal, indiferent că le place liberalilor sau nu, şi, excepţional, ajung şi la Spitalul Judeţean sau la spitale din capitală. Şi este normal să se întâmple aşa, fiind la mijloc vieţi care nu pot fi salvate la Câmpulung, din cauza complexităţii intervenţiilor de care au nevoie. Transferul nu este un lucru rău, dimpotrivă, este soluţia corectă, atunci când unitatea, care îl primeşte pe bolnavul a cărui stare se degradează accelerat, realizează că omul are nevoie de tratament peste ceea ce poate primi aici.

Cinstit vorbind, sunt familii care îşi doresc ele, înaintea personalului medical, ca rudele lor în stare gravă să fie trimise la un spital mai bine dotat, cu alte posibilităţi de salvare a vieţii pacientului. Prefectul şi colegii săi nu zgândăresc degeaba subiectul delicat al pacienţilor transferaţi la alte spitale, dar o fac livrând informaţii nereale. Nivelul de transfer este mic, neaşteptat de mic, raportat la plângerile colective din spaţiul public. O demonstrează statistica Spitalului: din 6.000 de cazuri, doar într-o 100, starea s-a decompensat într-atât încât să depăşească gradul în care este încadrat Spitalului Câmpulung, grad corespunzător serviciilor medicale pe care le oferă. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!