Poliţiştii locali câmpulungeni vor primi o normă de hrană mărită! Mai precis dublată! Astfel, s-a votat la şedinţa Consiliului Local de luna trecută, aleşii fiind obligaţi să adapteze acest beneficiu prevederilor legale intrate în vigoare în 2023. Însă legea nu-i obligă pe consilierii locali să le acorde acest avantaj în bani pe durata unui an întreg. Hotărârea de Guvern din anul 2015, care stabileşte metodologia şi regulile de aplicare a drepturilor de care se bucură Poliţia Locală, prevede clar că, dacă bugetul local nu are resurse pentru susţinerea normei de hrană lună de lună, „autorităţile administraţiei publice locale pot stabili perioade de acordare mai mici de un an calendaristic”. De ce Primăria şi Consiliul Local nu fructifică această înlesnire la care puteau apela încă de acum opt ani?! În ciuda nemulţumirii la adresa prestaţiilor celui mai contestat serviciu al Primăriei, a cărui desfiinţare este cerută de comunitatea câmpulungeană de ani buni, poliţiştii locali obţin ce doresc. Cea mai proaspătă revendicare a comunitarilor a determinat Executivul să se „scotocească” de bani, pentru a le achita tranşele pe noiembrie şi decembrie.
- Cuantumul normelor de hrană se dublează
În ultima zi a lunii iulie, când a avut loc şedinţa ordinară a Consiliului local Câmpulung, a fost adoptată o modificare a hotărârii din primăvara anului 2015, referitoare la acordarea normei de hrană personalului Poliţiei Locale. Modificarea are la bază o adresă a personalului Poliţiei Locale, din luna iunie 2023, prin care solicită majorarea cuantumului normei de hrană, conform Ordinului Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei nr.893/2023. Acest ordin actualizează contravaloarea alocaţiei valorice a normelor de hrană acordate personalului Poliţiei Locale.
Începând cu data acestui ordin al ministerului din 2023, normele de hrană cresc astfel:
- „Norma nr. 6”: 5.010 calorii/om, de care beneficiază funcţionarii publici care ocupă funcţii publice specifice de poliţist local şi personalul de conducere – se majorează de la 24 lei/zi calendaristică la 48 lei/zi calendaristică;
- „Norma nr.12B”: 660 calorii/om, acordată personalului care lucrează în ture/schimburi – se majorează de la 2 lei/zi lucrătoare la 5 lei/zi lucrătoare;
- „Norma nr.1”: 4.300 calorii/om, acordată funcţionarilor publici care ocupă funcţii publice generale – se majorează de la 18 lei/calendaristică la 36 lei/zi calendaristică.
- Banii prevăzuţi în bugetul local pentru norma de hrană ajungeau până la 31 octombrie
Dublarea valorii normelor de hrană a forţat administraţia locală să mărească suma alocată în bugetul local cu această destinaţie. Când s-au aprobat cheltuielile anului 2023, s-au prevăzut 400.000 de lei pentru susţinerea acestui câştig pe care îl au poliţiştii locali. Banii nu ajungeau până la sfârşitul anului, cum au fost învăţaţi angajaţii Poliţiei Locale să primească, indiferent dacă au sau n-au performanţă, fiind nevoie de încă 50.000 lei, pentru a acoperi creşterea intervenită în timpul anului. Practic, Primăria avea nevoie de bani în plus ca să le achite comunitarilor norma de hrană pe lunile octombrie şi decembrie, achitată în noiembrie, respectiv ianuarie.
„Sumele prevăzute la Titlul 10 – Cheltuieli de personal, la acest capitol bugetar, sunt insuficiente pentru acoperirea în integralitate a plăţilor estimate a fi efectuate din creditele bugetare prevăzute în bugetul local pe anul 2023, putând fi acordate doar pentru perioada 1 august 2023 – 31 octombrie 2023. Acest necesar de credite bugetare – 71.000 lei, suma menţionată de raportul de specialitate al Direcţiei Economice – a rezultat, pe de o parte, ca urmare a adoptării hotărârii de Consiliul Local de majorare a salariilor (H.C.L. nr. 39/23.02.2023), ulterior aprobării bugetului pe anul 2023 (H.C.L. nr. 15/13.02.2023), iar, pe de altă parte, urmare a emiterii O.M.D.L.P.A. nr. 893/2023.”, este justificarea Economicului, care a solicitat iniţierea unui proiect de hotărâre pentru a putea întreprinde o cheltuială mai mare decât cea planificată.
- Primăria putea să micşoreze perioada de acordare a normei de hrană, dar n-a făcut-o niciodată
La şedinţa Consiliului Local din 31 iulie 2023, directorul economic a reluat explicaţiile referitoare la suplimentarea fondurilor pentru norma de hrană a Poliţiei Locale. „Pentru plata reprezentând alocaţia de hrană care se acordă poliţiştilor locali, prin bugetul local s-a alocat suma de 400.000 lei. Media lunară pentru plata indemnizaţiilor şi a normelor de hrană este de 32.000 de lei. Dar având în vedere că, în cursul anului, s-a produs o modificare în ceea ce priveşte cuantumurile normelor de hrană, care se acordă personalului Poliţiei Locale, n-o să avem acoperire pentru luna decembrie. În raportul de specialitate am explicat că putem face plăţi inclusiv luna noiembrie.”, a precizat Violeta Iarca, pe care a completat-o secretarul Ramona Simion: „Nici pentru noiembrie nu avem bani. Vorbim despre plata lunii octombrie, care se va face în luna noiembrie. Atât avem. (…) Ultima plată care se poate face este în noiembrie, aferentă lunii octombrie.”
Ce se întâmpla în situaţia în care Primăria nu se conforma cerinţelor din adresa Poliţiei Locale de a li se dubla norma de hrană? Beneficiarii ei puteau acţiona în instanţă?, a fost nedumerirea consilierului local Dorin Mirea. „Conform legii, Consiliul Local este cel care stabileşte şi perioade mai scurte de un an bugetar.”, a fost răspunsul directoarei economice Violeta Iarca.
Articolul 7 din Hotărârea de Guvern nr.171/2015 privind stabilirea metodologiei şi a regulilor de aplicare a drepturilor prevăzute de Legea Poliţiei Locale nr.155/2010 prevede că: „În cazul în care în bugetul local nu există resurse financiare suficiente pentru a susţine acordarea normei de hrană stabilite potrivit prezentei hotărâri pentru întregul an, autoritățile administrației publice locale pot stabili perioade de acordare mai mici de un an calendaristic.”
În ciuda acestei permisiuni a legii, Primăria n-a fructificat posibilitatea de a scurta perioada de acordare a beneficiului. Toată lumea – sau aproape toată lumea – este nemulţumită de rezultatele activităţii Poliţiei Locale, dar nu ia nimeni taurul de coarne de a le tăia agenţilor Primăriei din avantaje. Mai cu seamă că, în acest caz, legiuitorul nu pune bocancul pe gâtul autorităţilor ca să le plătească acest venit cu frecvenţă lunară.
Magda BĂNCESCU