Ziua Eroilor, marcată odată cu marea sărbătoare a Înălţării, a adus din nou Armata în prim planul evenimentelor organizate în localităţile muscelene pe al căror teritoriu a curs sânge românesc. Militarii Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” organizatorii ceremonialurilor militare desfăşurate, astăzi, 25 mai 2023, în Muscel, au avut ca parteneri autorităţile locale de la Câmpulung, Valea Mare Pravăţ, Dragoslavele, Rucăr şi Lereşti şi preoţii slujitori ai locaşurilor de cult din comunele gazdă ale acţiunilor comemorative. Muscelenii din localităţile care au pe teritoriul lor monumente închinate sacrificiului soldaţilor răpuşi pe front au fost părtaşi momentelor solemne ale festivităţilor desfăşurate de vânătorii de munte. Primul loc în care a răsunat Imnul Naţional, secvenţă sobră urmată de oficierea serviciului religios, depunerea de coroane şi defilarea militarilor, a fost Mausoleul de la Mateiaş. Fiind gazdă, directorul Muzeului Municipal Câmpulung, Alexandru Oprea, şi camarazii săi de la Detaşamentul „Mateiaş” au dat un aer de epocă solemnităţilor de la Valea Mare Pravăţ, Dragoslavele şi Rucăr.
- City-managerul Ioana Marcu: „Acest popor a uitat bunele practici de a învăţa de la cei care au fost înaintea noastră”
Între oaspeţii de onoare ai comandantului Garnizoanei Câmpulung, locotenent colonelul Ionuţ Cosmin Tecaru, s-au aflat primarul de la Valea Mare Pravăţ, Petre Boncoi, şi city-managerul Ioana Marcu, reprezentantul primarului Câmpulungului, care lipseşte câteva zile din municipiu. Serviciul religios a fost oficiat de preoţii Daniel Oprescu, Ştefan Ştefănescu şi Gheorghe Nicolescu. Primul mesaj transmis participanţilor la ceremonia de la Mausoleul Mateiaş i-a aparţinut administratorului public Ioana Marcu. „Sunt emoţionantă să mă aflu în faţa dumneavoastră într-o asemenea zi mare. Sunt născută şi crescută la Câmpulung, am învăţat la Şcoala nr.1 „Oprea Iorgulescu”, aflată, după cum ştiţi, vizavi de Casa Armatei. Prezenţa Armatei, atât ca instituţie, cât şi ca oameni şi uniformă, a fost un lucru pe care l-am trăit şi l-am asimilat natural. O amintire pregnantă, pe care o am din şcoală, este legată de venirea veteranilor de război de 1 Decembrie, care ne povesteau despre ororile trăite în vremuri de război. Îmi amintesc cum umpleam curtea şcolii, dânşii mergeau pe trepte şi, întotdeauna, îmi găseam un loc în faţă ca să aud ce spun. Mă cutremura de-a dreptul ce povesteau. Trăim nişte vremuri în care oamenii nu se mai uită înapoi la poveşti. Acest popor întemeiat pe balade, mituri şi poveşti, transmise prin viu grai, din bătrâni în bătrâni, a uitat bunele practici de a învăţa de la cei care au fost înaintea noastră. Eroii noştri s-au jertfit pentru ca această ţară să poată să aibă un viitor. Istoria are cumva un fel de a ne pedepsi prin a se repeta. Că va fi astăzi sau peste o sută de ani, copiii copiilor noştri, într-o formă sau alta, vor fi, la un moment dat, din nou, eroi. Noi avem datoria să-i cinstim pe cei de dinainte şi, în acelaşi timp, să protejăm ceea ce ei au clădit prin lupta şi sacrificiul lor. Astăzi, le mulţumim şi le mulţumim tuturor celor care au venit la aceste minunate festivităţi.”, a afirmat city-managerul Ioana Marcu.
Au mai transmis mesaje în cinstea zilei marcate subprefectul Ciprian Neculăescu, preotul Ştefan Ştefănescu, în numele Arhiepiscopului Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Calinic, şi Ilie Banu, din Stoeneşti, fiul lui Nicolae Banu, veteran din Primul Război Mondial. La finalul ceremoniei au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Câmpulung, a Primăriei Valea Mare Pravăţ, a Prefecturii Argeş, a instituţiilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia Municipală şi Jandarmeria, a Garnizoanei Câmpulung, a Asociaţiei „Cultul Eroilor”, Filiala Câmpulung, a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Filiala Câmpulung, a Asociaţiei „22 Decembrie 1989”, Filiala Câmpulung, a Şcolii Gimnaziale Valea Mare Pravăţ şi a formaţiunilor reprezentate la eveniment.