11.7 C
Campulung Muscel
28/05/2023

Locurile de joacă de pe străzile Alexandru cel Bun şi Dragalina şi „Prichindelul” devin parcuri, graţie celor peste 350 de arbori şi arbuşti, care vor fi plantaţi

Proiectele parcurilor prevăd plantări consistente de arbori şi floră, care completează ceea ce anterior era un simplu loc de joacă, lipsit aproape în totalitate de vegetaţie. Sunt în lucru trei dintre cele cinci spaţii verzi propuse, unul în Vişoi şi două în Grui. Cel mai avansat şantier este cel de pe strada Alexandru cel Bun, din vecinătatea mall-ului, unde un părculeţ pentru copii, lipsit de umbra naturală firească, asigurată de arbori, s-a transformat într-un loc civilizat, destinat şi recreării adulţilor. Zona din spatele blocurilor D25 şi D25 bis, ultimele blocuri de pe partea stângă a Vişoiului, cum te îndrepţi către Lereşti, va avea mai multe funcţionalităţi decât până acum, având şi loc de joacă, şi parcări, şi alei de promenadă, şi dotări peisagistice, şi aparate pentru mişcare fizică, iluminat şi vegetaţie. Multă vegetaţie, după cum aflăm consultând planşele investiţiei. Şi la fel va fi şi la „Prichindelul”, şi pe strada Dragalina, celelalte parcuri aflate în lucru, în cartierul Grui.

  • Parcul de pe Alexandru cel Bun: 40 de arbori şi 120 de arbuşti    

Vom limita această relatare doar la ceea ce prevăd proiectele parcurilor în materie de spaţiu verde, subiectul momentului, disecat şi para-disecat de cei care nu mai au, pur şi simplu, de ce să se mai lege din activitatea primăriţei Elena Lasconi. O condiţie a investiţiilor a fost verdele, căci fără verde nu este parc. Cazul Grădinii Publice „Merci”, distrusă nebuneşte, fără motiv, fără protestele prezentului când, spre deosebire de 2013, se face un lucru bun. Arborii eliminaţi nu mai puteau fi salvaţi, erau crăpaţi, uscaţi, diformi şi nu avea rost să fie menţinuţi în peisaj.

Propunerile de „înverzire” a unor terenuri nedemne de statutul de loc de joacă, pentru Alexandru cel Bun, arată astfel: gazon – 995 metri pătraţi; arbori – 40 bucăţi; arbuşti – 120 bucăţi; un „arbore forestier” şi un pin. Pentru cei cinci arbori existenţi se va face corecţia coroanelor, ca să se încadreze în tabloul investiţiei avându-i ca beneficiari pe locuitorii de la marginea Vişoiului. La cât de bine va arăta parcul la final, vor veni să se relaxeze aici şi vecinii de peste drum, din zona aglomerată a cartierului, care nu beneficiază de o întindere de spaţiu destinat odihnei adulţilor şi zbenguielii copiilor precum cei de pe malul râului.

Proiectul luase în calcul, pentru înfrumuseţarea parcului, glicina, la care s-a renunţat în favoarea trandafirilor căţărători. „Noi am stabilit să punem aici platan şi arţar norvegian, ienupăr şi gazon. Platanii şi arţarii sunt plantaţi deja.”, ne-a spus primăriţa Elena Lasconi.

  • „Prichindelul”: 50 de arbori şi 63 de arbuşti, pe lângă pomii existenţi, care sunt păstraţi    

„Prichindelul”, despre care nu se poate spune că asigura o abundenţă de clorofilă, va primi o infuzie de verde substanţială prin proiectul care se implementează în prezent. Se renunţă la trei arbori, dar alţi zece vor fi păstraţi. Câştigul pe partea de verde şi proaspăt va fi susţinut de următoarele intervenţii asumate de constructor: gazon – 902 metri pătraţi; arbuşti – 63 bucăţi; arbori – 50 bucăţi; brad argintiu cu înălţimea de 5 metri, cu scopul de a fi împodobit de sărbătorile de iarnă. Aceeaşi funcţie o va avea şi „arborele forestier”, care va trona în parcul de pe Alexandru cel Bun.

  • Parcul de pe Dragalina: 19 arbori şi 60 de arbuşti

Locul de joacă de pe strada Dragalina, lângă blocuri şi lângă artera asfaltată care duce la Bughea, avea ca „pată de culoare” iarba care spărsese suprafaţa betonată, pe care erau amplasate nişte aparate de joacă modeste şi degradate. Spaţiul figurează în planurile autorităţilor ca parc, condiţie îndeplinită doar cu pomi şi flori. Proiectul prevede: 796 metri pătraţi de gazon, 19 arbori, 60 de arbuşti. Peste 350 de arbori şi arbuşti vor asigura răcoarea în cele trei parcuri aflate în lucru. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!